Home Vijesti Plinio Cuccurin: Razmišljamo o izlasku na parlamentarne izbore

Plinio Cuccurin: Razmišljamo o izlasku na parlamentarne izbore

1267
2

Zašto se udruga Ladonja ubrzano širi te se sada sastoji od 37 nezavisnih lista i udruga građana te zašto je potpisala Izjavu o suradnji i prijateljstvu s Akcijom mladih i Listom za Rijeku za Glas Istre je u intervjuu govorio predsjednik udruge Plinio Cuccurin.
– Očito zato jer su gradani okupljeni u udrugama, nezavisnim listama i političkim strankama zainteresirani za suradnju s Ladonjom. To znači da ciljevi, način ostvarivanja kao i pristup u pogledu neposrednijeg uključivanja građana u razvijanju participativne demokracije nailazi na plodno tlo u mnogim sredinama.
Sada djelujete u dvije županije. Je li cilj osvajanje Hrvatske? Pripremate li se za parlamentarne izbore?
– Surađujemo s pojedincima, udrugama i ostalima iz cijele Hrvatske. Poseban je interes iskazan u Zagrebu i Dalmaciji, ali za sada smo koncentrirali djelovanje na Istru i Primorje.
Je li to zbog parlamentarnih izbora u 8. izbornoj jedinici?
– Nema tu tajni i nepoznanica. U studenome lani proveli smo istraživanje u 8. izbornoj jedinici koje je pokazalo da imamo podršku oko devet posto gradana što bi, prevedeno u broj zastupničkih mjesta, bio jedan zastupnik. A samo smo željeli ispitati kakav je stav građana prema našem radu. No, još je prerano govoriti o tome hoćemo li zajedno na parlamentarne izbore.
Je li se razgovaralo o mogućem izlasku na izbore?
– Da, zašto ne? Razgovaralo se o svemu. Nema tabu-tema.
Koji su plusevi i minusi izlaska na izbore za Sabor?
– Ne vidimo nikakve minuse. Radi se o listama čiji su ciljevi usmjereni na rješavanje pitanja iz svakodnevnog života građana vodeći računa o našem nasljeđu, očuvanju prirodne i kulturne baštine, bogatstva kojim raspolažemo, zaštiti okoliša i sličnom. To nas razlikuje od ostalih na političkom tržištu. Naši su prioriteti postavljeni odozdo prema gore. Okrećemo se sebi i stalno postavljamo pitanje: Što sami možemo učiniti da sredini u kojoj živimo i radimo sutra bude bolje nego danas?
Dolazi li vrijeme da Ladonja postane politička stranka?
– Ladonja je projekt koji je pokazao, u ove dvije godine djelovanja, da je to dobar način poticanja koji maksimalno vodi računa o interesima gradana, koji uključuje gradane, sluša ih. Biti na vlasti ili sudjelovati u njoj je sredstvo za ostvarivanje tih ciljeva. Hoće li Ladonja prerasti u političku stranku ili ne, pitanje je koje dolazi na red nakon što odlučimo hoćemo li ići na parlamentarne izbore ili ne. Sada je preuranjeno o tome govoriti.
Biti prvi, biti bolji, biti drukčiji – to je moto Adris grupe. Je li to i moto Ladonje?
– Uspjeh Adris grupe pokazuje kako upornim radom i entuzijazmom postići izvrsnost. Izvrsnosti je ideal svih nas. Ladonje isto tako.
Govorite o vlasti kao servisu gradana. Je li moguće županiju, gradove i općine voditi poput tvrtki kojima su na čelu menedžeri?
– I da i ne. Ima sličnosti, ali i bitnih razlika. Velika je greška misliti da ja lako biti načelnik, gradonačelnik ili župan. I za to treba imati određena znanja i vještine, odgovornost, uvažavati znanje eksperata. Dobra tvrtka uz dobar proizvod ovisi o tome hoće li za njega naći tržište. Rizik neuspjeha snosi tvrtka. Pri vođenju lokalne samouprave stvari su puno složenije. Posljedice loših odluka trpi velik broj ljudi. Treba voditi računa i o socijalnim pitanjima, potrebama mladih i starijih, ali i kako osigurati rast i razvoj. Svjedoci smo da oni koji su na vlasti često, kada se radi o upravljanju tuđim novcem, izgube kompas nemilice ga trošeći na štetu gradana.

Previous articleSerie A: Milan remizirao protiv Napolija na San Siru
Next articleU finalu pao Roddick: Ljubičić osvojio Indian Wells!

2 COMMENTS

  1. Pozitivna vibra….eto nove lokomotive u RH ! ! !
    Ljudi koji žele raditi bez da te glavni “šef” ili njegov priljepak gnječi…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here