Home Sport Počelo Svjetsko prvenstvo u rukometu, Rijeka na periferiji događaja (dopunjeno)

Počelo Svjetsko prvenstvo u rukometu, Rijeka na periferiji događaja (dopunjeno)

139
12

Jučer je počelo Svjetsko prvenstvo u rukometu koje će sigurno podignuti sportsku temperaturu širom zemlje. Gotovo svi značajniji hrvatski gradovi su uključeni u domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja osim Rijeke koja je ostala i bez prvenstva i bez sportske dvorane. Krivicu za to dijele riječki gradonačelnik koji se u najmanju ruku nije snašao u lobiranju uoči kandidature, Hrvatski rukometni savez koji je uz nevjerojatnu dozu bahatosti jedva dočekao Rijeku isključiti iz reda najvažnijih rukometnih gradova te gradski Odjel za sport koji je za to rukometno prvenstvo pokušao prijaviti dvije krive dvorane – neadekvatnu Dvoranu mladosti i premalenu dvoranu na Zametu koju će Rijeka na kraju morati izgraditi bez ijedne kune pomoći od države.

Bez obzira na zakulisne igre, Rijeka će narednih dana biti uz ‘Paklene’. Za nadati se da će uspjesi hrvatske rukometne vrste isprati gorak okus koji se osjeća u gradu na Rječini uoči ovog velikog sportskog događaja. U dramatičnoj utakmici na otvaranju prvenstva u Splitu, Hrvatska je bila bolja od Koreje koju je tijesno pobijedila rezultatom 27:26.

Previous articleOdjel za kulturu muljao sredstvima poreznih obveznika? (3) – Krši li Grad Rijeka Zakon o pravu na pristup informacijama?
Next articleDrastičan pad dobiti Intela

12 COMMENTS

 1. Gradonačelnik Obersnel je javno rekao da je s rukometnim savezom Hrvatzske, po pitanju
  licenci za dvoranu, izmijenio dvije SMS poruke. Za plaću od 20 000 kuna, ili koliko već i besplatni auto tijekom svih godina mandata, mogao se malo više potruditi saznati zašto Dvorana Mladosti ne zadovoljava kriterije za svjetsko prvenstvo, a stara dvorana u Puli, npr. da.
  Vjerujem da on ni do danas ne zna zašto se nije moglo igrati u Dvorani Mladosti.
  A njegova izjava da novu dvorani za svjestsko prvenstvo nećemo graditi, pokazjuje nedostatak vizije u prostornom planiranju.
  Dvorane su danas kao katedrale što se tiče vizure jednog grada a velika dvorana ionako je po GUP-u predviđena na Rujevici južno od možda budućeg novog stadiona, mada je to neatraktivna lokacija.A zamislite novu veliku “zagrebačku arenu” na Plumbumu, kod Vulkana, gdje bi dominirala cijelom Rijekom i zaljevom. A ne da tu bude autosalon. Važno je naći pravu lokaciju, ovdje je i buduća gradska željeznica.
  Iako je upitna moralnost gradnje ovih dvorana u stanju općeg siromaštva i ovako na brzinu ( upitna kvaliteta), ipak je lijepo imati takvu dvoranu i graditi će se kad tad a ovo je bila jedna prilika za to.
  Znači izmjeniti dvije SMS poruke, radi osobne Oberove taštine i nekog njegovog tobože ponosa, ili što, je glupo i po Rijeku kao grad porazno, a kako veli GIbboni, osveta i ponos dvije su sestre blizanke rođene u ponoć,…

 2. Što se tiče stadiona, u Rijeci se sigurno neće graditi ako ne dobijemo mediteranske igre, tj. nikad, ako se ovako nastavi… A zašto Rijeka nije dobila dvoranu za svjetsko prvenstvo to jako dobro znaju i ptice na grani. Bitno da su oni kurvini sinovi od istrijana dobili njihovu dvoranu u onom “gradu” Poreču koji ima svega 10 stanovnika

 3. Opet laž do laži. Dvorana mladosti je po čelnicima HRS bila premalena jer se tražila dvorana od barem 5000 mjesta. Pa zapitajte se kako se može igrati u dvoranama u Poreču i Osjeku, a da o Puli ne govorim, koje su iste ili manje od naše Dvorane mladosti. Rijeku navodno nije prihvatila Svjetska rukometna federacija što je bezočna laž jer mi je osobno predsjednik IHFa Hasan Moustafa potvrdio da oni biraju državu domaćina a ne gradove. Uostalom kad je to predstavnik IHFa bio u Puli? U trenutku isticanja kandidature nije bilo niti govora da će Vlada sufinancirati izgradnju ili rekonstrukciju dvorana. Dapeče od gradova se tražila garancija da će izgraditi ili rekonstruirati dvorane, što je grad Rijeka uredno i učinio izdavši garanciju da će rekonstruirati Dvoranu mladosti za 3700 do 4000 sjedećih mjesta. I dalje stojim pri tvrdnji da netreba graditi prevelike dvorane koje će zjapiti prazne, a uostalom za godinu dana ćemo svi znati što će se dešavati sa izgrađenim dvoranama. O organizacijski sposobnostima nebih ništa govorio jer su o tome sve rekli učesnici Europskog prvenstva u plivanju. Naravno na kraju želim puno uspjeha našim rukometašima bez obzira gdje igrali.

 4. Dragi Obi,ajde marljivo procitajte ovaj clanak.Rijec po rijec.
  Ovaj clanak dovodi u pitanje vasu odgovornost oko nedovoljnog “lobiranja oko kandidature”.

  Dakle,ako ste Vi sami rekli da su gradovi poput Poreca ili Pule (koji imaju manju dvoranu od one rijecke) dobili domacinstvo,pitam se zasto Rijeka nije dobila tu priliku? Ne vjerujem da je tu stvar u stranackim bojama lokalne vlasti jer vidi vidi…u Porecu i Puli vlada IDS,ne HDZ.Dakle,tesko mi zamisliti da je stvar u politici.
  Da ovaj clanak ne preispita (samo) vasu (eventualnu) krivicu dokazuje i recenica : “Hrvatski rukometni savez koji je uz nevjerojatnu dozu bahatosti jedva dočekao Rijeku isključiti iz reda najvažnijih rukometnih gradova”.
  Dakle,tu lijepo pise da je HRS bio antagonisticki raspolozen prema Rijeci ali da sigurno nije pomoglo to sto je “Odjel za sport za to rukometno prvenstvo pokušao prijaviti dvije krive dvorane”.A zasto nisu bile dovoljno dobre kao one u Porecu ili Puli,tu sigurno postoji razlog…
  Nitko Vas ne optuzuje za svako zlo u gradu,ali ako si gradonacelnik jednog grada,znaci da ljudi ocekuju od tebe da ces za njih lobirat a ne svadjat ili slat razglednice kako bi dokazao kako te “Zagreb marginalizira”.
  Najlakse je jadikovat i “dignut ruke” pred svakom vecom preprekom.Siguran sam da smo mogli izvuc domacinstvo i nakon EP u plivanju dokazat se jos jedan put kao dobri domacini…ali….kao sto mi Fiumani kazemo,to su vec odavna “tempi passati” da bi se nesto promjenilo…
  I tako,cijela ova rasprava nema smisla jer dok mi tu u Rijeci pisemo po rijekadanas.com,u Zagrebu,Splitu i drugim hrvatskim gradovima uzivo prate rukometne utakmice svjetskog prvenstva.A gdje je Rijeka u svemu tome?

 5. ok ok, neću se puno zadržavat na tome tko je kriv za veliku nepravdu koja se desila Rijeci..naravno da veliku krivicu nosi politika ignoriranja Rijeke, ali se iz toga nemože isključiti niti gradonaćelnik, jer iako možemo reć da je Poreč dobio mjesto u eliti zbog Line, za Pulu nema takvih izgovora! Gospodin Obersnel je morao progutati ponos, iako to nije uvijek nimalo lako, i nekako isposlovati domaćinstvo Rijeke, stručnost smo dokazali na EP-u u plivanju! počeo sam pisati ovaj post zbog rečenice gradonačelnika koja mi je zapela za oko :”I dalje stojim pri tvrdnji da netreba graditi prevelike dvorane koje će zjapiti prazne”, odmah sam se sjetio onog famoznog stadiona od cca 30 tisuća mjesta na Rujevici. to možda nebi zjapilo prazno?? ne sjećam se kad je kantrida zadnji put puna bila, šta bi tek onda od toga bilo…znam da je bilo važno za MI, ali sami sebe pobijate ovdje!

 6. obi, ovo obrazlozenje meni vise lici na teorije zavjere nego ozbiljnu argumentaciju. argumentacija za prevelike dvorane stoji ali tu vi sami niste dosljedni (pretekao me je crni kos s odgovorom). uglavnom, velika šteta i definitivno veliki komad odgovornosti gradske uprave.

 7. Ober i sam potvrđuje da ni do danas mu nije jasno zašto neka rekonstruirana Dvorana Mladosti s 4000 mjesta nije mogla a dvorana u Poreču s isto 4000 mjesta je mogla, pita se on još i danas. On kaže” Zapitajte se kako se može igrati u dvoranama u Osjeku ili Poreču, koje su iste ili manje od naše dvorane Mladosti.” Pa što se ja imam to zapitati i koga Ober to pita mene ili nas. Što nije pitao HRS i detaljno se raspitao. Biće da se onda ne radi samo o kapacitetu. Ima li uopće kakav pisani trag o njegovim upitima. A ako ima, a HRS možda nije odgovorio onda se zna procedura. Ako ne odgovore u roku 14 dana ide ponovni upit, pa nakon 7 dana požurnica i onda se tužbom traži odgovor. Tužba može zaustaviti HNS u biranju grada domaćina, pa bi brzo odgovorili. Sve ovo ako ih je Ober uopće što pitao.
  I evo još jedne Oberove izjava kojom manipulira javnošću. On ispravlja navod: ” Tvrdnja da Rijeku navodno nije prihvatila svjetska rukometna federacija je bezočna laž jer mi je osobno predsjednik svjetske federacije rekao da oni biraju državu domaćina a ne gradove” . Međutim oni sigurno određuju kriterija za dvorane, pa tako biraju dvorane a ako neki grad nema zadovoljavajuću dvoranu onda on sam otpada pa indirektno biraju i gradove, postavljajući eto kriterije za dvorane.
  Ja mislim da Rijeka nije imala kapaciteta ni volje ići graditi novu veliku dvoranu. Točno Ober kaže da se u trenutku kanditature gradova nije znalo da će država sufinancirati dvorane. Ali Grad Rijeka je ionako sam sebi u generalnom urbanističkom planu (GUP)zacrtao veliku dvoranu, pa što Ober sad govori da on misli da velike dvorane ne treba graditi,, kad mu osnovni razvojni dokumnt GUP, kojeg je sam donio nalaže da će i das ima graditi veliku dvoranu !?
  I u GUP_u ne piše da će se graditi samo ako vlada sufinancira, već samo da će se graditi. Tako piše i nalaže Ober u svom osnovnom gradskom dokumentu.

 8. Nemate nikakvog opravdanja za propust kojim nam niste omogučili da gledmo SP u Rijeci.Riječki rukomet,kosarka i vaterpolo su sportovi koji tradicionalno daju vrhunske igrace i zalosno je vidjeti kako se slikate nakon zlatnih medalja na Korzu.Čijoj djeci su oni idoli.Našoj taj dan kad su na Korzu a zagrebačkoj 364 dana u godini (Djomba,Hinić,Kus).Koji idoli ostaju našim klincima.Narko dileri i lopovi puni para u skupim autima.Naravno puno je pametnije spiskat lovu na maškare jer smo po tome najprepoznatljiviji. Parada pijanstva i kiča.Jedan narkoman i pijanac koštaju više ovaj grad nego 100 rukometaša.Rijeka je konstantno na perifefiji velikih dogadjaja.Tko je tome kriv?Ja ne. Vjerujte mi na riječ.

 9. Dakle,
  stvarno nema smisla ulaziti u debate jeli dvorana bila podesna il ne,nema smisla pricati o nasima i njihovima.
  Sagledajte svi malo unazad.
  da se kojim slucajem desilo da smo MI tu u Rijeci dobili Mediternaske igre, svojim potpisom smo jamcili da necemo od drzave traziti ni lipe za sportske objekte!!
  u dobrom duhu navedenog vjerujte stvarno me ne zanima rukometno prvenstvo svijeta u Rijeci sazdano na takvim temeljima…
  Gospodine Gradonacelnice , vjerujem da je bilo nesporazuma …i sa nase i NJIHOVE strane, ali jedno Vam moram reci, krajnje je vrijeme da mi u Rijeci prestanemo razmisljati o sebi i svome gradu na nacin da se konstantno sustezemo…bilo velicinom onoga sto zelimo graditi ili onoga sto zelimo graditi:
  > Ja zelim stadion od 50000 sjedecih mjesta jer mislim da Split nije nista bolji od Rijeke
  > sveucilisnu knjiznicu vecu od Splitske, a ne onaj jad koji planiramo od buduce gradske biblioteke….
  > sportsku dvoranu kapaciteta i veceg od zagrebackih 15000 sjedecih mjesta…
  > velesajamski prostor veci 3 put od zagrebackog i svakako veci od buducih 140000 Splitskih kvadrata
  > zelim rivu i setnicu tako duboko u kvarnerski zaljev da mogu pristati 4 supercruzera istovremeno!!-jedan iza drugog!!
  >zelim nov grandiozan zeljeznicki kolodvor dostojan grada od 200000 dusa.
  >zelim aerodrom – pravi na grobniku u vlasnistvu grada a ne na Krku u vlasnistvu ove macehinske drzave
  > ja zelim da SVI u ovom gradu postanemo megalomani…u svakom buducem projektu…znate zasto ? jer svi drugi oko nas u ovoj drzavi to jesu!!

 10. Kad obi bude nasao suradnike koji su osim ulizivanja voljni nesto i raditi, a ne samo slepao neke stare, izlizane
  kadrove, mozda sport postane vazniji Rijeci. Ovako sa Susnjom,
  Karabaicem i slicnim “genijalcima” nikad na zelenu granu. Mislim da hdz nema puno veze s time da je karabaic procelnik, a susanj poglvar za sport. To ima veze samo s Vama g. gradonacelnice. i samo s vama ima veze gubitak rukometnog prvenstva

 11. DR to je to , bravo sto ima ljudi koji misle isto. Obi molim Vas odstupite s mjesta gradonačelnika !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here