Home Vijesti Policija: Navijači ubacili baklju u policijsko vozilo puno policajaca!

Policija: Navijači ubacili baklju u policijsko vozilo puno policajaca!

209
0

Policijska uprava zagrebačka počela je nešto nakon 14 sati izvanrednu tematsku konferenciju za medije u povodu postupanja policije tijekom organizirane preprate navijača u subotu, 21. svibnja.

“Policija je reagirala na narušavanje javnog reda i mira”, rečeno je na početku.

“Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima”, rečeno je.

“Da sami iskomuniciramo da policija ne snosi odgovornost može li se unijeti transaprent”, rekao je.

“Navijači su na Maksimiru bili mirni, a onda su sami predložili da se krene put Splita”
“Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila”, rečeno je.

“Cijela trasa do Splita je bila osigurana s policijskim snagama”, dodao je. Na Desincu je bilo 16 policajaca.

“Ništa nije davalo povoda na ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, sve blokiraju na autocesti i naglo su istrčali i napali policiju”, rečeno je.

“Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli… Policiajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezutlata, upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja”, rekao je policajac na presici.

“Navijači su onda u jednom trenu stali, a to je dalo vremena da pojačanje dođe”, dodao je.

“U napade je uključen velik broj navijača. Policija intenzivno radi u obradi”, dodao je policajac. Onda je kritizirao medije.

“Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao”, rečeno je iz policije.

“Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača”, rečeno je.

“Ništa nije ukazivalo na ovo”, rečeno je na presici. Ponovljeno je da je put počeo bez incidenta. U koloni je bilo 261 vozilo s oko 1500 navijača.

“Kod Desinca kolona se namjerno zaustavlja, blokiraju sve tri trake”, opet je rečeno.

“Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozlijeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvrsili napad na tih 15 policajaca”, rečeno je.

“Njima je teško bilo pružiti pomoć jer je sve bilo blokirano. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače”, rečeno je.

“Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara”, rekao je policijski dužnosnik.

Onda je rekao da su policajci koji su dolazili u pomoć također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati.

“Nakon toga su se probili i pružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, rečeno je.

Nakon toga je, kako je rečeno, uspostavljen red.

“Imamo informaciju da se danas tijekom dana javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Pretpostavljamo da se radi o lakšim ozlijedama.. Dobili smo informaciju da se još jedan navijač radio. Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima”, kazano je na presici.

“Očevid je završio oko 11 sati, slijede daljnja vještačenja. Zasad je privedeno 43 navijača iz Desnica. Radi se krim istraživanje, postoji sumnja da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda, to je do pet godina zatvora”, rečeno je.

Onda su krenula novinarska pitanja.

“Mi dosad nismo dobili od navijača informaciju koji je bio povod na ovaj ružan i protupravni napad. Ništa na to nije ukazivalo, s obzirom na njihovo ponašanje na putu za Zagreb, u zoni stadiona, sve je funkcioniralo, bila je dobra suradnja kad se forimirala kolona za Split, sve smo se dogovarali, nije bilo incidenta”, rečeno je.

“Koji je njihov povod, nadam se da ćemo to vidjeti tijekom krim istraživanja”, dodano je.

Zamjenik državne odvjetnice u Velikoj Gorici rekao je da su oni sinoć s policijom proveli očevid. “Već su neke radnje poduzete, uslijedit će ih još, preuranjeno je sada govoriti, istražit će se sve okolnosti”, rekao je.

Tko su uhićeni?

“Jenda osoba je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, ostali su punoljetne osobe”, rečeno je na presici.

“Trojica policajaca su pucala u zrak, jedan je pucao u zrak i tlo. Teško je procijeniti opasnot, njihovi životi su bili ugroženi. Bili su ugroženi i životi koji su se nalazili u benzinskoj postaji”, rečeno je.

Napadača na Desincu je bilo “stotinjak, dvjestotinjak i više”. Nije znao reći koliko se policajaca zatvorilo u kombi.

“U kombiju su bila najmanje trojica. Oni su spasili sami sebe pucajući u zrak, a spasili su ih i kolege. Nakon pucanja u zrak nije prestao napad”, rečeno je.

Je li navijačima u koloni bio zabranjen izlazak iz vozila?

“Jasno je da je napad s njihove strane bio pripreman i dogovaran, sve ukazuje na to. Prvo je krenuo napad na dijelu ulaska u benzinsku postaju. Onda su pokušali doći sa strane leđa, sa izlaska. Tu je došlo do razdvajanja naših snaga. Snage koje su bile fizički udaljene trčale su nakon što su dobili poziv u pomoć. Prilikom dolaska su također napadnuti od navijača”, rekao je.

“Je li nedostatak vode dovoljno opravdan razlog za ovo, mislim da javnost može donijeti sud o tome”, rečeno je.

Previous articleStručnjak: Zbog blokade i užasa na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca treba uvesti ove 3 mjere
Next articleBorna Ćorić sjajnim preokretom do drugog kola Roland Garrosa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here