Home Kolumne KOMENTAR: Politički riječki rulet

KOMENTAR: Politički riječki rulet

2811
0
This image has an empty alt attribute; its file name is ARG03C_673-1.jpg
Piše: Livio Defranza

Došla su vremena u Rijeci kad su sjednice Gradskog vijeća burnije i temperamentnije od utakmice HNK Rijeke, što zbog bojkota Armade prema Damiru Miškoviću, što zbog političkih sukoba između oporbe i pozicije u gradskom vijeću.

Nakon što smo u prijašnjem komentaru analizirali situaciju u Gradskom vijeću uoči glasanja zaduženja za Galeb i Šećeranu, cijela situacija se dodatno zakomplicirala i postala prava ljetna politička sapunica koju građani Rijeke nisu vidjeli već dugi niz godina. No, kao u svakoj sapunici, vjerojatnije je da će happy endom za novčanike građana Rijeke.

Naime, dan prije same sjednice objavljeno je da je natječaj produžen zbog upita potencijalnog izvođača, i na taj način otpala je mogućnost da klub Liste za Rijeku digne ruku za kredit.

Dio oporbe najavljivao da će Lista za Rijeku svejedno ‘na lijepe oči’ glasati za zaduženje ali to se nije dogodilo. Sasvim je legitimno da dio oporbe pokušava vršiti pritisak na riječke regionaliste koji su se pozicionirali između dva bloka u gradskom parlamentu. Ipak, dojam je da motivi dijela opozicijskih vijećnika sve više postaju ideološka netrpeljivost prema dosljednom promoviranju riječkog identiteta, a manje briga za interese građana. Tome u prilog ide i činjenica prema kojoj su u prvim redovima medijskog linča i lažnih prozivki vijećnika Liste za Rijeku na društvenim mrežama glasni ali marginalni predstavnici riječke ekstremne desnice.

U Gradskom vijeću u ovom mandatu pušu neki novi vjetrovi i riječki SDP nije u istoj poziciji u kojoj je bio od 90-tih. Vremena i okolnosti su daleko teža i složenija za gradsku vlast nego u doba kad je gradsko vijeće imalo “laganini” većinu koja je glasala za sve i svašta.

Sam predsjednik kluba vijećnika Liste za Rijeku Zvonimir Peranić ponovio je principijelni stav: ‘Nema glasanja za zaduženje dok se ne saznaju uvjeti i ukupna cijena projekta’. Ovakav ultimativan stav na kraju može donijeti korist gradskoj blagajni jer će svaki ponuđač, zainteresiran za dobivanje posla obnove Galeba, sada dva puta promisliti prije konačne cijene koju će ponuditi za projekt. Previsoka cijena više nema realne šanse za prolaz filtera Gradskog vijeća koje u tom slučaju neće imati ruke za izglasavanje kredita kojim bi se podmirio trošak dijela radova za Šećeranu i Galeb.

U trenutnoj situaciji može se reći da skoro sve strane riskiraju svoj politički kapital, iako ne u jednakom omjeru: oporba riskira stavom da će Lista za Rijeku prihvatiti zaduženje čak i pod uvjetom da cijene ponuda budu iznad očekivanja, pozicija riskira igrajući sve svoje karte na projekt Galeba, koji na koncu može postati simbol EPK, ili totalni fijasko.
Koliko god izvana običnom građaninu odgoda odluke se može činiti igranje vremenom, sigurno je bolja od druge dvije opcije: direktnog odbijanja opcije zaduženja (uz otvaranje pitanja povratka sredstava i direktnog udara na ovogodišnji proračun i projekt šećerane) ili direktnog prihvaćanja što bi moglo utjecati na potencijalne izvođače da dodatno napumpaju cijenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here