Home Kolumne Popis stanovništva definitivno razbio iluziju kako se Rijeka smanjuje jer Riječani sele...

Popis stanovništva definitivno razbio iluziju kako se Rijeka smanjuje jer Riječani sele u prsten!

1085
0
Piše: Danko Švorinić

Ako je išta dobro proizašlo iz upravo objavljenih rezultata popisa stanovništva, onda je to činjenica da su nove brojke razbile valjda i zadnju iluziju o tome kako se Rijeka smanjuje zato jer se njezini stanovnici sele u prsten. Nekim lokalnim političarima je ta mantra služila kao noju pijesak. Ona nije bila točna ni prije deset godina s obzirom da su demografska istraživanja pokazivala kako tek oko polovice rasta prigradskih općina otpada na stanovnike Rijeke, a ostalo se odnosi na doseljavanje iz drugih dijelova Hrvatske i, najčešće, BiH.

Prema prvim objavljenim rezultatima, Rijeka se u posljednjih deset godina smanjila za 20 tisuća stanovnika, a prigrad ostao na jednakom broju stanovnika kao prije deset godina. Smanjio se broj stanovnika u Kastvu, Čavlima, Jelenju, Matuljima, Klani, Bakru i Kraljevici. Jedine dvije destinacije unutar riječke aglomeracije koje bilježe rast su Viškovo u koje doseljavaju oni kojima je Rijeka preskupa, te Kostrena koja je destinacija onih kojima je Rijeka prejeftina.

Gledajući na razini Riječke aglomeracije, od gradova je najviše nastradala Rijeka, a od općina Lovran koji doslovno izumire. Na razini PGŽ je najgore prošao Gorski kotar, a jedina svijetla točka je otok Krk na kojem broj stanovnika raste.

Za katastrofalne demografske rezultate teško je okrivljavati vlasti u jedinicama lokalnih samouprava s obzirom da ovako usitnjene i nemoćne ne mogu značajnije utjecati na razvojne politike na svom prostoru. Sigurno je da je na pojačano iseljavanje u proteklih deset godina utjecalo tržište rada u Europskoj Uniji što zapravo i nije loše s obzirom da su se ljudima otvorile nove prilike i šanse za kvalitetniji život i radna mjesta. Hrvatska po standardu i uvjetima rada ne može konkurirati zapadnoevropskim zemljama koje su potpuno otvorile vrata za naše državljane. Tu Hrvatska ni na državnoj razini ne može učiniti previše, slični fenomeni su se događali i u drugim istočnoeuropskim državama kada su ulazile u EU. Naš osnovni problem je u činjenici da je Hrvatska i dalje vrlo zatvorena zemlja za useljavanje iz zemalja od kojih je Hrvatska razvijenija. Sa sličnim problemom su se suočili Poljaci koji su masovno iseljavali prema zapadnoj Europi ali su svoje granice otvorili za useljavanje iz istočne pa danas u toj zemlji radi gotovo dva milijuna Ukrajinaca. Hrvatska po tom pitanju nije učinila gotovo ništa zato jer takva rješenja nisu politički popularna. Posljedice će nažalost biti bolne po buduće popise koji su pred nama.

Nakon objave detaljnijih podataka popisa stanovništva, Hrvatska i Rijeka će se suočiti s puno ozbiljnijim problemom od matematičkog minusa u broju stanovnika. Iz Hrvatske i Rijeke naime iseljava mlađe, obrazovanije i reproduktivno stanovništvo, a u zemlji ostaje sve starija populacija. Grad Rijeka je i prema dosadašnjim rezultatima bio najstariji hrvatski grad. Prošle godine su, primjerice, na svakog novorođenog stanovnika Rijeke, dva Riječana umrla. A sve to znači kako su nadanja da će stvar spasiti demografske mjere, dadilje i porodiljne naknade, puka tlapnja i novo samozavaravanje. Nerealno je od penzionera očekivati ‘baby boom’, bez obzira o kolikim se poticajima radilo.

Previous articleCorriere della Sera: Đoković bi mogao umrijeti na smetlištu
Next articleAleksandra je zaražena omikronom i ima čudan simptom: Zbog onoga što njeno tijelo traži, mnoge su žene u panici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here