Home Sport Corriere della Sera: Đoković bi mogao umrijeti na smetlištu

Corriere della Sera: Đoković bi mogao umrijeti na smetlištu

752
0

Najčitaniji talijanski dnevni list objavio je tekst o Novaku Đokoviću koji je izazvao žestoke reakcije, a posebno se to odnosi na njegov naslov. “Đoković: Srbi kažu ‘umiranje u ljepoti’, a on bi mogao umrijeti na smetlištu” naslov je komentara Sandra Veronesija o aferi koju je Đoković izazvao na Australian Openu.

Ubrzo nakon objave teksta naslov je promijenjen u “Đoković, pobjednik bez ljepote koji može izgubiti sve”. Talijanski mediji pišu da je Corriere della Sera to napravio nakon ogorčenih reakcija tamošnje javnosti. Ističe se ona Nicole Porra, urednika dnevnika Il Giornale:

“Čini li vam se ovo normalnim? Kada sam pročitao ovaj naslov, na trenutak sam pomislio da je to klasični web lažnjak. Činilo se previše čak i za neki tabloid koji traži viralne sadržaje. Poslije provjere, međutim, morao sam prihvatiti gorku realnost. A i cijeli tekst je napisan jednako brutalno kao i naslov. Ono što Sandro Veronesi piše o Novaku Đokoviću u Corriere della Sera zaista je jezivo.”

Evo kontroverznog teksta: “Balkansko poimanje sporta je takvo da je važnije igrati lijepo nego pobijediti. Novak Đoković pak je uvijek bio suprotnost. Uvijek se odricao ljepote, zamjenjujući je neljudskom fizičkom i psihičkom čvrstoćom.

Ako Federer može reći da ne igra protiv suparnika već protiv lopti, Đoković je, naprotiv, uvijek imao za cilj mentalno razbiti čovjeka s druge strane mreže. Žetva trofeja i rekordi koje je ostvario daju mu za pravo, ali po cijenu sistematskog izdavanja tradicije srpskog sporta.

Vještina da se odupre psihofizičkom naporu učinila ga je igračem sposobnim da se održi na Broju 1 duže od svih ostalih. A sada je na korak od (sportske) smrti, tisuću milja od ljepote. Đoković je mogao izbjeći udarac koji je dobio u 34. godini. U strahu da ne pokvari svoje tijelo puštanjem cjepiva, pokazao je sve najgore što čovjek može pokazati: bahatost, laž, površnost, egoizam.

Sada mu je puno teže uraditi pravu stvar nego prije mjesec dana kada mu je bilo dovoljno reći: ‘Pošto se ne želim cijepiti, ne mogu doći u Australiju braniti naslov osvojen prošle godine. To tvrdi zakon koji smatram nepravednim, ali koji i poštujem.’

Danas bi morao reći: ‘Lekcija koju sam dobio otvorila mi je oči, ispričavam se svima za neizrecivo ponašanje posljednjih tjedana, smatram se preporođenim i nadam se da me ovo čini dostojnim da nastavim karijeru’.

Ništa manje od ovoga neće ga spasiti. I, možda, da se okruži drugim ljudima, koji bi ga bolje savjetovali. On, tako srpski ponosan, a tako daleko od srpskog ponosa umiranja u ljepoti, više ne može sebi dozvoliti grešku, ako ne želi upropastiti sve što je osvojio tako što će umrijeti na smetlištu.”

Previous articleJapanac debitirao za Celtic golom, zabio i Juranović!
Next articlePopis stanovništva definitivno razbio iluziju kako se Rijeka smanjuje jer Riječani sele u prsten!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here