Home Food & Travel Popularni Britanac objavio fotografiju računa hrvatskog kafića: “Morao sam smiriti živce…”

Popularni Britanac objavio fotografiju računa hrvatskog kafića: “Morao sam smiriti živce…”

993
0

Bradbury je nedavno posjetio Veliku Britaniju te je istaknuo da se tamošnje cijene piva kreću od četiri i pol funte, što je oko pet eura i 25 centi, piše net.hr

Cijene na Jadranu tema su svakog ljeta, jer su napuhane. A ova sezona ‘daje materijala’ na svakom koraku jer, potpomognute inflacijom, maržama, a katkad i pohlepom, cijene rastu brzinom koja se ne pamti. Tako smo, eto, došli do toga da se računima s hrvatske obale ne čude više samo domaći, već i strani turisti. A kako turistima izazivaju čuđenje oni koji – čak i za kapitalističke pojmove – pretjeruju s cijenama, čude ih po novom i oni koji s cijenama – ne pretjeruju.

U sveopćem ludilu čuđenja cijenama ove i one vrste, čudi se tako ovih dana i Britanac Paul Bradbury, novinar koji ovdje živi i radi, a sam sebe naziva “stručnjakom za Hrvatsku”. Njega, pak, za razliku od nekih drugih stranaca, čude cijene piva u jednom kafiću u Jelsi na Hvaru. Pola litre flaširanog piva Bradbury je, naime, platio dva i pol eura.

“Bio sam pomalo zabrinut za svoje prvo ljetno putovanje u Dalmaciju nakon svih priča o višim cijenama, posebno na vrhunskom otoku Hvaru. Trebalo mi je piće da smirim živce prije nego što pogledam jelovnik, ali za 2,5 eura, mislim da si mogu priuštiti još jedno”, zaključio je Bradbury.

Mnogi su komentirali da je to sasvim pristojna cijena za pivo.

“U Hrvatskoj ni u dućanu ne možeš kupiti za toliko”, “Kod nas u Karlovcu je takva cijena, a kamoli na moru…”, bili su neki od komentara. Bilo je, naravno, i onih koji se nisu složili.

“Hrvatska je skupa za ono što dobijete. Točka. Prvo, cijene u odnosu na zaradu lokalnog stanovništva krajnje su nerazumne. Drugo, potpuni nedostatak vrijednosti u usporedbi s onim što se nudi u Španjolskoj, Portugalu, pa čak i u dijelovima Grčke i Italije”, bio je jedan komentar na objavu Britanca.

“Sve dobro, ali – usporedite to s prosječnom hrvatskom plaćom (oko 1100 eura neto mjesečno), onda vidite da i nije tako pristupačno”, kazao je netko drugi.

U gradu Hvaru 90 centi skuplje

Dva dana kasnije, Bradbury je podijelio i račun iz grada Hvara, gdje je srknuo pivo koje je platio nešto više.

Pritom je zaključio da pivo u gradu Hvaru “košta puno”, ali da ga je moguće platiti 3,40 eura “20 metara od glavnog trga, ali bez pogleda”.

Kazao je i kako je nedavno posjetio Veliku Britaniju te je istaknuo da se tamošnje cijene piva kreću od četiri i pol funte, što je oko pet eura i 25 centi.

Previous articleUplatila apartman u Rovinju, a kad je došla na odmor, shvatila da ne postoji
Next articleNogometna ikona otvorila dušu: ‘Otac mi je umro od korone, a onda sam saznao da me žena vara‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here