Home Vijesti Poropat podučio Blaževića: Građani Rijeke imaju pravo znati na što se troši...

Poropat podučio Blaževića: Građani Rijeke imaju pravo znati na što se troši njihov novac!

2356
0

Gradski vijećnik Liste za Rijeku Zvonimir Peranić od početka godine pokušava doći do informacije o trošenje javnog novca u kazalištu HNK Ivan Zajcu, na čijem je čelu intendant Marin Blažević, a iz kojeg mu pod različitim isprikama odbijaju odgovoriti. Slučaj je tim bizarniji što je Peranić ujedno i član kazališnog vijeća koje je nadzorni organ osnivača kazališta, odnosno Grada Rijeke ali ni u tom svojstvu ne dolazi do informacija.

U jednom od odgovora kazalište se pokušalo opravdati nedostatnim ljudskim resursima te brigom nacionalne kazališne kuća da se pripremom odgovora na pitanje ‘ne ugrozi redovito poslovanje Kazališta‘. U sljedećem navratu iz kazališta su se ispričali internim pravilnikom kojim su informacije o trošenju javnog novca proglasili poslovnom tajnom!

U bezuspješne pokušaje da od HNK Ivan Zajc pokuša dobiti informacije o trošenju javnog novca sada se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat koji je Blaževiću uputio pismo, a koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Blažević,

član Gradskog vijeća Grada Rijeke mr.sc. Zvonimir Peranić (ujedno i član Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca kao predstavnik osnivača u Kazališnom vijeću) je, temeljem čanka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavio sljedeće pitanje:

″Koja je specifikacija financijskih troškova (ostvareni, ugovoreni, planirani) s pripadajućim imenima osoba kod pojedine stavke, na EPK programu „Vježbanje života – drugi put″ do 15. srpnja 2020. godine? Molim informaciju koji su troškovi do sada već plaćeni?“

U odgovoru Gradonačelnika Grada Rijeke mr.sc. Vojka Obersnela, član Gradskog vijeća se obavještava da je, temeljem dostavljenog očitovanja intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, gospodina Marina Blaževića, pomnom analizom pitanja s pravnog aspekta, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka zaključilo da, nažalost, nije u mogućnosti dati specifikaciju financijskih troškova s pripadajućim imenima osoba, s obzirom da ista predstavlja poslovnu tajnu, sukladno čl.4. toč.2 i toč.6. Pravilnika o poslovnoj tajni Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Također, čl. 66. Statuta Kazališta propisana je obveza čuvanja podataka koji se smatraju tajnima. Uz to, davanje osobnih podataka, odnosno dokumenata na uvid trećoj strani, predstavljalo bi i povredu odredaba Uredbe GDPR.

Prema tome, kada bi intendant dostavio zatražene informacije, izvršio bi protupravnu radnju.

Slijedom odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama (u daljnjem tekstu: ZPPI) obveza je svih tijela javne vlasti (iako ne bi trebalo, dodatno pojašnjavam da je to i Kazalište) da učine dostupnim javnosti sve informacije o raspolaganju javnim sredstvima. Budući da je u konkretnom slučaju neosporno riječ o trošenju javnih sredstava, Kazalište je dužno te podatke učiniti dostupnim javnosti, vodeći pritom naravno računa o opsegu osobnih podataka sadržanim u takvoj informaciji.

Posebno napominjem da je u konkretnom slučaju riječ o gradskom vijećniku kojem su prava na dobivanje informacija dodatno zajamčena posebnim zakonima i općim aktima Grada Rijeke.

Nadalje, zatraženi podaci, sve da Kazalište to i želi, ne mogu predstavljati poslovnu tajnu. Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o zaštiti tajnosti podataka određeno je koji podaci mogu predstavljati poslovnu tajnu i pod kojim uvjetima. Vlasnici navedenih podataka ne mogu podatke koji podliježu Zakonu o zaštiti tajnosti podataka svojim aktom proizvoljno proglasiti poslovnom tajnom jer su vezani odredbama Zakona, a HNK Ivana pl. Zajca nije neki izdvojeni otok na kojem ne vrijede zakoni Republike Hrvatske.

Sve kada bi Kazalište moglo, (a ne može), ove podatke podvesti pod poslovnu tajnu, oni bi i u tom slučaju morali biti dostupni javnosti jer je riječ o raspolaganju javnim sredstvima. Uskraćivanjem tih podataka, u konkretnom slučaju članu Gradskog vijeća Grada Rijeke i predstavniku osnivača u Kazališnom vijeću, čini se protupravna radnja. Građani Grada Rijeke imaju pravo znati na što se i na koji način troši njihov novac.

Slijedom svega navedenog, od Vas očekujem da u najkraćem mogućem roku dostavite tražene podatke članu Gradskog vijeća Grada Rijeke mr.sc. Zvonimiru Peraniću vodeći pritom računa o odgovarajućoj primjeni ZPPI-a. Napominjem da ovo nije prvi put da Kazalište izbjegava dati podatke o trošenju javnih sredstava.

            Zahvaljujem se na suradnji, s poštovanjem.

Predsjednik Gradskog vijeća
Andrej Poropat

Očekujemo odgovor intendanta i njegovu odluku hoće li postupiti po uputi osnivača. Očito je da nas očekuje zanimljiva kazališna jesen.

Previous articlePandur u Veroni!
Next articleStižu južina i vrućina, za vikend i 35 °C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here