Vijesti

Poropat pozvao na konstruktivnost kod usklađenja Statuta za zakonom

Poropat pozvao na konstruktivnost kod usklađenja Statuta za zakonom

foto: rijeka.hr

Novi predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat uveo je praksu obraćanja javnosti putem konferencija za medije, uoči ili nakon održavanja sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat smatra kako bi osim njega i vijećnici, ukoliko to budu htjeli, na ovakvim konferencijama za medije javnosti mogli dati cjelovitiji uvid u one točke dnevnog reda koje po njima zaslužuju veći interes javnosti. „Sjednice Gradskog vijeća, redovno prati stanovita doza raspravljačke strasti i to je dobro, no za razumijevanje biti rasprave, smatram kako bi bilo dobro javnosti predstaviti jasan uvid u sadržaj točke, lišen emocija, odnosno pojasniti glavne argumente za i protiv. Osim toga, ovim putem, ukoliko vijećnici, predsjednici odbora, predlagači pojedinih točaka, gradonačelnik ili njegovi suradnici požele, moći će u kraćim crtama javnosti približiti svoje stavove oko pojedine točke, kako bi javnost bila što bolje upoznata s time što se predlaže i s kojim osnovom“, kazao je predsjednik Poropat.

Poropat je naglasio kako je za pojašnjenje nekih točaka o kojima se raspravlja bitno istaknuti i njihov svojevrsni obvezujući kontekst. Kao primjer, naveo je zaduženje za projekt EPK 2020. „Svjesni smo da zaduženje samo po sebi nije popularan potez. Međutim, moramo istovremeno i reći kako ono nije rezultat odluke donesene naprečac. U trenutku kada smo u Gradskom vijeću Grada Rijeke glasali za projekt EPK, računali smo na to da će Država pokriti jedan dio troškova, da će sredstva iz EU fondova pokriti drugi dio troškova, a da će nama ostati obveza osigurati lokalnu financijsku komponentu, kako je to uobičajeno kod svih velikih EU projekata. U tom je smislu važno naglasiti da smo puno prije konkretnog uvrštenja točke zaduženja na dnevni red – zapravo za to isto zaduženje već glasali prihvaćanjem projekta EPK koji se bez tog zaduženja ne bi mogao realizirati. Glasati protiv, u trenutku kada su u projekt već duboko uključeni Vlada RH i Europski fondovi i kada je projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture već daleko dogurao, bio bi čisti suicid. Tim više što je zaduženje prošlo i kod izglasavanja proračuna za 2018.“, rekao je Poropat.

Usklađivanje Statuta Grada Rijeke sa zakonom je obaveza Vijeća

Predsjednik Gradskog vijeća dotakao se i točke usklađivanja Statuta Grada Rijeke sa zakonom. Pojasnio je kako se radi o tehničkoj obavezi koju je Vijeće bilo dužni izvršiti još u veljači te dodao kako je, kada je ova točka bila na dnevnom redu, prijepor nastao oko amandmana koje je dio vijećnika predložio. S obzirom na to da amandmani nisu usvojeni, vijećnici koji čine većinu u Vijeću nisu prihvatili izmjene Statuta. Poropat je novinarima podijelio dopis Ureda državne uprave kojim se traži očitovanje o tome jesu li izmjene Statuta usvojene, odnosno ako nisu, od Gradskog vijeća se traži da u što skorijem roku poduzme odgovarajuće radnje kako bi se zakonom previđene izmjene donijele. Poropat je naglasio kako i legitimnim smatra zahtjeve za promjenama Statuta i nema ništa protiv bilo čijeg amandmana, apelirajući pritom na vijećnike koji žele mijenjati članke Statuta ili cijeli Statut, da koriste odredbe Poslovnika, kako bi se o tome moglo redovno raspravljati, ali da ne dovode Rijeku u poziciju da bude izvan zakona. „Usklađivanje sa zakonom je odgovornost članova Vijeća i bez obzira na to usvoje li se ili ne podneseni amandmani – svima bi trebao biti interes da se Statut uskladi sa zakonom. Ovo jednostavno nije točka na kojoj se treba dokazivati jeli tko pozicija ili opozicija“kazao je Poropat.

Poropat je kazao kako bi veliki interes javnosti trebala izazvati točka dnevnog reda koja se odnosi na projekt Vodovoda i kanalizacije. Radi se o jednom od većih ulaganja u našem gradu, a odnose se na izgradnju čak 217 kilometara kanalizacije, 100 km vodovoda, 126 crpnih stanica i izgradnju novog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Bitno je naglasiti da će sve to s čak 92 i pol posto iznosa bespovratno financirati europski fondovi, Hrvatske vode i Republika Hrvatska. To je za naše prilike jako dobra bilanca s obzirom da je na Gradu Rijeci tek preostalih nešto više od 7 i pol posto iznosa.

Što se izvješća o radu komunalnih društava kao i polugodišnjeg izvješća Grada Rijeke o izvršenju proračuna tiče, smatra kako će dio vijećnika njima biti zadovoljan, ali bit će i nezadovoljnih. Ono na što želi ukazati su preobilni materijali i velik broj točaka. Naime, vijećnici su dobili materijale na čak cca 1300 stranica, bez sažetaka. „Nije jednostavno, uz svoj redovan posao kvalitetno proučiti toliki materijal u samo tjedan dana, pa bi sažeci bili poželjni“ kazao je Poropat.

Promjene u klubovima članova Gradskog vijeća

Predsjednik Poropat je iznio i promjene do kojih je došlo u klubovima članova Gradskog vijeća, pa je tako nova predsjednica Kluba HNS-a, umjesto njega postala Morana Jokić, dok su iz Kluba RI-MOST-NEZAVISNI izašli Petra Mandić (MOST) i Josip Kukuljan (NEZAVISNI), nakon čega je Klub promijenio naziv u Klub Liste za Rijeku, a novi predsjednik tog Kluba je, umjesto Danka Švorinića postao Zvonimir Peranić.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Needcompany: Svjetska kazališna atrakcija sutra u Zajcu

spMarch 23, 2019

Večeras na Molo longu zabavni program i puštanje lampiona

spMarch 23, 2019

Jurio Drenovom pa se izvrnuo na krov

spMarch 23, 2019

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.