Home Vijesti POS-ovi stanovi u Puntu nakon 2 mjeseca osvanuli u oglasniku!

POS-ovi stanovi u Puntu nakon 2 mjeseca osvanuli u oglasniku!

5507
2

This image has an empty alt attribute; its file name is punat.jpg

Krajem listopada prošle godine u Puntu je održan program svečane podjele ključeva kupcima stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS). Stanovi su izgrađeni u dva niz od po 11 stanova u ulici Kralja Zvonimira te niz od 11 stanova u ulici Ruđera Boškovića.

U projekt je uloženo 11,5 milijuna javnog novca poreznih obveznika kroz ulaganja Općine Punat, Primorsko-goranske županije i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina. Ostatak su financirali kupci i to po cijeni od 1.125,66 €/m2.

Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završavanje radova u roku. Prvenstvo na kupnju stana imaju građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

U teoriji zvuči savršeno ali u praksi ovaj model moguće je zloupotrijebiti na potpuno legalan način. Naime, prva verzija Zakona o društveno poticanoj stanogradnji 2007. godine propisala je da vlasnik stana koji je stan kupio na temelju ovoga Zakona, bez obzira na način plaćanja, stan ne može otuđiti, odnosno stvarno pravno raspolagati istim u roku 10 godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji ili jednostavnije rečeno ne smije ga prodati niti iznajmljivati prije isteka spomenutog roka. Izmjenama i dopunama zakona u 2012. godine ta odredba se izbrisala i omogućilo se raspolaganje nekretninom bez zadrške.

Rješavanje stambenog pitanja ili izgradnja turističkih apartmana?

Tako se dogodilo i sa stanovima u Puntu. Čim su podijeljeni ključevi i blagoslovljeni, stanovi su se našli u oglasniku. Ili u prijevodu, porezni obveznici su s nemalim iznosom sufinancirali nečiju investiciju u stanogradnju ili turističke apartmane što je praksa koja se događa širom jadranske obale. Nije u ovome slučaj u Puntu nikakva iznimka.

This image has an empty alt attribute; its file name is marinko_zic.jpg

Za komentar posljednjeg slučaja pitali smo načelnika općine Punat Marinka Žica koji i sam upozorava na ovakvu praksu.
– Kao i u mnogim situacijama kojima svakodnevno svjedočimo, sve je po slovu zakona, a drugo je pitanje etičnost svakog pojedinca i kako će se ponašati s nekretninom koju je kupio po povlaštenoj cijeni i uvjetima, a jedna mu je obaveza da prije preprodaje isplati kredit do kraja kako bi skinuo teret hipoteke, odgovorio je Žic objasnivši kako prilikom pisanja natječaja nije bilo moguće staviti ograničenje prodaje navedenih stanova tako da su svi pristigli zahtjevi ispunjavali uvjete natječaja.

Sve u skladu sa zakonom

– Kriteriji su bili u skladu sa Zakonom. Upitno je jedino kolikoje prodaja takvih stanova od strane onih koji su bili na listi moralna gledano s aspekta svrhe ovog natječaja, a to je rješavanje stambenog pitanja. Osobno sam, puno puta, predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN), ukazivao na ovu problematiku. Prema nekim informacijama gore spomenuto ograničenje u smislu zabrane otuđivanja trebalo je biti vraćeno u posljednje izmjene zakona koje su se dogodile prošle godine, međutim na kraju se sve svelo na nekoliko promotivnih izjava ministra Štromara, ističe Žic.
– Neki stručnjaci smatraju da se radi o privatnom vlasništvu i da ograničenja koja su nekad bila sastavni dio zakonske regulative, nisu u skladu s Ustavom i drugim zakonima kojima se uređuje pravo vlasništva. Međutim, naglasak treba staviti na činjenicu: da bi uopće došlo do realizacije ovih projekata potrebno je osigurati javni novac, kao i vlasništvo,te onaj tko time upravlja mora postavljati uvjete, zaključuje načelnik općine Punat.

2 COMMENTS

  1. 2012. kada je donešen zakon bila je SDP partija na vlasti. Ljudi koji u 30 godina države, 2 put dođu na vlast – unište i ono malo normalnosti 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here