Home Vijesti Postavljeno još pet višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova

Postavljeno još pet višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova

635
0

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture na još pet lokacija u središtu Rijeke postavljene su višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova. Ploče su postavljene u ulicama Pod voltun, Marka Marulića i Šime Ljubića te na trgovima Riječke rezolucije i Grivica, a riječ je o projektu osmišljenom s ciljem isticanja bogate riječke povijesti i kulture.

Naime, ovim projektom dio ulica i trgova u starom dijelu Rijeke uz table s aktualnim, službenim nazivima dobiva i table koje će prikazuju nazive koje su te ulice i trgovi nosili kroz povijest. A kako je Rijeka grad izrazito burne povijesti koji je pripadao različitim državama, tako će ti povijesni nazivi biti na različitim jezicima odnosno predstavljat će različita razdoblja.

Prve četiri ploče postavljene su u svibnju na Koblerovom trgu te u ulicama Stara vrata, Užarska i Medulićeva.

Topononimi na novih pet lokacija datiraju iz vremena dok je Rijeka bila dio Austrougarske. Primjerica, Ulica Marka Marulića nosila je tada naziv Calle S. Sebastiano, a Trg riječke rezolucije – Piazza Municipium

Podršku u projektu pružila je Zajednica Talijana Rijeka, a izvor podataka za projekt postavljanja višejezičnih ploča je knjiga Massima Superine „Il stradario di Fiume“ koju je izdalo Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani). U knjizi su popisani nazivi riječkih ulica kroz povijest, kako u vremenu kad se Rijeka nalazila u sklopu Italije, tako i u drugim razdobljima.

Projekt će se nastaviti postavljanjem još višejezičnih ploča s povijesnim nazivima na drugim lokacijama u središtu grada.

Vraćeni povijesni toponimi:

Grivica 1955.
Trg Svetog Vida/Piazzeta S.Vito 1949./1955.
Piazzeta S.Vito 1889.-1949.
Grivica trad

Pod Voltun 1949.
Calle del Volto 1910.-1949.
Via del Volto 1889.-1910.
Contrada del Volto 1841.-1889.

Ulica Šime Ljubića 1955.
Ulica Marseća/Via Marsecchia 1949.-1955.
Calle della Marsecchia 1911.-1949.
Via della Marsecchia 1889.- 1911.
Contrada della Marsecchia 1841.-1989.
Marsecchia 18.st

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here