Home Vijesti Potvrđena optužnica protiv bivšeg šefa krim-policije Željka Kruneša zbog poticanja na ubojstvo

Potvrđena optužnica protiv bivšeg šefa krim-policije Željka Kruneša zbog poticanja na ubojstvo

284
0

Optužno vijeće Županijskog suda u Puli na svojoj je sjednici potvrdilo optužnicu protiv Željka Kruneša (54), bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, koja ga između ostalog tereti za poticanje na teško ubojstvo dvojice maloljetnih unuka riječke aktivistice Slavice Šote, potvrđeno je danas za portal Burin.

Ovime je otvoren put za suđenje nekadašnjem šefu krim-policije, koji je po toj funkciji bio praktički treći najviši dužnosnik u sustavu policije u Primorsko-goranskoj županiji. Procedura je takva da će se dalje spis o slučaju dostaviti raspravnom sucu pulskog suda koji će zakazati suđenje i glavnu raspravu. Za kaznena djela za koja se tereti Kruneša propisana je kazna od najmanje 10 pa sve do 40 godina zatvora, pa je moguće da prije toga bude zakazano i pripremno ročište.

Optužnicom, koju je pulsko Županijsko državno odvjetništvo podignulo u rujnu 2021. godine, Željka Kruneša se osim za dva kaznena djela poticanja na teško ubojstvo tereti i za sprječavanje dokazivanja i oštećenje tuđe stvari.

Optužen je da je sredinom lipnja 2015. godine nagovarao jednog muškarca da automobilom pregazi unuke Slavice Šote, tada u dobi od 10 i 13 godina. Optužen je da je nesuđenom počinitelju rekao da on neće biti osuđen jer je bolestan. No dotični muškarac nije poduzeo nikakvu radnju.

Kruneš je optužen i da je u razdoblju od lipnja do studenog 2015. godine prijetio krunskoj svjedokinji, s kojom je nekad bio u ljubavnoj vezi, kako ga ne bi teretila u svom iskazu te kako bi demantirala navode iz kaznene prijave Slavice Šote i njezine kćeri, koje su ga kazneno prijavile da je poticao na ubojstvo njihovih unuka odnosno sinova.

Više puta je svjedokinji rekao da će, ako ostane bez posla u policiji, ubiti nju, njenog maloljetnog sina i sebe. Svjedokinja je zato, smatra optužba, uz njegovu pomoć napisala podneske i dostavila ih MUP-u i riječkom Općinskom državnom odvjetništvu, u kojima je navela da joj Kruneš nikada nije pričao o planiranju ubojstava, da je netočno sve što Slavica Šota govori te da nikad nije čula da je Kruneš ikome prijetio.

Tužiteljstvo drži da su Krunešov pritisak i utjecaj razlozi tome što svjedokinja na ročištu na Županijskom sudu u Karlovcu u studenom 2015. godine, u postupku protiv Kruneša i čovjeka koji je trebao biti egzekutor, nije iskazivala o svojim saznanjima koja se odnose na njegovo nagovaranje da se automobilom pregazi unuke Slavice Šote.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here