Home Najnovije Povećanje stope nezaposlenosti u PGŽ

Povećanje stope nezaposlenosti u PGŽ

969
0

Nakon višemjesečnog trenda smanjenja nezaposlenosti jesen je u Primorsko-goranskoj županiji donijela preokret te je u listopadu nezaposlenost povećana za 7,8 posto. Naime, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Rijeka evidentirano je 12.625 nezaposlenih osoba, odnosno oko devetsto nezaposlenih više nego u rujnu. Doduše, na Zavodu je još uvijek manje nezaposlenih u odnosu na lani, no istovremeno su u odnosu na listopad 2007. primorsko-goranski poslodavci prijavili za četvrtinu manje slobodnih radnih mjesta. Konkretno, tijekom prošlog su mjeseca poslodavci objavili 885 slobodnih radnih mjesta, a iznenađujuće je da su najveći broj slobodnih radnih mjesta, čak 41 posto prijavili poslodavci iz djelatnosti obrazovanja. Trgovina u kojoj se tradicionalno traži najviše radnika tek je na trećem mjestu po broju traženih radnika pa je tako u listopadu za rad u u ovoj djelatnosti traženo tek 89 radnika, odnosno 10 posto od svih prijavljenih slobodnih radnih mjesta. U prerađivačkoj industriji se tražilo 94 radnika, dok su u građevinarstvu primjerice poslodavci tražili sedamdeset radnika.
Je li investicijski ciklus utihnuo ili ne, po ovim je podacima teško suditi, no zanimljivo je kako je u istom mjesecu prošle godine u Primorsko-goranskoj županiji traženo tristotinjak građevinara te je građevina bila djelatnost u kojoj se tražilo apsolutno najviše radnika. U djelatnosti trgovine prošle je godine u ovo vrijeme također traženo znatno više djelatnika, njih preko 160 što znači da su i trgovci ove godine u listopadu zaposlili duplo manje radnika.
Što se tiče starosne strukture, tijekom prošlog je mjeseca najviše nezaposlenih na riječkom »birou« ponovno bilo u dobi od 50 godina na više. Najveće smanjenje broja nezaposlenih u ovom je razdoblju zabilježeno među najmlađima, odnosno među nezaposlenima u dobnoj skupini od 15 do 19 godina kojih je bilo za petinu manje nego u rujnu. U obrazovnoj strukturi, najviše nezaposlenih je ponovno bilo među onima sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do 3 godine i pkolom za KV i VKV radnike, a među nezaposlenima je s druge strane bilo i oko sedam posto ili oko 890 onih s fakultetskim obrazovanjem.
A vezano za novopridošle u evidencije »biroa«, tijekom prošlog se mjeseca na Zavod prijavilo 1.958 osoba s time da je čak 85 posto svih novoprijavljenih imalo radno iskustvo. Kako je turistička sezona već u rujnu bila na izmaku te se već tada na Zavod prijavio velik broj sezonaca, takav je trend nastavljen i tijekom prošlog mjeseca te je iz hotela i restorana na »biro« otišlo petstotinjak radnika. Mnogo otkaza je dobiveno i u trgovini iz koje je stiglo tristotinjak nezaposlenih, dok je primjerice iz prerađivačke industrije stiglo oko 260 radnika. Podaci riječkog Zavoda pokazuju i da je najviše nezaposlenih stiglo izravno iz radnog odnosa i to najčešće zbog isteka roka rada na neodređeno. Isto tako, od onih koji su se u listopadu uspjeli zaposliti, većina (80 posto) je primljena na određeno vrijeme. Na neodređeno su pak zaposlene 92 osobe, a sezonski je posao našlo devet radnika.
Obeshrabrujući je podatak i kako je u odnosu na lani prema ugovoru o radu zaposleno za četvrtinu manje radnika. (novi list)

Previous articleJadranski derbi: Hajduk – Rijeka 2:0
Next articleRubčić: Pobijedit ćemo Dinamo u srijedu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here