Home Kolumne Povijesna koalicija u Dragi: SDP-HDZ protiv Liste za Rijeku

Povijesna koalicija u Dragi: SDP-HDZ protiv Liste za Rijeku

1005
27

Samo desetak dana nakon izjave zamjenika gradonačelnika Željka Jovanovića, koji je nakon izbora za Vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke kategorično odbacio mogućnost koalicije SDP sa HDZ-om u bilo kojem mjesnom odboru, upravo se to dogodilo prilikom konstituiranja VMO Draga. Naime, u draško predstavničko tijelo su na izborima izabrana 2 vijećnika SDP-a, 2 vijećnika HDZ-a te 1 vijećnik izabran sa zajedničke liste Akcije mladih i Liste za Rijeku. Kuriozitet u sastavu tog vijeća je i u činjenici da će HDZ sljedeće 4 godine u tom mjesnom odboru predstavljati otac i sin.


Jovanović prije desetak dana u Pressjeku Kanala Ri: Surađivat ćemo sa svima osim sa HDZ-om

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Vijeća je izabran HDZ-ovac uz podršku vijećnika SDP-a, a za zamjenicu SDP-ovka uz podršku HDZ-ovog glasa. Na taj način je dogovorena prva formalna SDP-HDZ koalicija na području Grada Rijeke iako su te dvije stranke i do sada često ‘pokrivale’ jedna drugu, štiteći na taj način svoj politički prostor od prodora ‘trećih’ opcija. Iako su funkcije predsjednika i dopredsjednika Vijeća mjesnih odbora uz minimalne ovlasti i sredstva koja su im na raspolaganju od drugorazrednog značaja, novoprobuđena ljubav dvije nacionalne stranke kada im je suprotstavljena regionalna, mogla bi biti putokaz ponašanja SDP-a i HDZ-a u sličnim situacijama koje bi uzrokovalo jačanje regionalne opcije u Rijeci i na Kvarneru. (rd)

27 COMMENTS

 1. Uahahaha, stvarno ste vi u Listi za Rijeci posebni !!!
  Na ovom portalu koji je inače vjesnik Liste za Rijeku širite kronične laži: član Liste za Rijeku Kristian Koso odglasa za HDZ-ovca za predsjednika, a za zamjenika predsjednika SDP-ovca pa onda širite laži o koaliciji SDP-a i HDZ-a.
  Dakle, glas vijećnika Liste za Rijeku je presudio, a odigrao je dvostruku igru.

  U isto vrijeme inicirate dogovore sa svim strankama i svima se uvlačite u dupe (klasični primjer “šetebandjerista”), a onda pokušavate odigrati igru za maloumnike.
  Tko piše ovako “pametne” tekstove?

 2. i klitoris? hoće sada izabrana dopredsjednica iz SDP-a podnijeti ostavku nakon što joj na partijskom sastanku objasnite da je izabrana na prijevaru?

 3. ova zadnja svinjarija ”dvije stranke bratske” je zaista vrhunac vašara licemjerja drugova iz sdp-a i bivših drugova iz hdz-a. prema vani glume velike suparnike, a iza kulisa jedni drugima preštaju dugove (vidi: reful i svid cafe, maržić itd itd) i itekkako dobor surađuju. nije li dovoljan dokaz direktor hdz-ovac u sdp-ovim u tržnicama? radi se o bratstvu i jedinstvu koje traje već 20 godina, vrijeme je da riječani progledaju.

 4. Djeco draga a što ako su slučajno ovi ljudi sposobniji za razliku od vašeg kandidata?
  Ne mislite li valjda da su stranke nešto bitne u radu Mjesnih odbora?
  Ne budite u zabludi!

 5. Mike,a odkud tebi informacija da je član Liste glasao za HDZ-ovca? Ako si tako “siguran” to može značit samo dvije stvari : ili si bio na tom sastanku (u što čisto sumnjam jer ti pišeš u muškom rodu,a iz liste SDP-a su ušle dvije članice SDP-a) ili jednostavno lažeš jer braniš jednu od tih dviju stranaka .

 6. I da,pazite još jednu situaciju : kaže Mike da je član Liste glasao za HDZ-ovca .Da je Lista napravila kakvu “kuhinju” s HDZ-om onda bi dobila potpredsjedničko mjesto u Dragi.Ali kako to da je potpredsjedničko dobila SDP-ovka? 😀
  Čak i za potpredsjedničko mjesto treba većina glasova (3 od 5),a zvuči nerealno da član Liste ide prije davati potporu HDZ-u pa SDP-u.Više mu se isplati biti suzdržan i natjerati da se ajkula SDP-HDZ dogovori međusobno i da dokaže svoje pravo lice 😉

 7. Sramota je da se na razini mjesnih odbora uopce glasa po stranackoj liniji, taj bi dio glasackog mehanizma trebao biti neovisan i vanstranacki.

 8. nesto mi je opet nejasno. svorinic sam kaze da to ne bi nazvo koalicijom, nego da se ovi moraju nekako izabrat. kako su ovi onda u koaliciji. sta se cudimo lazljivosti dve sestrinske stranke pa one su prirodni saveznici ko yin i yang, jedna bez druge ne mogu. al sta stavljate ovakve naslove, sami sebe po n-ti put diskreditirate. da ja sad kazem da lista ide u koaliciju s sdp-om ko sta su na videu jovanovic i svorinic najavili da je moguce, riskiram brisanje komentara. kako to sad objasnit. jel to u navijackoj strasti jedno koalicija a drugo ne ili obmanjivanje ili glupost… stvarno ne razumijem

 9. ouyea evo ja cu ti objasniti. na razini mjesnih odbora zaista nema politike, tamo se odlučuje o bajama za smeće, a ne o ustašama i partizanima. ne bi bio problem ni u koaliciji sdp-a i hdz-a da u javnosti ne glume dva različita nespojiva pola, a prije i poslije izbora obećavaju biračima da nigdje ne mogu zajedno.

 10. f1 – sve je to meni jasno. al povijesna koalicija.. je li to koalicija ili nije. o tome ja govorim

 11. za mene je sve što je rezultat političkog dogovora stranačkih centrala (pogotovo kad su u pitanju glavne nacionalne stranke) – koalicija. tragedija je da se na takav način formira vlast na razini mjesne samouprave.

 12. želiš reci da sam ja iz jedne od dvije nacionalne stranke? nemam pojma, poslat ću upit stranačkoj centrali 🙂

 13. sta se pravis blesav, ozbiljno te pitam. clan liste u mo oce koalirat s nekim. odlucuje sam ili pita centralu. ili ako ti se ne svidja naziv mozemo to nazvat sredisnjicom. mozemo nazvat i kikirikijem, razumijes ti jako dobro

 14. pa vjerojatno moraju postojati neki kriteriji inace se ne bi radilo o političkoj stranci nego o nekoj veseloj družini. npr moze prema procjeni čovjeka na terenu ali ako je u pitanju sdp/hdz ne moze bez ”centrale” jer se time riskira politička šteta svima zajedno. real life nikada nije crno-bijeli kako si ti zamišljaš, uvijek postoje tamnije i svijetlije sive nijanse. ali u konkretnom slučaju imamo vrlo jasnu situaciju: laganje da se neće koalirati/surađivati/zajedno formirati MO i nakon toga koaliranje/suradnja/zajedničko formiranje MO. ako ništa drugo, red je da zbog toga u javnosti pojedu svoju porciju g….a.

 15. nije mi to sivo nego smedje. samo vi svoje smedje vidite rozim. od jovanovica inace ni ne ocekujem nista. ako oko kriminala onako laze bas ga boli qurac za mjesne odbore.

 16. btw sad tek vidim da ti ovdje brišu komentare. jel tebi stvarno netko obrisao komentar ili lažeš?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here