Home Kolumne POZITIVNO: Onorevole Furio Radin, postaviti prvu tablu!

POZITIVNO: Onorevole Furio Radin, postaviti prvu tablu!

1118
2
Piše: Giancarlo KRAVAR

Talijani su na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće bili većinsko stanovništvo u Rijeci. Tek kasnije je došao D’ Annunzio i fašistiička Italija. Najveću cijenu su platili upravo domicilni Talijani, jer je nakon 1945. godine uslijedio masovni egzodus domaćeg stanovništva. Esule danas za blagdan Svetog VIda prima i gradonačenik mr. sc. Vojko Obersnel.

U Rijeci Talijana danas ima jako malo u odnosu na većinsko hrvatsko stanovništvo. Da, podsjetim, Rijeka je sve do 1. ožujka 1947. godine bila Fiume. Tada su pariškim ugovorom sjedinjeni Fiume i Sušak.Dvojezičnosti je u Rijeci bilo sve do 1953. godine. I tzv. Tršćanske krize. Pod parolom Trst je naš, Titovi komunisti su preko noći porazbijali sve dvojezične ploče u Rijeci. Koje nisu nikad vraćene.

Nije vrijeme da se sudi ikome. Vrijeme je za ispravak povijesnih nepravdi. A nepravda je što Rijeka nema vizualnu dvojezičnost. To je u programu Liste za Rijeku – Lista per Fiume, ali bi bila jako, jako dobrodošla podrška zastupnika talijanske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, časnog (Onorevole), Furia Radina. On trenutno obnaša i dužnost dopredsjednika Sabora, a godinama je zadužen za ljudska prava.

U Rijeci će se u Zajednici Talijana i Talijanskoj Uniji lako dogovoriti oko programa uvođenja vizualne dvojezičnosti, sadržaja i imena ulica i osoba. Ali,jako bi bio dobrodošao poticaj onorevole Furia Radina, koji bi se mogao zauzeti da se konačno postavi prva tabla. I to ona Rijeka – Fiume, na ulazu i izlazu u naš grad. Poslije bi sve išlo puno, puno lakše. Moj je prijedlog, kao Talijana po majci, kome je talijanski materinji jezik, da se konačno postavi ta prva tabla…

2 COMMENTS

  1. tvrdim da se u “Rijeci” i okolici sistematski i organizirano proganjaju Talijani uz pomoć “države” (DORH, sudovi) lokalne samouprave (gradovi i općine), jer Fiume e Istria nikada nisu bile dijelovi Hrvatske. Zna se i na koji način se naseljavalo Istru s Hrvatskim i pravoslavnim življem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here