Home Kolumne POZITIVNO: Vjeronauk u školama – U s križem

POZITIVNO: Vjeronauk u školama – U s križem

1185
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Vjeronauk u školama nije ništa drugo nego U s križem. Zato jer je u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a po naputku sad blaženog Alojzija Stepinca vjeronauk uveden u škole kao obavezni predmet.

U demokratskoj Hrvatskoj vjeronauk nije obavezni predmet, ali raspoloženje većine u društvu je da se loše gleda na onu djecu koja ne pohađaju vjeronauk. Vjeronauk u škole je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Da Hrvatska skreće udesno bilo je vidljivo na prvim skupovima HDZ-a, pa je čak i prva službena hrvatska zastava imala prvo bijelo polje kao za vrijeme NDH, što je na intervenciju svjetske zajednice promijenjeno.

U Rijeci postoji privatna katolička osnovna i srednja škola Josip Pavlišić. I to je za pozdraviti. Jer su vjernici za vrijeme komunizma bili diskriminirani. Dobro je da ima u Rijeci i katoličkih dječjih vrtića. Ali, moje osobno mišljenje, kao čovjeka koji je pohađao vjeronauk u crkvi, da bi vjeronauk opet trebalo vratiti u crkve. Tako ne bi bilo prisile, ne bi se učio katekizam zato što se mora, već zato što se želi. Vjeronauk u školama – U s križem!

Vjeronauku je mjesto u:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here