Home Vijesti Vrhunac gripe u PGŽ za nekoliko tjedana

Vrhunac gripe u PGŽ za nekoliko tjedana

1024
0

U Primorsko-goranskoj županiji vrhunac epidemije gripe očekuje se za nekoliko tjedana, javlja Radio Rijeka. Svih 295 tisuća doza cjepiva je potrošeno i više ga nema nigdje u Hrvatskoj. Gripa je jučer odnijela prve dvije žrtve, u Koprivnici i Zagrebu, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj oboljelo oko 3 i pol tisuće osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji prošlog tjedna je prijavljeno 67 novooboljelih, što broj oboljelih od gripe od kraja prošle godine podiže na 96, rekla je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Danijela Lakošeljac.

“Naravno, stvarne brojke su daleko veće, jer se obično prijavljuju samo oni kojima treba doznaka za bolovanje, dakle radno aktivno stranovništvo i školarci. Po završetku školskih praznika, u idućih nekoliko tjedana očekujemo puno više oboljelih”, rekla je Lakošeljac.

Cjepiva više nema. U Županijski zavod za javno zdravstvo u studenom je stiglo 20.040 doza cjepiva. Nestalo je u dva tjedna, a na pitanje zašto nisu naručili veće količine, doktorica Lakošeljac kaže da je teško procijeniti interes.

“Lani nam je ostalo oko dvije tisuće doza jer se ljudi nisu htjeli cijepiti, a ove je godine interes bio daleko veći.” Podsjetimo, prošle je sezone od gripe u Hrvatskoj oboljelo 51.385 osoba, dok je od komplikacija bolesti umrlo čak 27 osoba.

Upute za ponašanje su jednostavne – treba izbjegavati kontakt s oboljelima, odnosno zatvorene prostore s puno ljudi. A ako obolimo, gripu treba odležati. “Ublažavati simptome lijekovima protiv povišene temperature i bolova, i piti puno tekućine, najbolje tpolih napitaka. I najvažnije – prati ruke!”, preporučuje epidemiologinja NZZJZ.

Dok raste interes za cijepljenje protiv gripe, zabrinjava podatak o sve manjoj procijepljenosti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. “U 2016. godini procijepljenost je pala na 84 posto. Zbog propagande protiv cijepljenja, posljednjih 6-7 godina je nizak cijepni obuhvat”, kaže Lakošeljac te dodaje kako bi optimalna procijepljenost bila iznad 95 posto populacije.

“Moramo biti svjesni da je obzirom na pojavu morbila u susjednim zemljama, epidemiju ospica u Srbiji i slučajeve hospitalizacije u Sloveniji, i kod nas moguća zaraza. Virus ospica je visoko infektivan i patogen, a riječ je o opasnoj bolesti”, tumači Lakošeljac koja poziva sve odrasle koji nisu cijepljeni, kao i roditelje djece koja još nisu cijepljena protiv ospica, da se jave svom liječniku i to isprave.

Previous articlePOZITIVNO: Vjeronauk u školama – U s križem
Next article‘Woyzeck’ u kojem će se mnogi prepoznati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here