Home Vijesti Poznavatelj Zambije: Evo gdje su uhićeni Hrvati pogriješili

Poznavatelj Zambije: Evo gdje su uhićeni Hrvati pogriješili

102
0

Dnevniku Nove TV gostovao je dobar poznavatelj Zambije, svećenik i profesor Marin Ninčević. 

“Znamo da su naši sunarodnjaci trenutačno u zatvoru i da u četvrtak izlaze pred suca. Mogu očekivati sigurno pošteno suđenje i korektno postupanje prema njima. Situacija u zatvoru je zavisi kako gdje. Prošlo ljeto sam s kolegom slavio misu u zatvoru i nije mi se činilo nešto posebno grozna situacija”, rekao je Ninčević.

Istaknuo je kako smatra da je jako važno da u ovoj situaciji imaju dobroga odvjetnika i dobru odvjetničku kuću koja će ih zastupati. Takvih odvjetnika, kaže Ninčević, ima u Zambiji.

“U vrijeme korone ja sam pomogao obiteljima koje su posvajale djecu iz Konga tako da sam im pronašao smještaj u Zambiji i kad su preuzimali djecu u Zambiji, spojio sam ih s nadležnim, odnosno socijalnim službama Zambije, bez kojih nije moguće djecu izvesti iz zemlje”, odgovorio je Ninčević.

Procedura je, kaže, veoma stroga. “Zambijske službe tada su veoma korektno, detaljno, savjesno odradile cijeli postupak. Da bi dijete koje uđe u Zambiju s nekom potvrdom iz Konga moglo napustiti Zambiju s hrvatskom putovnicom, mora imati potvrdu njihovih nadležnih službi”, dodao je.

Svi detalji priče nisu mu poznati pa mu je, kaže, teško govoriti o ovome slučaju. “Čini mi se iz medija da nisu kontaktirali nadležne, odnosno socijalne službe u Zambiji koje bi dale takvu potvrdu da djeca mogu izići iz Zambije”, rekao je.

“Obitelji kojima sam ja pomogao imale su odvjetnika i u Kongu i u Hrvatskoj. Mislim da sam postupak kao postupak nije skup, ali košta odlazak u Kongo, smještaj u Kongu. Znam da su ove obitelji bile minimalno tri do četiri puta u Kongu tijekom samoga procesa posvajanja. Odlazak u Zambiju košta, odvjetnik u Kongu, odvjetnik u Hrvatskoj”, objasnio je Ninčević na pitanje o procesu.

Previous articleKineski diplomat: Putin je lud, Kina ne bi trebala slijepo slijediti Rusiju
Next articleReal nakon penala izbacio Valenciju iz Superkupa. Modrić zabio u raspucavanju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here