Home Mozaik Predivni talijanski gradić nudi 30000 eura ako se odlučite preseliti tamo, ovo...

Predivni talijanski gradić nudi 30000 eura ako se odlučite preseliti tamo, ovo su uvjeti

166
0

Gradovi diljem Italije posljednjih se godina natječu u pokretanju pametnih planova kojima je cilj namamiti nove stanovnike

Od oronulih kuća koje se prodaju za nešto više od eura, do kuća spremnih za useljenje po niskim cijenama, na apeninskom poluotoku vlada žestoka konkurencija.

Slikoviti gradić Presicce u sunčanoj regiji Puglia posljednji je ušao u igru s primamljivom ponudom. Lokalni dužnosnici kažu da će ljudima platiti do 30.000 eura ako kupe prazan stan i dobiju prebivalište.

Što je još bolje, cijene kuća u tom talijanskom gradiću kreću se od oko 25.000 eura. Kao i druge jeftine nekretnine na rasprodaji diljem Italije, i njih su izvorni vlasnici odavno napustili.

I kao dodatni bonus, lokacija je nevjerojatna, okružena prirodom područja Salento na samom jugu talijanske čizme i blizu plaža i tirkizno čistih voda Santa Maria di Leuca.

Vlasti u Presicceu nadaju se da će ponuda novčanog poticaja udahnuti novi život u njihov grad koji gubi stanovništvo, u kojem je novorođenčadi svake godine sve manje.

“Postoji mnogo praznih kuća u povijesnoj jezgri izgrađenih prije 1991. koje bismo željeli ponovno vidjeti žive s novim stanovnicima”, rekao je lokalni vijećnik Alfredo Palese za CNN. “Šteta je svjedočiti kako se naše stare četvrti pune povijesti, prekrasne arhitekture i umjetnosti polako prazne.”

Detalji dogovora trenutno se finaliziraju, dodaje Palese, ali vlasti su spremne pokrenuti prijave u narednim tjednima kada informacije budu dostupne na web stranici gradske uprave.

“Ponudit ćemo do 30.000 eura ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupiti jedan od ovih napuštenih stanova”, kaže. “Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dio će ići na kupnju stare kuće, a dio na njezino preuređenje, ako bude potrebno.”

Priča o dva grada

Palese kaže da je spajanje sa susjednom općinom 2019. kako bi se stvorio veći grad Presicce-Acquarica osigurao dodatni novac za projekt u narednim godinama koje dolaze.

“Nakon spajanja, prema talijanskom zakonu, naš širi teritorij ima pravo na više javnih sredstava, otprilike 1.000.000 eura godišnje koje namjeravamo uložiti u revitalizaciju stare četvrti,” kaže Palese.

Zajedno, Presicce i Acquarica sada imaju oko 9.000 stanovnika, ali samo polovica stanovništva živi u starijem dijelu mjesta.

Talijansko selo s ‘eliksirom’ zdravog života
Gradska vijećnica već je pokrenula druge sheme kako bi privukla više stanovnika, uključujući porezne olakšice za pokretanje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za bebe za obitelji s djecom.

Kako bi se kvalificirali za poticaj od 30.000 eura, kupci se moraju nastaniti u Presicceu i kupiti jednu od odabranih nekretnina izgrađenih prije 1991. godine, koje su već registirirane u lokalni katastar.

Prema Paleseovim riječima, cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu. Oko 25.000 eura trebalo bi biti dovoljno da se osigura stan od 50 četvornih metara koji treba popraviti.

‘Zeleno zlato’

Povijest mjesta Presicce seže iz doba srednjeg vijeka, kada su se naselja proširila oko saracenske tvrđave koju su sagradili redovnici koji su kopali kripte i podzemne mlinove za masline kao skloništa za preživjele od gusarskih napada.

Stekao je reputaciju “grada zelenog zlata” Puglie zbog bujnih maslinika koji daju vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, a cvjetao je tijekom renesanse kao bogato mjesto poznato po finom vinu, sirevima i trgovini stokom.

Mnogi mještani živjeli pod zemljom, kopajući špilje u stjenovitom terenu Presiccea.

Ispod glavnih trgova i raskošnih baroknih palača nalazi se mreža od 23 tajne komore i mlinova za masline u kojima su poljoprivrednici, poznati kao trappettari, provodili mjesece tijekom sezone berbe, tiješteći masline u kamenim mlinovima koje su gurali magarci.

Mnoge povijesne građevine imaju privatni pristup podzemnim komorama u kojima još uvijek stoje ogromni mlinovi. Turistički vrhunac su vođene ture kroz podzemni grad.

U drevnoj četvrti, široke ulice ispresijecane su vijugavim uskim uličicama. Ukrašene zgrade zlatne boje s balkonima od kovanog željeza i unutarnjim dvorištima stapaju se s jednostavnim bijelim stanovima.

Tu su freskama oslikane palače, kapelice i zavjetni stupovi koje je izgradila bogata seoska buržoazija od bijelo-crvenkastog kamena.

Vecchi curti (stara dvorišta) su tipične nastambe smještene u dvije slikovite četvrti starog središta Corciuli i Padreterno s privatnim vrtovima, podzemnim mlinovima, stablima citrusa i egzotičnim biljkama.

Krajolik Presiccea nudi najbolje od seoske Puglie s drevnim osamljenim kamenim kapelama u obliku kupole, bizantskim kriptama, maslinicima s iskrivljenim deblima, ljubičastim suhozidima i utvrđenim seoskim farmama gdje su seljačke obitelji nekoć živjele pod zaštitom moćnih gospodara kako bi pobjegle gusarski napadi.

Festivali i hrana

Pješačke i biciklističke rute vijugaju kroz krajolik prošaran poljima za ispašu ovaca i napuštenim kamenim utvrdama. Netaknuta obala Salenta, koja se proteže između obalnih mjesta Gallipoli i Santa Maria di Leuca, udaljena je na dohvat ruke.

Uz obilaske podzemnih uljara i festivala s degustacijama maslinovog ulja i hrane, zanimljivost je muzej poljoprivredne kulture u kojem su izloženi predmeti iz prošlosti.

Postoje godišnji festivali Salentina sa narodnom glazbom, plesovima, starinskim rukotvorinama i sajmovima hrane.

Presicceove riblje delicije, povezane s kultom svetog Andrije, gurmanski su specijalitet, uz kultne ručno rađene tjestenine, orecchiette i strascinate. Ostale lokalne delicije uključuju palačinke od kvasne tjestenine s košticama punjene škampima, bakalarom, povrćem – ili napravljene alla pizzaiola, s maslinama, kaparima i cherry rajčicama.

Previous articleModrić pomagao Hazardu da skine trenirku i uđe u igru. Video postao hit!
Next articleVIDEO: Ubijen španjolski nogometaš (24). Javio se Real Madrid

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here