Home Kolumne Predizborne ankete: Lakoća manipuliranja

Predizborne ankete: Lakoća manipuliranja

833
0
Piše: Neven Šantić

Daleko je poznato ona već otrcana izreka kako je u ratu i ljubavi sve dozvoljeno. Na spomen drugog najstarijeg zanimanja na svijetu cinici će reći – u politici još i više, naročito kad dođe vrijeme izbora. Ima i ona druga izreka, s brojnim varijacijama, da se najviše laže o ljubavi, poslije lova i prije izbora. Kako god okrenuli, izborno vrijeme je izgleda idealno za farbanja svake vrste. S naprednim i sve sofisticiranijim tehnikama marketinga, biračima nije jednostavno izbjeći zamkama koje političke stranke i kandidati, i to ne samo u predizborno vrijeme, pred njih postavljaju.
No, politički marketing, kao i svaki marketing, ima manu odnosno prednost, zavisno iz kog kuta gledate, da svi znaju da je to marketing. I oni koji prodaju i oni koji kupuju “političku robu” znaju da je u predizbornim nastupima političara, ili u televizijskim spotovima, riječ o staroj dobroj reklami. Što se više gradi na realnim temeljima a manje na tvrdnjama za koje se iz aviona vidi da su izmišljotine to će bolje uspjeti, ali je svejedno reklama kojoj je cilj proizvod prikazati ljepšim i boljim te ga naposljetku prodati. Kupci, u ovom slučaju birači, s vremenom su razvili obrambene mehanizme prepoznavanja manje ili više “kreativno oblikovanih” političkih poruka i onda ih tijekom kampanje recikliraju dok se ne odluče za koga će glasati. Jedni se, dakle, prave da će uspjeti prodati sve što žele, a drugi se prave da će to sve tako i kupiti. Svi sretni i zadovoljni.
Problem je međutim s onim “marketinškim akcijama” koje se pokušavaju prodati kao znanstveno ili bar stručno utemeljene, da ne kažemo nepristrane. Tu u igru ulaze istraživanja javnog mnijenja i agencije koje ih plasiraju. Kako to izgleda možemo vidjeti na primjeru kampanje za lokalne izbore u Rijeci.
Od kada su se pojavili prvi kandidati za gradonačelnika/cu Rijeke i počelo nagađati tko će se sve natjecati na izborima u ovom gradu, pojavilo se nekoliko anketa koje su trebale odrediti snagu i potencijal kandidata. Ne govorimo, naravno, o anketama koje su objavljivali razni portali i na kojima se, bez kriterija i primjerenog uzorka, glasalo lopatama i s najudaljenijih mjesta na kugli zemaljskoj. Manipulativnost takvih anketa lako je prozrijeti.
Ovdje je riječ o izbornim sondažama koje potpisuju tvrtke specijalizirane za istraživanja javnog mnijenja. I kao uvijek, vrag se krije u detaljima. Riječ je o anketi koju je prije par mjeseci naručio Most, onoj koju je nedavno objavila televizija N1 i netom završenoj anketi AM-a, Unije Kvarnera i PGS-a. Sve su se odnosile na projekciju rezultata za gradonačelničku utrku i sastav riječkog gradskog vijeća.
Osim što su se ankete čiji su naručitelji bili Most i grupacija stranaka pokazale, najblaže rečeno, blagonaklone prema onima koji su ih platili, što je sumnjivo samo po sebi, svim trima anketama zajednička je jedna stvar – u svima je navedena mogućnost velikog odstupanje od izmjerenih rezultata. U rasponu od 2,5 do gotovo 4 posto. Što to znači? To jednostavno znači da kandidat koji je prema anketi dobio, primjerice, podršku od 11 posto, uz navedeno odstupanje možda dostiže i 15, ali i pada na 7 posto, dok s druge strane kandidat koji se nalazi na 5 posto podrške moguće dosegne čak do 9 ili s druge strane padne na zanemarivih 1 posto.
Naznačavanjem velikog odstupanja agencije sugeriraju nepouzdanost rezultata. I unaprijed se ograđuju od eventualnih ukazivanja na nevjerodostojnost podataka. Prevelika mogućnost statističke pogreške jednostavno znači da za navedene rezultate ne bi baš trebalo stavljati ruku u vatru, ili ih na sva zvona oglašavati kao nepobitan dokaz stanja stvari u predizbornoj utakmici. Sjetimo se samo parlamentarnih izbora 2007. kada su jedna naša nacionalna televizija po prvi put izašle s projekcijom rezultata izbora odmah po zatvaranju birališta u 19 sati. Uz odstupanje od nešto više od samo 1 posto objavljeno je da je SDP u prednosti nad HDZ-om, da bi po pristizanju izvještaja DIP-a postalo jasno da prednost ipak ima HDZ.
Tada se na dotičnu televiziju bilo sručilo drvlje i kamenje, a danas se eto smatra normalnim da se s višestruko većim odstupanjem proglašavaju favoriti za izborne pobjednike, te da na temelju tih “rezultata” još i mediji rade svoje rang liste, više ili manje poželjnih kandidata vrijednih njihove pažnje. Lakoća manipulacije je strašna. Za šaku dolara moguće je anketama napuhati rejting, medijski eksploatirati taj napuhani rejting i na koncu, na temelju tog napuhanog rejtinga, uvjeravati birače kome se isplati dati svoj glas. I sve to pod tobožnjom krinkom znanstvenog ili stručnog pristupa. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here