Home Kolumne Predrag Miletić: Čestitke hrvatske Vlade svojojoj koloniji Rijeci i Kvarneru

Predrag Miletić: Čestitke hrvatske Vlade svojojoj koloniji Rijeci i Kvarneru

1444
0
Piše: Predrag Miletić, gradski vijećnik Liste za Rijeku

Danas slavimo Sveti Vid , zaštitnik Rijeke. I upravo u dane Svetog Vida vlada države Hrvatske iskreno je čestitala Rijeci i Kvarneru na najgori mogući način.
1. Ministarstvo uprave je poslalo Rješenje Gradu Rijeci kojim zabranjuje upotrebu povijesne riječke trobojnice kao službene zastave grada.
2. Sabor je ozakonio tzv. Lex Lng kojim se nameće građanima Krka i cijelog Kvarnera gradnja industrijskih postojenja u turističkom srcu regije.
3. Od danas važi tzv. sezonska povišena cijena na Krčkom mostu ( npr. za automobile 39 kn).
Sve su ovo čestitke vlade države Hrvatske građanima Rijeke i Kvarnera, vlade u kojoj sjede ministri poput jednog Olega Butkovića i Lovre Kušćevića.
Ministar Oleg Butković, sin našeg kraja kao veliki lokalpatriot, koji je poznat po izjavi da je Pelješki most glavni strateški prometni projekt RH (ravničarska pruga, autocesta Rijeka-Žuta Lokva, spojna cesta na riječku luku D-403 nisu toliko važni), koji je ukinuo plaćanje prolaza tunelom Biokovo, svom kraju je podario sezonsko poskupljenje mostarine krčkog mosta, unatoč traženju lokalne samouprave za ukidanjem mostarine.
Sabor RH ozakonjuje gradnju famoznog LNG plutajućeg terminala unatoč žestokim protivljenjima Krka i cijelog Kvarnera, protivljenjima Omišlja, Županije građana cijelog Kvarnera. Ovakvo grubo zanemarivanje volje građana odavno nije viđeno u ovoj zemlji, a eto, događa se upravo u našem kraju.
Ministar uprave Lovro Kuščević za dan Svetog Vida šalje Rješenje kojim zabranjuje upotrebu riječke trobojnice kao službene zastave Grada. Nakon pune dvije godine od donošenja jednoglasne odluke Gradskog vijeća Rijeke da povijesna riječka zastava bude i službena gradska zastava, Ministarstvo uprave donosi negativno rješenje, koje obrazlaže time da se radi o „iredentističkom znakovlju, te da Rijeka ne bi trebala ići u tom pravcu“. I kad čovjek iščitava ovako obrazloženje potpisano od aktualnog ministra uprave može samo zaključiti da ili Lovro Kušćević ima potpuno krive informacije od nekoga tko zlonamjerno doživljava Rijeku i riječki duh ili je jednostavno ministar-imbecil.
Kome u vladi RH i u HDZ-u je od interesa vođenje ovakve politike prema Rijeci i Kvarneru, kome je od interesa stvaranje „zle krvi“ i još većih animoziteta prema „službenom Zagrebu“, animoziteta prema regijama , povećanju mržnje? Sve ove odluke ne samo da su sramne već duboko vrijeđaju građane Rijeke i Kvarnera. Jer naši građani trpe ovu i ovakvu omalovažavajuću politiku centralne vlasti punih 28 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here