Home Vijesti Predrag Miletić: Teatro Fenice najveća sramota grada europske prijestolnice kulture

Predrag Miletić: Teatro Fenice najveća sramota grada europske prijestolnice kulture

1882
0

Gradski vijećnici iz redova Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida i nezavisnih prozvali su danas odgovorne za daljnje propadanje spomenika kulture Teatra Fenice s kojeg su počeli otpadati dijelovi fasade.

– Teatro Fenice je najveća sramota za naš grad kao europsku prijestolnicu kulture. Kako je moguća indolencija, nezainteresiranost i ravnodušnost ove gradske uprave, ovog gradonačelnika i pročelnika za kulturu sve ove godine da se problem teatra Fenice napokon riješi u korist grada. Kako misli ovaj gradonačelnik i njegova gradska uprava izbjeći sramotu pred Europom da ovo kulturno dobro namijenjeno kulturi propada i urušava se. Neprihvatljivo je prebacivanje odgovornosti između konzervatora i Grada Rijeke što na kraju rezultira činjenicom da je Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara u gradu Rijeci suspendiran i ne primjenjuje se. A zakon predviđa da se vlasnik prema kulturnom dobru mora odnositi pažnjom dobrog gospodara, da objekt mora biti dostupan javnosti i da je gradonačelnik dužan imenovati privremenog skrbnika objekta ako se vlasnik ne pridržava zakona i ne postupa po nalozima nadležnih tijela, upozorio je gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić koji smatra kako se vlasniku objekata Mirku Pavičiću godinama progledava kroz prste.
– Grad Rijeka ne koristi instrumente poput povećane komunalne naknade kako bi vlasnika natjerao da ga stavi u funkciju, a s nadležnim minsitarstvom kulture po ovom pitanju nema nikakve komunikacije.

Tihomir Čordašev iz Akcije mladih potvrdio je da će se Teatrom Fenice pozabaviti i u gradskom parlamentu.

– Kada u Gradu Rijeci nešto odluče kupiti, kupi se. Svjedoči o tome primjer broda Galeb. Ne vidimo valjan razlog zbog čega problem s Teatrom Fenice nije do sada riješen, kazao je Čordašev komentirajući informaciju svog stranačkog kolege Vedrana Vivode prema kojem je prema gradu išla niža ponuda od one službene u iznosu od oko 2,6 milijuna eura.

Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan primjetio je da bi se bilo kojem građaninu nadležne inspekcije nacrtale odmah ispred kuće zbog otpadanja fasade.

– Ali kada to radi Mirko Pavičić nitko ga ne kažnjava. To treba promijeniti i krenuti s kažnjavanjem neodgovornog vlasnika, zaključio je Kukuljan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here