Vijesti

Predrag Miletić: Teatro Fenice najveća sramota grada europske prijestolnice kulture

Predrag Miletić: Teatro Fenice najveća sramota grada europske prijestolnice kulture

Gradski vijećnici iz redova Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida i nezavisnih prozvali su danas odgovorne za daljnje propadanje spomenika kulture Teatra Fenice s kojeg su počeli otpadati dijelovi fasade.

– Teatro Fenice je najveća sramota za naš grad kao europsku prijestolnicu kulture. Kako je moguća indolencija, nezainteresiranost i ravnodušnost ove gradske uprave, ovog gradonačelnika i pročelnika za kulturu sve ove godine da se problem teatra Fenice napokon riješi u korist grada. Kako misli ovaj gradonačelnik i njegova gradska uprava izbjeći sramotu pred Europom da ovo kulturno dobro namijenjeno kulturi propada i urušava se. Neprihvatljivo je prebacivanje odgovornosti između konzervatora i Grada Rijeke što na kraju rezultira činjenicom da je Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara u gradu Rijeci suspendiran i ne primjenjuje se. A zakon predviđa da se vlasnik prema kulturnom dobru mora odnositi pažnjom dobrog gospodara, da objekt mora biti dostupan javnosti i da je gradonačelnik dužan imenovati privremenog skrbnika objekta ako se vlasnik ne pridržava zakona i ne postupa po nalozima nadležnih tijela, upozorio je gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić koji smatra kako se vlasniku objekata Mirku Pavičiću godinama progledava kroz prste.
– Grad Rijeka ne koristi instrumente poput povećane komunalne naknade kako bi vlasnika natjerao da ga stavi u funkciju, a s nadležnim minsitarstvom kulture po ovom pitanju nema nikakve komunikacije.

Tihomir Čordašev iz Akcije mladih potvrdio je da će se Teatrom Fenice pozabaviti i u gradskom parlamentu.

– Kada u Gradu Rijeci nešto odluče kupiti, kupi se. Svjedoči o tome primjer broda Galeb. Ne vidimo valjan razlog zbog čega problem s Teatrom Fenice nije do sada riješen, kazao je Čordašev komentirajući informaciju svog stranačkog kolege Vedrana Vivode prema kojem je prema gradu išla niža ponuda od one službene u iznosu od oko 2,6 milijuna eura.

Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan primjetio je da bi se bilo kojem građaninu nadležne inspekcije nacrtale odmah ispred kuće zbog otpadanja fasade.

– Ali kada to radi Mirko Pavičić nitko ga ne kažnjava. To treba promijeniti i krenuti s kažnjavanjem neodgovornog vlasnika, zaključio je Kukuljan.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Prometna nesreća pored željezničkog kolodvora

spMay 19, 2019

Vedrana Rudan: Hod zakurac!

spMay 18, 2019

Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza

spMay 18, 2019

FOTO/VIDEO: Hodao istok i zapad, a policija ‘riješila’ kontraprosvjed!

spMay 18, 2019

Morana Jokić predstavila svoj program za EU parlament

spMay 17, 2019

Horvat smatra da će i 3.maj u kontinuitetu otići u stečaj

spMay 17, 2019

FOTO: Rijeka jutro dočekala prešarana mrzilačkim grafitima

spMay 17, 2019

Komadina: Centar Platak je generacijski projekt u korist naših građana i nastavljamo s ulaganjima

spMay 17, 2019

Petra Mandić: Koja je svrha Rijeka plusa?

spMay 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.