Home Vijesti Predsjednik Radničkog vijeća smijenjen zbog podrške kolegama u TIBO Matulji?

Predsjednik Radničkog vijeća smijenjen zbog podrške kolegama u TIBO Matulji?

248
18

tibo_3_maj-VIz Sindikata Istre i Kvarnera danas su redakcijama odaslali letak vezan uz najnovija međusindikalna previranja u 3. Maju. U letku se pod naslovom ‘Sumrak sindikalizma u 3.maju’, teško optužuju Juraj Šoljić povjerenika Sindikata metalaca u 3. maju i bivša predsjednice Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević. Tekst letka prenosimo u cijelosti.

Dana 27.veljače 2013.g. održana je sjednica Radničkog vijeća BI 3.Maj, na kojoj je u odsutnosti smijenjen predsjednik radničkog vijeća David Bregovac.

Radi se o iznimno nemoralnom i podlom činu u režiji sindikalnog povjerenika Sindikata metalaca u 3. maju i bivše predsjednice Radničkog vijeća. Naime, kao razlog iskazivanja nepovjerenja predsjedniku Radničkog vijeća navedena je press konferencija održana 21. veljače 2013.g. na kojoj je David Bregovac, naglasivši da u tom trenutku govori kao sindikalist, pozvao sve radnike 3.Maja da daju svoju podršku radnicima Tibo-a Matulji, u nastojanjima da kroz štrajk ostvare svoje zakonsko pravo na isplatu plaće. Ovaj njegov potez u Sindikatu metalaca tumače kao izlazak van okvira onoga čime bi se predstavnici radnika trebali baviti, bili oni sindikalisti ili članovi radničkog vijeća.
A mi pitamo radnike: Čime bi se sindikalisti trebali baviti? Da li bi vi štrajkali da dva mjeseca ne dobijete plaću? Da li bi vam bilo drago da vam netko pruži podršku u nastojanjima da se kroz štrajk izborite za vaša prava? Ako je vaš odgovor DA, onda smo sigurni da ćete osuditi razloge zbog čega su „kolege“ iz SMH, s nekim novim suradnicima, smijenili predsjednika Radničkog vijeća iako se slažemo da, temeljem Zakona, Radničko vijeće ne može sudjelovati u organizaciji štrajka. Postavlja se dodatno pitanje: Da li je moralno da se nekoga optužuje i smjenjuje u momentu kada on nije nazočan sjednici? Takav stav kolega iz SMH i njihovih suradnika navodi nas na zaključak: Ako je smijenjen predsjednik RV radi pozivanje na štrajk solidarnosti s kolegama iz TIBO-a, onda su zacijelo „kolege“ koje su smijenile Davida Bregovca, bili protiv tog štrajka. A protiv štrajka i zabrane iznošenja proizvoda iz TIBO-a bila je i Uprava 3. maja, pa se nameće sumnja nije li možda smjena Davida Bregovca dogovorena i s Upravom 3. maja kojoj se, sada već bivši, predsjednik Radničkog vijeća zamjerio zbog svojih radikalnih istupa i beskompromisne borbe za prava radnika. To nas ne bi uopće čudilo. Jer, potvrditi će vam i radnici TIBO-a i članovi SMH u TIBO-u, u četverodnevnom štrajku niti jedan predstavnik iz SMH-IS iz 3. maja i van 3. maja nije svojom prisutnošću dao ni moralnu potporu svojim kolegama u TIBO-u, a da ne govorimo o nekim stručnim pitanjima. To dovoljno govori i o tim ljudima. S obzirom na odnos prema svojim kolegama, ne iznenađuje nas takav odnos prema kolegama iz drugog sindikata.
Ali što očekivati od „sindikalaca“ koji su, kako je i sama njihova nova suradnica Nada Jelinić Starčević često naglašavala, bili glasnogovornici u procesu privatizacije 3.Maja, kako od strane austrijskog koncerna A-tec tako i Jadranskih ulaganja u vlasništvu Danka Končara.

Međutim, pored takvih sindikalaca radnici zaista imaju pravo biti zabrinuti, jer zaista je žalosno što se u ovakvim trenucima, u kojima se nalazi 3. MAJ, netko ima vremena baviti svojim vlastitim interesima i promidžbama, a interese svih radnika staviti u drugi plan. Razumijemo i zbunjenost radnika: Da li i tko štiti njihove interese? Na koga mogu računati? SMH smjenjuje predsjednika RV radi poziva na podršku radnicima TIB-a; nova predstavnica radnika u NO, umjesto da traži smjenu Nadzornog odbora u kojem bi trebali biti stručni i kompetentni ljudi, traži da se u Nadzorni odbor postavljaju političari bliski vlasti. Zašto?

Poštovani radnice i radnici 3. Maj-a, u ovim presudnim trenucima za naše brodogradilište ovakve turbulencije među nama samima zaista nisu potrebne i ne bi se smjele dešavati. Da li je SIK, čiji je predstavnik David Bregovac smijenjen u Radničkom vijeću zbog poziva na solidarnost s kolegama iz TIBO-a, razlog tih turbulencija ili netko drugi, prosudite sami, zaključuje se u letku.

Previous articleHumanitarni malonogometni turnir ‘Srce Kvarnera’
Next articleNa gradilištu pronađena mina iz II. svjetskog rata

18 COMMENTS

 1. David Bregovac je smjenjen i sa glasovima clanova radnicnog vijeca B.I 3 MAJ koji su izabrani sa iste liste sa koje je i on.Dakle većina članova r.v je bilo za njegovu smjenu,a ne samo Šoljić i Jelinić-Starčević.

 2. Nada Jelinić, Šoljić, su najobičniji ljigavci koje boli ona stvar za radnike i jedino im je bitan osobni interes.
  Izguravanje Nikše Moretija iz NO i uguravanje Nade odrađeno je u paktu Šoljić – Nada Jelinić. Ovo je sada bila protuusluga. Prije su bili protivnici a sada ortaci. Nešto slično kao Mamić – Štimac u HNS-u.
  Bljaaak

 3. Moreti je sam dao ostavku u N O ,a od dva kandidata za to mjesto tajnim glasanjem Nada je dobila vecinu glasova.Zato Gosp.Marko ne sirite dezinformacije…

 4. Trećemajci znaju,a i ti Krešimire dobro znaš zbog čega Moreti dao ostavku.
  A Bregovac je smijenjen glasovima Šoljića,tebe i vaših sljedbenika ( 6 glasova ) + 1 Nadin glas što čini većinu od 13 članova RV.

 5. SUMRAK SINDIKALIZMA U 3.MAJU
  Događaju nam se čudne stvar već duži period i za očekivati je bilo da se one dese i ranije.Nije zahvaljujući manjinskom sindikatu koji je cijelo vrijeme tražio i pokušavao jedinstvom akcija da doprinese boljoj zaštiti radnika.Mislim da ovo na žalos nije sve i da kraj priče nije blizu.Pilu su okrenuli naopako pojedinci iz metalaca sa Šoljićem,tako da oni koji bi se trebali boriti za prava radnika i promicanje njihovi interesa osuđuju i mijenjaju one koji ostvaruju svoju ulogu i funkciju u tome.Pa se pitam a to pitanje postavljam i šljakerima iz 3.MAJA,na čijoj je to strani Šoljić,Nada J.Starčević i još uži krug koji ne misli svojom glavom.Šta im je to tako teško prepoznati ili su posrijedi skriveni interesi užeg njihovog kruga?Kad tad a već i sad,neke stvari se obijaju o glavu radnicima.
  Pogrešno su shvatili i PRIMIJENILI riječ BRANITI INTERESE,te su svojim nepojavljivanjem među radnicima TIBA,stvarno branili ali neisplatu plaće.
  Ovakvi postupci pojedinaca su za reagiranje članstva, na način raspuštanja i izbor novog Radničkog Vijeća BI.Poduzmite i ne očekujte da će netko drugi umjesto vas okrenuti vodu na vaš mlin,jer je ona već dobrano na mlinu poslodavca,nažalost i zaslugom pojedinaca koji bi trebali služiti vama i vašim interesima.KREPAT MA NE MOLAT!

 6. Kad me vuces za jezik Marko…od 13 clanova R.V bilo je prisutno 11(6 Smh i 5 sa liste Sik-Sindikat 3 Maj).David Bregovac je dobio 2(DVA) glasa.Mislim da to govori samo za sebe.A sto se tice Moretija razloge za njegovu ostavku koje samja osobno cuo osobne su prirode,a ti ako znas kakve druge molim te podjeli sa svijetom.

 7. radnici tiba matulji zahvaljuju gospodinu bregovcu na podršci koju nam je pružio za vrijeme štrajka.pravi sindikalista i pravi borac za prava radnika. davide tvoj obraz je čist.

 8. David Bregovac je u trećem maju bio potpuno nepoznata osoba dok nije ušao u RV na mojoj listi kao posljednji član. Sad cvili na sve strane da je smijenjen a kad je rušio mene ucjenjujući me svojim jednim glasom prevage nije znao ni složiti objašnjenje za to. Patetičan je njegov neuspio pokušaj rušenja uprave, nije znao pročitati u kamere pripremljeni tekst. Sikov sindikat ne bi u RV imao ni jednog člana da se nisu meni prikrpali a onda mi zabili nož u leđa. Uostalom. Zašto trošiti riječi na sindikat koji predstavlja 3% radnika trećeg maja a radi po naređenjima Puljanina Bulića.

 9. Nado, Nado kako ti je dobro u glavi umjesto mozga imaš lunapark, a i skleroza te malo hvata. Dobro znaš da je netko drugi trebao biti nositelj te liste na koju si se na silu ugurala za nositelja prijetnjama i podvalama, no ništa čudno to je jedini način na koji ti znaš raditi.
  Šta je Nado malo su ti se dečki oteli kontroli jer više ne slušaju slijepo tvoje naredbe pa ih sad treba jednog po jednog u red dovesti pa i pod cijenu ujedinjavanja sa Šoljićem s kojim se vucaraš po sudovima? E Nado Nado licemjerko stara ništa tebi nije prepreka prema stolici pa i gutanje vlastitih govana iz kojih nikad isplivati nećeš.
  Zamisli se samo član sindikata 3. Maj, a sa Šoljićem se ližeš političarka prava, sindikalna sette bandiere tko šljivi radnike pozicija je bitna preko svega za politički prosperitet i bjeg iz 3.Maja jer radno mjesto je upitno kad neradnike počnu micat.
  E i Nado malo dezodoransa upotrijebit moraš užassssssssssssss!!!!!!

 10. Navodi se da je Dvid B.nepoznat u 3MAJU?Od Nade J. Starčević da jer je ona poznata u borbi za svoju guzicu u balansiranju između uprave i svojih potreba.Neosporavam neke poteze koje je napravila za radnike ali sve ovo drugo zatamljuje dobro učinjeno.Ne želim trošiti riječi na takve,rađe odoh pripremiti ručak za obitelj jer se suprug upravo vratio s place.Davidu i svim Davidima,koji dolaze iz bilo kojeg sindikata poručujem neka se bore i neka neodustaju a sve ostalo pošteni radnici će znati prepoznati i diskreditirati osobe poput Šoljića,Nade i ostalih pojedinaca…Krepat ma ne molat! Lijepo sam vidjela na vašem transparentu,DA ali samo u interesu radnika u kom i ostala klika mora pronaći svoje interese a ne samo kriti svoj nerad iza takvih i slični slogana.Glave skupa i opametite se,jer vaše gluposti plaćaju radnici…

 11. gospodo nado,taj puljanin kako vi zovete gospodina Bulića jedini je od svih sindikalista bio cijelo vrijeme ove aagonije uz radnike tiba. S druge strane nitko se iz sindikata metalaca nije udostojio ni danas posjeti 5 min.David,bio on poznat ili nepoznat manje je važno,bitno je da se iskazao kao pravi sindikalista i mi smo mu na tome zahvalni.

 12. @tibore
  odobravam akcije radnika u tibou koje su zajednički proveli sindikat metalaca i sik. Nastavak tih akcija i podrška radnika brodogradilišta je bio prosvjed u petak. Bulić tamo nije sudjelovao.
  @jež
  Patetičan si.
  @marko
  Izgubio si. Pa se ljuti.

 13. Ha Ha odmah si pogodila.
  Ne znam zašto ali imam osjećaj da te Debora i način na koji je dobila otkaz proganja ju iz dana u dan, možda je to nečista savjest.
  Sad će pojaviti vojska duhova koja će te proganjati i neće stati dok ne osvetimo Deboru i sve ostale koje pokušavaš zgaziti na svom putu osvetničkom. I zapamti tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada.
  Pametnome dosta

 14. samo kvalitetna suradnja izmedu sindikata donosi rezultate. tibo je primjer takve suradnje.interesi radnika moraju biti ispred svih drugih interesa.

 15. Taj Begovac je sav iskompleksiran. Šta ste čekali dosad. Zadnjih par mjeseci je svaki dan bio kod Monjca a tu glumi zaštitinika radnika.

 16. Reagiranje na izrečene neistine u glasniku SIK-a
  Poštovani članovi SMH-IS, poštovani radnici 3.maj-a
  Žalosno je, ali primorani smo reagirati na gnjusne laži napisane u letku Naš glas Sindikata Istre i Kvarnera tiskanog 28.02. 2013., na dan zajedničkog prosvjeda (?). Nismo željeli izlaziti u javnost, poticati sukobe koji definitivno štete svima nama u 3.MAJ-u, ali nakon podlih neistina koje su naše „kolege“ iz SIK-a objavile, doista više nemamo izbora. Njihove provokacije i otvorena mržnja nisu od jučer. Oštro demantiramo objavu da je David Bregovac smijenjen zbog podrške Tibo-u Matulji. To je sramotna i podla laž koja vrijeđa svakog poštenog radnika u 3.MAJ-u! NEISTINA je da je smjena dogovorena sa Upravom! NEISTINA je da smo bili glasnogovornici bilo kojeg potencijalnog kupca 3.MAJ-a! NEISTINA je da nismo dali potporu kolegama u Tibo-u! Dok je nekoliko povjerenika među kojima i glavni povjerenik SMH-IS, u tjednu štrajka, bilo odsutno zbog bolovanja, na telefonu i u 3.MAJ-u dostupan je bio zamjenik glavnog povjerenika Boris Bučanac. Lako se provjeri točnost ovih navoda. SMH-IS ima svoju podružnicu u Matuljima i zajedno sa SIK-om sudjelovali su u štrajku! 20.02.2013. iz ureda SMH-IS poslali smo pismo podrške kolegama u Matuljima za što imamo pisani dokaz , a isto su prenijeli i pojedini mediji.
  Podsjetit ćemo: Na sjednici Radničkog vijeća BI 3.MAJ, svi nazočni članovi jednoglasno su odobrili odlazak predstavnika ( tada Davida Bregovca ) RV-a u Tibo, kao i sazivanje press konferencije u znak podrške Tibo-u ali i MiD-u kojemu do tada nije bila isplaćena plaća za mjesec siječanj. Bez znanja i suglasnosti ostalih članova RV-a, David Bregovac pozvao je i dopustio sudjelovanje u presici Miki Lamešiću, radniku iz MiD-a, koji dakle nema nikakve veze sa RV, ali je iskoristio priliku i dijelio nekakve Izjave SIK-a u pisanom obliku svim nazočnim novinarima (?). Javno je pozvao većinski sindikat SMH-IS da isti dan organizira štrajk u MiD-u. Podsjetit ćemo da je i to kršenje Zakona o radu (čl.147,stavak 4) jer se preko RV ne smije sudjelovati ni pripremati ni pozivati na štrajkove.
  Nakon presice, Boris Bučanac, član RV, upozorio je predsjednika RV na nekorektnosti i moguće kršenje Zakona, na što ga je David Bregovac verbalno napao u nazočnosti nekolicine novinara i članova RV i rekao, citiram: „Da se mene pita, ja bih sve vas metalce izbrisao!“ (na presici su iz RV-a još bili nazočni Krešimir Jerić, Roland Sušanj, Željko Maričić). Obzirom da to nije bio prvi takav izljev mržnje u javnosti prema pojedinim radnicima i članovima sindikata i RV-a samo zato što drugačije razmišljaju ili su pripadnici drugog sindikata, veliki broj članova RV složio se da David Bregovac više ne može predstavljati niti RV, a pogotovo radnike 3.MAJ-a u funkciji predsjednika RV-a.
  Što se tiče sjednice RV-a od 27.02.2013. koju je sam David B. sazvao (?) i na istoj se nije pojavio, treba naglasiti da se 11 nazočnih članova JEDNOGLASNO usuglasilo da se sjednica može održati i da će je voditi Vedran Sabljak. Na prijedlog Predraga Kneževića sa 8 glasova ZA, 2 glasa PROTIV i JEDNIM suzdržanim, D. Bregovcu izglasano je nepovjerenje, a za novog predsjednika je izabran Juraj Šoljić. A pitate li se zašto D.B. nije bio nazočan? Pisalo je u Novom listu od 28.02.2013. Očito je press konferencija jedne političke stranke bila prioritet naspram obaveza i dužnosti u 3.MAJ-a. Otvoreni smo za suradnju, kao što zajednički činimo na svakom polju s Sindikatom 3.MAJ-a, ali možda je došlo vrijeme da ozbiljno razmislimo dali surađivati s onima koji čak kroz medije potvrđuju da glume zajedništvo cijelo ovo vrijeme.
  Kolegice i kolege trećemajci,
  Predizborna kampanja traje i vjerujemo da uviđate zašto i tko koristi 3.MAJ za samoreklamu. I kome je 3.MAJ samo odskočna daska za neke privatne ambicije. I kome je 3.MAJ sredstvo, a ne cilj. Članice i članovi SMH-IS, želite li da vas predstavlja osoba puna netolerancije prema neistomišljenicima i puna mržnje koju vrlo često ne može obuzdati?? Svaka napisana riječ može se provjeriti. Napisali smo činjenice i kronologiju događaja, pa prosudite sami.
  Na kraju još samo da naglasimo da je ovo reakcija svih Vaših povjerenika. A tekst potpisuje običan radnik, jedan od Vas. Jer želimo svoju plaću pošteno zaraditi i pobrinuti se da i Vi možete isto.
  Sa poštovanjem,
  Zamjenik glavnog povjerenika SMH-IS
  Podružnice BI 3.MAJ
  Boris Bučanac

 17. Mislim da se nepotrebno ističe smjena i Bregovca predstavlja kao žrtvu.
  Koliko znam on je član IO ogranka Rijeka stranke Laburista,
  a sindikalni čelnici ne bi trebali biti članovi stranaka.
  Prema tome njemu je itekako važno političko napredovanje, a ne samo interesi radnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here