Home Mozaik Predstavljamo vam organizaciju ELSA Rijeka!

Predstavljamo vam organizaciju ELSA Rijeka!

1319
0

elsaEuropska udruga studenata prava (ELSA) najveća je europska, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, a trenutno ima podružnice u 42 europske države te okuplja preko 45 000 individualnih članova na više od 210 pravnih fakulteta.

Rođena kao vrlo mlada i neuka, ELSA Rijeka nadobudno je krenula u upoznavanje ELSA-svijeta daleke 1992. godine. Njezin je rođendan 22.05.

ELSA Rijeka se kroz povijest dokazala svojim radom u nastojanju da obrazuje, informira, motivira i poboljša status studenata prava i mladih pravnika.

Zanimljivo je da je ELSA Rijeka jedna od rijetkih ELSA ogranaka uopće koja u svoje redove ne prima samo pravnike već i ostale zainteresirane građane. Jedini potreban uvjet je da se osoba “prenosi duh i slaže se sa ciljevima ELSA-e”. Ta odluka nam se pokazala kao jako dobra iz razloga što ne-pravnici našu udrugu osvježavaju, donose nove ideje, iskustva i perspektivu koja odudara od “pravničke” što se blagotvorno odražava na naše aktivnosti, politiku djelovanja i razmišljanja općenito! U ELSA Rijeku ste pozvani svi dokle god ispunjavate prethodno navedeni uvjet! 🙂

Temeljna načela kojima se vode su nulta tolerancija na svaki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, govor mržnje, ksenofobiju, netoleranciju itd.
Zalažu se za pravednost, vladavinu prava, poštivanje različitosti, a svojim radom pokušavamo približiti pojam prava i pravde jedno drugom što, nažalost, zna biti u neskladu.
Općenito, podržavaju svaki oblik studentskog aktivizma, altruizma te akademsku i duhovnu nadogradnju svojih članova.

Smatramo da je studiranje jedan od najljepših perioda života u kojem spoznajemo sebe i svoje mogućnosti, a ELSA je odlična podloga koja tome doprinosi svojim usmjeravanjem, podučavanjem i angažmanom. U ELSA-i svatko može pronaći makar djelić sebe i nadahnuti se. ELSA Rijeka pruža nevjerojatne mogućnosti za nadogradnju i usavršavanje. Nastojimo zadržati kritički i realan pogled na svijet, a cijenimo svaki oblik rada koji može doprinijeti njegovoj boljoj slici. U našoj Udruzi su se pronašli pravnici, filozofi, sociolozi, ekonomisti, umjetnici, matematičari, inženjeri i brojna druga zanimanja. Želiš li napraviti nešto konkretno i kvalitetno za sebe i zajednicu u kojoj živiš? Naučiti brojne nove stvari i upoznati mjesta i ljude sa kojima se možda ne bi susreo nikada u životu? ELSA Rijeka ti može biti od velike pomoći u tom pogledu. Mi smo tim koji prihvaća različitosti, poput velike obitelji. Zajedno radimo, otkrivamo i pritom se odlično zabavljamo.

ELSA Rijeka je jedna od rijetkih udruga koja u zadnje vrijeme ima konstantan rast prijavljenih projekata na razne natječaje. Jedna je od rijetkih (nažalost) udruga u Hrvatskoj koja aktivno radi na educiranju svojih članova i prijavljivanju projekata na europske fondove. Natječaji Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci su im redovni izvor prihoda za projekte. U sklopu tih aktivnosti krajem 2014. godine su oformili “Fund Raise Team” čija je glavna zadaća traženje natječaja, komunikacija sa sponzorima i donatorima, pisanje projektnih prijedloga i vođenje baza podataka projekata, sponzora i donatora.
Tijekom godina ELSA Rijeka organizirala je i izvela brojne projekte edukativne, znanstvene i humanitarne naravi te sudjelovala na još više njih. Jedan od najpoznatijih projekata ELSA-e Rijeka je svakako Korzo ljudskih prava, koji se već 6. godinu zaredom održava u Rijeci i po njemu su prepoznatljivi. Pamtite li ploče koje su postavljene na rasvjetne stupove u Rijeci sa UN-ovom deklaracijom na njima? To je ELSA Rijeka!
Osim Korza ljudskih prava ELSA Rijeka se može podičiti i brojnim javnim tribinama pravne tematike, od kojih se zadnja održala u 5. mjesecu 2014. godine pod tematikom Problematika ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, na kojoj su sudjelovale uvažene gošće dr. sc. Snježana Bagić, podpredsjednica Ustavnog suda Rupublike Hrvatske te mr. sc. Lora Vidović, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske. 2014. smo bili domaćin i 6. po redu Ex-YU konferencije, a ove godine planiramo organizati prvi europski “Moot Court Competition” u Rijeci.
Prošle godine su što organizirali što sudjelovali u više od 20 projekata, a ove godine taj broj dodatno povećali!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here