Home Vijesti Prekrižimo rak vrata maternice i dojke

Prekrižimo rak vrata maternice i dojke

1474
0

Jučer je u riječkoj I. sušačkoj gimnaziji održana četvrta u nizu edukativnih tribina u sklopu velike nacionalne kampanje „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ organizatora „Nacionalnog odbora za promicanje prevencije raka vrata maternice“, Udruge žena oboljelih od raka dojke „Sve za nju!“, dm-a i GlaxoSmithKlinea. Brojnim srednjoškolcima na tribini vrhunski onkolozi i ginekolozi govorili su o uzročnicima i prevenciji tih opakih bolesti.

Kad je mladoj Dubrovčanki Ani First u 28. godini života dijagnosticiran rak vrata maternice prvo što je pomislila bilo je: „Pa, kako je to moguće? Zar se ta bolest ne događa puno starijim ženama?“. Nakon prvog šoka odlučila je bolesti uzvratiti udarac i danas, četiri godine poslije, rado svjedoči o svom iskustvu suočavanja s bolesti i borbi s njom u kojoj je izašla pobjednicom. Na današnjoj tribini organiziranoj u riječkoj I. sušačkoj gimnaziji u okviru edukativne kampanje „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ brojni su srednjoškolci  imali prilike povodom i Aninog iskustva raspravljati o teškim bolestima od kojih obolijeva ženska populacija, a nažalost se posljednjih godina javljaju u sve ranijoj dobi.
Na tribini su sudjelovali eminentni liječnici dr. Alemka Brnčić Fischer i prof. Karin Kuljanić Vlašić. Vrsni  ginekolozi i onkolozi su otvarali teme o kojima se u našem društvu još uvijek nerado priča kao što su prezervativi, kontracepcijske pilule, spolna aktivnost mladih ljudi, a sve to čini odgovorno seksualno i zdravstveno ponašanje.
Cilj tribine organizirane pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, kako su i naglasili liječnici, jest mladim ljudima ne samo ukazati na opasnosti ovih bolesti, nego im osvijestiti sve načine i mogućnosti prevencije s kojom valja početi upravo u njihovoj, adolescentnoj dobi. Raspravljalo se o HPV virusu, njegovoj spolnoj prenosivosti i onim opasnim tipovima virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Liječnici su upozorili na to da je HPV jednostavno otkriti redovitim odlascima ginekologu, te kako posjete ginekologu trebaju postati redovita praksa mladim djevojkama kada stupe u spolne odnose, te da je, u konačnici, virus moguće cijepljenjem i spriječiti u njegovom opasnom djelovanju. Govorilo se i o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i tehnikama samopregleda.
Ovo je bila četvrta u nizu tribina koje su se u okviru kampanje „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ događale u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a na kojima je aktivnu ulogu imala i popularna mlada pjevačica Lana Jurčević, glasnogovornica kampanje. Živom raspravom koja je dotakla i problem neodgovornog seksualnog ponašanja mladih ljudi koji time riskiraju spolne zaraze moderirala je Sonja Šarunić, također aktivna promotorica ove humanitarno-edukativne kampanje čiji su organizatori Nacionalni odbor za promicanje prevencije raka vrata maternice i Udruga žena oboljelih od raka dojke „Sve za nju“, te partneri dm – drogerie markt  i GlaxoSmithKline.
Rak vrata maternice i rak dojke u Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira kod ukupno 2650 žena, a bolesti odnesu oko tisuću života. Unatoč tako visokom stupnju obolijevanja Hrvatska još uvijek nema Centar za psihološku pomoć oboljelim ženama, ustanovu koja je važna u borbi protiv bolesti. Stoga se kampanja „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ odvija i pod motom „Učinimo Sve za Nju!“ s ciljem prikupljanja donacija za osnivanje takvog Centra.

Tijekom kampanje svi zainteresirani mogu donirati za osnivanje Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i na broj žiroračuna – 2360000-1102016768

Previous articleGSV: Vlada namjerno uništava 3.maj?
Next articlePored Vuka Jeremića Srbima u Hrvatskoj nisu potrebni neprijatelji…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here