Mozaik

Premijera talijanske drame: Crnohumorni ‘Effetto farfala/Efekt leptira’

Premijera talijanske drame: Crnohumorni ‘Effetto farfala/Efekt leptira’

“Effetto farfalla” / “Efekt leptira” Chiare Boscaro i Marca Di Stefana novi je naslov na repertoaruTalijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, a premijera ove crnohumorne komedije naprogramu je u četvrtak, 25. travnja 2019. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

U predstavi redatelja Marca Di Stefana idramaturginje Chiare Boscaro, nastaloj u koprodukciji s  La Confraternita del Chianti – AIDA Associazione Interdisciplinare delle Arti, glume Valeria Sara Costantin, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, MarcoPezza i Leonora Surian Popov.

Marco Di Stefano potpisuje ioblikovanje svjetla te kostimografiju zajedno s Manuelom Paladin Šabanović, aglazbu potpisuje Peđa Gvozdić.

“Postaje događaji daleko odnas, za koje ni ne znamo, ali koji ipak utječu na naš život, mijenjajući mu upotpunosti smjer. Butterfly effect,ili efekt leptira, ideja je koja u sebi sadrži premisu da postoji velika osjetljivost na mala odstupanja od početnih uvjeta, što je osnova teorije kaosa. Kaže se da zamah krila leptira na jednoj može izazvati uragan na drugoj strani svijeta, da jedna akcija može odrediti neizbježnu budućnost sviju nas, koji smo samo nesvjesni glumci na pozornici života”, pojašnjavaju autori ChiaraBoscaro i Marco Di Stefana te nastavljaju:
“Riječ je o uraganu priča u kojemu svaka sitna odluka (politička,ekonomska ili osobna) ima posljedice na najudaljenijim mjestima, od Rusije do Antarktika, od New Yorka do Sjeverne Koreje. Pratimo priče dvaju znanstvenika na hladnoći Antarktika, okruženih pingvinima iziritiranim globalnim zatopljenjem,tu je lobistica multinacionalne “green” kompanije koja želi uložiti ubio etanol, jedna ministrica u njemačkim sandalama, ruski predsjednik koji sakuplja relikvije mrtvih diktatora, zaljubljene plave rakovice i fetišisti nastopala. Netko misli da je pametniji od efekta, netko je slijep od požude, ali tko zaista može pobjeći od zamaha krila leptira?”

“Efekt leptira” crnohumorna je predstava o okolišu te znanosti i etici moći. Ona je osvrt na odnos kazališta i politike te utjecaja koji umjetnost može imati na svijet. U tom osvrtu, predstava ne zapostavlja smijeh jer, kako je govorio Beckett; “kada smo u govnima do grla, ne preostaje nam drugo nego zapjevati.”

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo ističe kako ova crnohumorna komedija u prvom redu govorio klimatskim promjenama, jednoj od najaktualnijih i najdramatičnijih tema,najvećem izazovu ovog stoljeća, a vjerojatno i budućeg.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Đorđe Balašević se ovo ljeto vraća u pulsku Arenu

spMay 21, 2019

Riječki anđeli: Nakon što su bolesnoj majci s 4 djece osigurali stan, sada su ga i uredili!

spMay 21, 2019

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.