Home Sport Preminuo Fulvio Varljen, Fiuman koji je trajno obilježio tršćanski nogomet

Preminuo Fulvio Varljen, Fiuman koji je trajno obilježio tršćanski nogomet

555
0

Varljen je rođen u Rijeci 1936. godine, a u Trst je stigao kao izbjeglica nakon rata. Imao je plodnu igračku karijeru u Serie A igrajući za Triestinu, Livorno i Torino. Bio je nogometni trener dugi niz godina. Mauro Milanese: “Izgubili smo važan dio povijesti Triestine”.

Preminuo je posljednji “crvene helebarde” (nadimak za Triestinu op.a.) koja je osvojila Seriju A pedesetih godina, a nogometni Trst oplakuje jednog od svojih najkompetentnijih i najomiljenijih virtuoza, kako unutar tako i izvan nogometnih terena.

Preminuvši u 85. godini, Varglien (to je bilo njegovo izvorno prezime, kasnije slavizirano) rođen je u Via Tersatica u Rijeci 1936. godine, a u Trst je stigao 1947. godine kao izbjeglica. Bez oca od ranog djetinstva (umro je na grčko-albanskom frontu tijekom Drugog svjetskog rata), Fulvio je bio vrlo vezan za svoje riječko porijeklo. Dolaskom u Trst, njegovoj obitelji je osiguran smještaj u Silosu, u blizini željezničke stanice.

Stotine nastupa u serie A i B

Nogomet je bio njegov poziv od djetinjstva. Među profesionalcima, osim sezona u dresu crvene helebarde s kojima je debitirao u svibnju 1955. tijekom utakmice Triestina-Roma (a u to je vrijeme još radio u brodogradilištu San Marco), Varglien je pet godina igrao i za Livorno, ali i za ekipu Torina nakon tragedije Superge (Torino je tada nosio naziv sponzora Talmone op.a.). Smrću Fulvia Vargliena odlazi pravi stup julijanskog nogometa.

Minuta šutnje

Tijekom predstavljanja projekta za novi Sportski centar “Giorgio Ferrini”, koji se održao 7. lipnja, direktor tvrtke Triestina Mauro Milanese prisjetio se Vargliena s posebnim afektom. “To je vijest koja nas jako rastužuje, Fulvio je bio jako vezan za dres Triestine“. Zamjenik gradonačelnika Paolo Polidori također se želio prisjetiti bivšeg igrača i trenera. “Trajno je obilježio najvažnije stranice povijesti Triestine. Sad nas promatra iz nebesa”. Na kraju tiskovne konferencije posvetili su minutu šutnje u njegov spomen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here