Home Vijesti Preminuo još jedan ruski general, Ukrajinci tvrde da je dvanaesti po redu

Preminuo još jedan ruski general, Ukrajinci tvrde da je dvanaesti po redu

105
0
elbrusoid.org

General bojnik Kanamat Botashev postao je najviše rangirani ruski pilot koji je poginuo na nebu iznad Ukrajine, izvijestila je u utorak BBC-jeva stranica na ruskom jeziku.

63-godišnji umirovljeni general letio je borbenim zrakoplovom Su-25 iznad regije Lugansk u nedjelju kada je zrakoplov pogođen raketnim sustavom Stinger, izvijestio je BBC, pozivajući se na trojicu bivših podređenih Botasheva koji su dali izjavu pod uvjetom anonimnosti.

Pilot se nije stigao katapultirati iz svog zrakoplova i poginuo je.

Prema BBC-jevim izvorima, Su-25 je bio u misiji napada na ukrajinske položaje oko grada Popasne, kojeg su nedavno zauzele ruske snage.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine priopćio je u nedjelju da su ukrajinske zračne snage oborile ruski zrakoplov Su-25 iznad regije Lugansk.

Ako je informacija istinita, Botashev se pridružuje rastućem popisu visokih ruskih časnika za koje se vjeruje da su ubijeni na liniji borbe u Ukrajini.

Ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da je do sada ubijeno 12 ruskih generala.

Rusija je potvrdila samo dva smrtna slučaja među svojim generalima u tri mjeseca borbi.

Botašev je bio zapovjednik pukovnije sve dok nije bio prisiljen otići u mirovinu 2012. godine nakon što je proglašen krivim za rušenje borbenog zrakoplova Su-27 tijekom izvođenja akrobacija.

Nejasno je kako je umirovljeni zapovjednik upravljao borbenim zrakoplovom na prvoj crti bojišnice. Njegovi bivši podređeni koji je razgovarao s novinarima BBC sugerirali su da “jednostavno nije mogao ostati po strani”.

Nakon što na početku invazije nije uspjela steći nadmoć nad mnogo manjim ukrajinskim zračnim snagama, Rusija je pristupila zračnim borbama uglavnom izbjegavajući rizike – ali analitičari su primijetili porast ruskih letova posljednjih tjedana.

Ukrajinske zračne snage u međuvremenu nastavljaju letjeti, a njihova protuzračna obrana ostaje operativna, a Kijev je od svojih zapadnih saveznika dobio stalnu opskrbu lakim protuzračnim oružjem poput projektila Stinger.

Najmanje 31 ruski pilot je poginuo, od kojih su devet bili umirovljeni vojnici stariji od 50 godina, izvijestio je BBC ovog mjeseca.

Previous articleRebić objavio fotografiju s Ibrahimovićem, Krunićem i trofejem: “Pametnom dosta”
Next articleOrban proglasio izvanredno stanje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here