Home Vijesti Prepuna dvorana Transadrije pozdravila kandidate koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku

Prepuna dvorana Transadrije pozdravila kandidate koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku

3112
0
IMG-20151031-WA0009
Tulio Demetlika, Tamara Moranjak, Tea Mičić Badurina i Darijo Vasilić

U prepunoj dvorani Transadrije danas je održan završni politički skup Koalicije IDS-PGS-RI. Na skupu su Darijo Vasilić (predsjednik PGS-a), Tamara Moranjak (članica Predsjedništva Liste za Rijeku) i Tulio Demetlika (predsjednik Savjeta IDS-DDI) te Nikola Ivaniš (počasni predsjednik PGS-a) govorili o značenju decentralizacije i važnosti pojave ove regionalne Koalicije za Hrvatsku.

Tamara Moranjak istaknula je problem mladih koji napuštaju Rijeku jer ne vide perspektivu u gradu koji stagnira i zaostaje.

Nikola Ivaniš ukazao je na problem odnosa centralne vlasti prema periferiji pri čemu je nebitno da li riječ o Rijeci, Istri, Dubrovniku ili Osijeku. Hrvatska je premala zemlja da bi se na ovako centralizirani način razvijala i želimo li izbjeći grčki scenarij i pokrenuti razvoj – preduvjet za to je decentralizacija i regionalizacija Hrvatske. Pravo na svoje – slogan pod kojim Koalicija IDS-PGS-RI izlazi na izbore ne znači odricanje od solidarnosti, već pravo na odlučivanje o visini izdvajanja viška sredstava tamo gdje se stvaraju.

Tulio Demetlika je govorio o problemu upravljanja lokalnom upravom u uvjetima kad o mnogim stvarima odlučuje vlast u Zagrebu. Slikovito je to prikazao na upravljanju stanovima koje je DUDI preuzeo nakon stečaja firmi, pa tako već godinama tri stana u Labinu stoje prazna i propadaju, a lokalna vlast bi rado te stanove dodijelila socijalnim slučajevima i na taj način ublažila socijalne probleme. Još je drastičniji primjer otvaranja novog pogona u industrijskoj zoni Vinež jer je zemljište bilo gradsko, dok problem s državnim zemljištem jedna turistička tvrtka rješava već tri godine i još ga nije riješila.

Darijo Vasilić je govoreći o važnosti decentralizacije naveo primjer otoka Krka gdje su obnovljeni maslinici, uređen niz zapuštenih površina, a zemljište kojim upravlja državna institucija Agencija za poljoprivredno zemljište u tri godine nije dodijelila ni jedno zemljište nikome na korištenje. Ukazao je na nelogičnost da prihodi Luke Rijeka, Jadranskog naftovoda i ostalih državnih tvrtki pripadaju Zagrebu, a lokalnoj zajednici ne ostaje ništa. Završio je pozivom da će zastupnici s ove koalicijske liste IDS-PGS-RI u Saboru mijenjati takvo stanje i da zbog toga ove regionalne stranke najbolje mogu zastupati interese građana Istre, Primorja, Gorskog Kotara i Kvarnera.

Skup je završio gromoglasnom podrškom kandidatima koji su se predstavili i pozivom da se u što većem broju izađe na izbore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here