Home Kolumne PRESSING: Izbori i referendumi

PRESSING: Izbori i referendumi

996
0

Demokracija je skupa, demokracija košta. Ali se ipak isplati ulagati u volju građana. Koncem ove ili početkom sljedeće godine očekuju nas predsjednički izbori. Drugi po važnosti nakon izbora za Hrvatski sabor. Zasad se vodi “mrtva utrka” između aktualnog predsjednika Ive Josipovića i predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, Riječanke Kolinde Grabar – Kitarović.
Meteorolozi prognoziraju da će ova zima biti i duga i hladna, a poznato je da odziv na glasovanje umnogome ovisi o vremenskim (ne)prilikama. Hrvatska je u posljednjih godinu dana postala i zemlja izravne demokracije, referenduma. Uspješno je odrađen onaj Udruge U ime obitelji, pa je u Ustav RH upisano da je brak isključivo zajednica žene i muškarca.
U međuvremenu su pokrenute tri nove referendumske inicijative. Najprije ona o “outsourcigngu”, odnosno o izdvajanju pomoćnih poslova u školama i bolnicama iz javnog i davanja u privatni sektor, te inicijativa protiv monetizacije autocesta. Za ta dva referenduma prikupljen je dovoljan broj potpisa, dok se pravni stručnjaci još uvijek spore koliko potpisa treba prikupiti da bi bila valjana referendumska inicijativa Udruge U ime obitelji da se zastupnici biraaju imenom i prezimenom.
Pouzdano je da je prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o “outsourcingu” i monetizaciji hrvatskih autocesta. Ne bi bilo zgorega da se ta dva referenduma održe kad i predsjednički izbori. Time bi se ne samo uštedjelo, već bi se osigurala znatno veća izlaznost birača, što bi pak pogodovalo razvoju demokracije i donošenju što kvalitetnijih odluka, bilo da je riječ o referendumima ili izboru predsjednika/predsjednice RH. Izbori i referendumi zajedno? Bio bi to pun pogodak za demokraciju.(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here