Home Vijesti PRESSING: Jovanovićeva Opatija bajna

PRESSING: Jovanovićeva Opatija bajna

3863
1
foto: HRT
foto: HRT
foto: HRT

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović bio je opravdano među najglasnijima kada je trebalo ukazivati na prepisivačke sposobnosti glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Brkić je do diplome Više policijske škole u Zagrebu došao na krajnje nemoralan način, da bi se sada i sam Jovanović našao u skandalu koji dovodi u pitanje njegove karakterne osobine.
Razotkrio ga je Večernji list objavom informacije da se kao ministar zaposlio na Medicinskom fakultetu, pa zamrznuo svoj status, u Osijeku, nastavna baza Thalassotherapija Opatija. Koliko istinito i objektivno istraživačko novinarstvo može biti korektiv u društvu, potvrđuje činjenica da je Jovanović odmah dan poslije objavio priopćenje, danas u Novom listu, u kojemu decidirano tvrdi da odustaje od tog rezervnog posla.
Ali, Večernjak ide dalje. Objavljuje da je on bio u debelom sukobu interesa jer je, primjerice, samo mjesec dana nakon što je dobio stalni posao, 26. veljače prošle godine, uručio Thalassotherapiji dopusnicu Ministarstva znanosti za znanstveno-istraživačku djelatnost, te da je, na konferenciji “Razvoj akademskog sporta u regiji” održanoj u Opatiji održao prezentaciju Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu koji bi svoje sjedište trebao imati upravo u toj opatijskoj bolnici. Zbog toga se očekuje da se u tu priču uključi i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.
“Tu je riječ o povredi etičkog kodeksa akademske zajednice, ali i o sukobu interesa ako je ministar počeo kanalizirati novac u Opatiju”, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. A da bi tome moglo biti tako govore i same riječi ministra Jovanovića na spomenutoj konferenciji: “Imamo dobre preduvjete da uz pomoć Europske unije razvijemo u Opatiji centar za sport i sportsku medicinu jer ova regija mora biti središte zdravstvenog turizma”, poručio je on. Hvalevrijedna Jovanovićeva inicijativa za naš kraj samo da nije pod sjenkom osobnog interesa.
“Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite, mjerit će vam se”. Citat je to Evanđelja po Mateju (Mt 7, 1-2), kojim se ministru Jovanoviću obraća umirovljeni redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Slaven Letica, spominjući da je zamrznuti docent Željko “punih sedam godina otkad je postao saborski zastupnik (2007.), najgrlatiji, najuporniji i najagresivniji moralno-politički poduzetnik i križar u redovima SDP-a”. Očekuje li sada ministar Jovanović, poznat i po paušalnim ocjenama, papagajski ponavljanim da je HDZ “zločinačka organizacija”, da oporba i novinari imaju jednak odnos i prema njemu? Takvu zluradost i osvetu, iako možda zasluženu, on nije doživio, što govori o različitim kulturno-civilizacijskim razinama dijaloga.
Danas je, inače, Svjetski dan slobode medija. Hrvatska je, kao članica Europske unije, na neslavnom 83. mjestu u svijetu po novinarskim slobodama. Tim je povodom jučer župan Zlatko Komadina održao prijem za riječke novinare u Zajednici Talijana. A aferu ministra Željka Jovanovića, koji je morao odustati od rezervnog posla, otkrio je zagrebački Večernji list, dok o svemu tome možete čitati na portalu Rijeka Danas. He, he, he… Živjela nam sloboda medija! (Giancarlo KRAVAR)

Previous articleFOTO: I Turnić dobio gradsku uru!
Next articleFOTO: Primorje – Barceloneta 7:3

1 COMMENT

  1. Ajde da ste koanacno nesto tocno I iskreno napisali o tom lopovu I SDPu(srpskoj demokratskoj stranci)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here