Home Biznis Prevare pri kupnji rabljenog: ‘automobil od prvog vlasnika’ u stvari je iz...

Prevare pri kupnji rabljenog: ‘automobil od prvog vlasnika’ u stvari je iz flote rent-a-cara

546
0
Rabljeni prevara prevare
Rabljeni prevara prevare

Automobilima unesenim iz inozemstva teško je ‘ući u trag’, pa prodavači u Hrvatskoj često lažno koriste unosnu sintagmu ‘od prvog vlasnika’, kako bi prikazali kako je rabljeni automobil boljeg stanja od realnog

Pri kupnji rabljenog automobila najveći je rizik da kupite lošiji automobil od prikazanog. Problem je što mnoge osobe, pa i poslovni subjekti, u inozemstvu ciljano kupuju čim jeftinije automobile, kako bi na njima naknadno više zaradili. Najčešće se to odnosi na automobile koji su bili karambolirani, loše održavani, s poviješću tehničkih problema i, posebice onih koje je vozilo ‘mnogo ruku’, piše Autoportal.

Zamjenski automobili, a posebice iz rent-a-car flote, nisu dobra preporuka za kupnju, jer ih često voze osobe koje ne paze na stil vožnje, opterećenje bitnih sklopova, voze forsirano, ne usporavaju pri prelasku ‘ležećih policajaca’ i rubnjaka, ne obaziru se na paljenje crvenih lampica u vožnji, manjak ulja u motoru…

Samo jedna loša vožnja može potrošiti i oštetiti automobil više od tisuća kilometara normalne. Zbog toga su takvi automobili često u lošem stanju, nepreporučljivom stanju. To pokazuje koliko je važno automobil pri kupnji detaljno, temeljito pregledati, a ne obazirati se na ono što prodavač govori.

Da je automobil vožen od ‘mnogo ruku’ (rent-a-car, zamjensko vozilo…) ukazuje sljedeće:

  • stanje unutrašnjosti automobila – izlizan volan, obloge papučica, deformirane obloge sjedala, oštećenja od pušenja…
  • povećan zazor i smanjena preciznost komandi
  • oštećenja na naplacima
  • tragovi trošenja motora i spojke
  • istrošenja i zazori u ovjesu i kočnicama

Stoga je uvijek, makar i po nešto većoj cijeni, rabljeni automobil preporučljivo kupiti od poznate osobe, odnosno od provjerene autokuće, koja, radi svog ugleda i poslovnih referenci, detaljno provjerava što kupuje, a potom prodaje. Ako kupujete od privatne osobe, preporučljivo je zatražiti potporu stručne osobe, koja će po simptomima i nakon temeljitog stanja utvrditi realno stanje te tržišnu vrijednost automobila kojeg namjeravate kupiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here