Home Vijesti Probijen tunel Škurinje I

Probijen tunel Škurinje I

397
0

Tunel Škurinje I, koji se gradi na novom južnom kolniku riječke obilaznice, probijen je jučer oko 17 sati građevinskom mehanizacijom, u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete. Ministar Kalmeta kazao je da se očekuje da će se rokovi izgradnje južnog kolnika obilaznice poštovati i da će biti završen do sljedećeg ljeta, što će riješiti veliko dio prometnih problema Rijeke.

Najavio je da bi do kraja ove godine trebala biti završena spojna cesta od riječke luke do istočnog dijela obilaznice i početi radovi na izgradnji zadnjeg dijela obilaznice od Svetog Kuzma do Križišća.

Krajem listopada bit će pušten u promet puni profil autoceste Rijeka – Zagreb, a autocesta od Rijeke do Žute Lokve ući će u četverogodišnji plan održavanja i građenja javnih cesta, rekao je.

Tunel Škurinje I je jedan od ukupno četiri tunela koji će biti izgrađeni u sklopu dogradnje južnog kolnika obilaznice, a dugačak je 412 metara.

Ukupna duljina južnog kolnika riječke obilaznice, od čvora Orehovica do čvora Diračje, iznosi 8,8 kilometara, a zajedno s priključnim cestama 9,6 kilometara. Vrijednost radova je 627,9 milijuna kuna, a rok završetka je 1. lipnja 2009.

Radovi obuhvaćaju dogradnju glavne trase s priključcima južnog kolnika na izgrađene dionice u čvorištima Diračje i Orehovica, dogradnju oba čvorišta, izgradnju čvorišta Rujevica, izgradnju odvodnje, kabelske kanalizacije i zapreka za zaštitu od buke.

U sklopu izgradnje južnog kolnika bit će izgrađeni most Rječina (208,5 metara), vijadukti Katarina (112 metara) i Mihačeva Draga (189 metara) te četiri tunela – Trsat (858 metara), Katarina (190 metara), Škurinje I (412 metara) i Škurinje II (560 metara).

Bit će izgrađeni još podvožnjak Škurinje, nadvožnjak Kozala i nadvožnjak na čvoru Škurinje te sanirani nathodnici Malonji i Vrhovo.

Koncesiju, a time i obvezu izgradnje južnog kolnika obilaznice od Orehovice do Diračja preuzela je u kolovozu 2007. Autocesta Rijeka – Zagreb d.d., što je, po riječima gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, ubrzalo izgradnju novog dijela obilaznice. (Hina; foto: HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here