Home Mozaik Profesor Balthazar stigao u Rijeku!

Profesor Balthazar stigao u Rijeku!

1010
0

U prijepodnevnim satima u centar Rijeke stigao je, mudrom glavom i bradom, Profesor Balthazar! Ovaj popularni animirani genije šetao je Korzom i družeći se s građanima razgalio srca mnogih malih i velikih Riječana i njihovih gostiju.
U šetnji je mislio, mislio i konačno smislio kako označiti da je Rijeka pravi pravcati Balthazargrad! Na pročelje zgrade gradske uprave, odlučio je istaknuti gradonačelničku ploču. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se našao u blizini, sa zadovoljstvom je prihvatio tu ideju, pomogao dragom profesoru i zajedno su postavili tablu koja nosi ime grada s poštanskim brojem 51000 – Balthazargrad!
Profesor Balthazar u Europsku prijestolnicu kulture stigao je tjedan dana prije otvorenja najveće izložbe programskog pravca Dječja kuća – Rijeke 2020, koja će od 24. listopada 2020.g. do 23. siječnja 2021. g. biti postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, pod nazivom 51000 Balthazargrad. Naziv izložbe inspiriran je činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada, u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume.

Ova će izložba na atraktivan, zabavan i interaktivan način ispričati priču o nastanku Profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.
Svojom će atraktivnošću, vedrim bojama i interaktivnim cjelinama izložba oduševiti male posjetitelje, a nesumnjivo će zagrijati i srca roditelja, djedova i baka kao i svih onih koji se sjećaju Profesora Balthazara iz animiranih filmova svoga djetinjstva.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i MMSU ovu izložbu postavljaju u suradnji s Jučer Danas Sutra – Platformom za audiovizualna istraživanja te u partnerstvu sa Ultra linkom d.o.o. i Zagreb filmom. Kustos izložbe je Željko Luketić, kustoski asistent Leri Ahel, a dizajn postava i grafičko oblikovanje potpisuje Brigada – Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej. Za pisanje i obradu teksta izložbe zaslužan je Utorak – Jakov Vilović, dok dizajn svjetla potpisuje Ivan Marušić Klif. Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm – drogeriemarkt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here