Home Vijesti Prognoza za kraj kolovoza: stiže velika promjena vremena, osjetno zahlađenje i olujna...

Prognoza za kraj kolovoza: stiže velika promjena vremena, osjetno zahlađenje i olujna nevremena

257
0

Meteorolog DHMZ-a Krunoslav Mikec u razgovoru za Studio 4 otkrio je da će toplinski val potrajati do kraja tjedna. Nakon toga slijedi osjetno osvježenje uz mogućnost olujnog nevremena. Mikec je dodao kako je mogućnost ponavljanja srpanjskog nevremena mala.

“Toplinski val koji je zahvatio našu zemlju potrajat će do kraja ovog tjedna, a najveća opasnost od vrućina koje mogu utjecati na zdravlje su na Jadranu. Stoga su u predjelima uz more noći vrlo tople, pa čak i ponegdje vruće. Naime, tamo se tijekom noći temperatura ne spušta ispod 25 stupnjeva”, kazao je.

Istaknuo je kako je opasnost na Jadranu prilično uvećana i zbog visokih noćnih temperatura. Poručio je kako je za kontinentalnu Hrvatsku proglašena žuta opasnost.

“U nekim gradovima, primjerice jučer ili jutros, najniža temperatura u Splitu je bila 29, a u Dubrovniku čak 31 stupanj. U takvim okolnostima ta opasnost je prilično povećana. U unutrašnjosti se očekuje žuta opasnost od toplinskog vala, primjerice u Zagrebu, gdje nije toliko vruće kao što bi moglo biti”, kazao je.

Vlažnost zraka preko 90%, snažna sparina u unutrašnjosti zemlje
Mikec je rekao da velik problem na kopnu predstavlja vlažnost zraka. Istaknuo je kako ona pridonosi osjećaju sparine.

“Razlika između kopna i mora je vrlo visoka vlažnost zraka, odnosno relativna vlažnost zraka, pogotovo tijekom noći i jutra, pa je u unutrašnjosti jako sparno. Jutros je vlažnost zraka bila veća od 90 posto, što je vrlo neugodno u kombinaciji s temperaturom zraka koju imamo”, rekao je.

Ipak, na Jadranu je nešto bolja situacija zbog bure koja malo suši zrak. Na Jadranu pak zbog bure koja puše u jutarnjim satima zrak se malo suši, pa donosi nešto bolje uvjete što se tiče topline i vlage, dodao je.

Toplinski val do kraja tjedna, na početku sljedećeg mogućeg nevremena
Mikec je rekao da će ljeta ubuduće biti manje padalina te da je ovo ljeto svojevrsna iznimka zbog povećane količine oborine u lipnju, srpnju i kolovozu.

“Možemo računati na sve toplija ljeta sa sve manje oborina. Događaju se i situacije poput ovog ljeta 2023. godine u kojem smo imali relativno česta razdoblja s puno oborina u lipnju, dijelu srpnja i početkom kolovoza”, rekao je. .

Prognozirao je da će toplinski val potrajati do kraja tjedna te da će biti velika mogućnost olujnog nevremena.

“Toplinski val potrajat će do kraja ovog tjedna. Vrlo je vjerojatno da će na prijelazu iz ovog u sljedeći tjedan doći do promjene vremena. To će svakako donijeti pad temperature zraka, au takvim okolnostima, kada promjena javlja nakon ove sinoptičke situacije, vrlo često imamo naoblačenje s kišom, čak i tada s ozbiljnijim, izraženijim oborinama i mogućnošću olujnog nevremena. Vjerojatnost ponavljanja srpanjskog nevremena je vrlo mala”, zaključio je. (index)

Previous articleŽena priznala zašto ne želi biti dobra majka i izazvala lavinu reakcija (VIDEO)
Next articlePrizor plaže na Jadranu koja izgleda kao deponij smeća je naljutilo mnoge: trebaju li nam nekulturni turisti?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here