Home Vijesti Pronašli je nakon oslobođenja sela: Tko je žena čije su uhićenje Ukrajinci...

Pronašli je nakon oslobođenja sela: Tko je žena čije su uhićenje Ukrajinci jedva čekali?

265
0

Ukrajinske specijalne jedinice uhitile su tajnicu seoskog vijeća Kutuzivka Nadia Antonova zbog sumnje u suradnju s Rusijom, javljaju britanski mediji.

Antonova je uhićena jer je navodno Rusima otkrila identitete ukrajinskih policajaca, vojnika i pripadnika antiterorističkih postrojbi. Tajnik vijeća Kutuzivke skrivao se u podrumu oštećene zgrade Vlade, a nalazio se nakon oslobođenja sela od okupatora.

Tužitelji tvrde da je agresoru otkrila i identitet lokalnih lovaca i lovočuvara, vrsnih poznavalaca područja oko Kutuzivke, sela 20-ak kilometara istočno od Harkova.

Također se navodi da je Antonova prisiljavala druge mještane da nose bijele vrpce oko ruku kako bi Rusima dala do znanja da ih podržavaju. Rusi nose bijelo-narančaste vrpce oko ruku, a Ukrajinci žuto-zeleno-plave.

– Izdajnica! Mislite da ste pronašli izdajnicu? Možda vas je sram. Ovdje sam cijelo vrijeme. Što misliš kako smo živjeli ovdje? Antonova je vikala dok ju je policija privodila, a susjedi su gledali.

– Prema podacima prikupljenim tijekom istrage, Nadija Antonova stala je na stranu okupatora. Uspostavila je liniju komunikacije s ruskom vojskom, a kodno ime joj je bilo “Vitez” – rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjegubov.

– (Predala je Rusima) pripadnike antiterorističke postrojbe, ekološke veterane, lovce i policajce, a lokalno stanovništvo tjerala da nosi bijele trake – dodao je Sinjegubov.

Predsjednik općinskog vijeća Starog Saltiva Edvard Konovalov uhićen je nakon racije u toj općini, koja se nalazi oko 45 kilometara istočno od Harkova. Tereti ga se da je smjestio ruske vojnike i poticao Ukrajince da se ne opiru.

S obzirom na to da je Ukrajina trenutno u izvanrednom stanju i da se tereti za izdaju, Konovalov i Antonova mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Glavni tužitelj Harkovskog državnog tužiteljstva Oleksandr Filchakov rekao je da ju je u regiji većina ljudi optužila za izdaju tijekom rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog mjeseca da će izdajice biti kažnjene zatvorom ili progonstvom, prenosi Jutarnji.

Previous articleInstitut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse
Next articleČačić ostaje u Dinamu i iduće sezone?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here