Home Vijesti ‘Protiv skupog Energa’ zbog nezakonitog poskupljenja traži povrat preplaćenog iznosa

‘Protiv skupog Energa’ zbog nezakonitog poskupljenja traži povrat preplaćenog iznosa

3608
0

stopenergo

U ime svih korisnika vaših usluga centralnog grijanja i potrošne tople vode udruga građana ‘Protiv skupog Energa’ podnijela je zahtjev za povratom preplaćenog iznosa za toplinsku energiju u 12.2014. godine.
‘Obzirom da ste zakašnjelom javnom objavom o poskupljenju toplinske energije sa 0,37 kn/kWh na 0,50 kn/kWh, tj o povećanju cijene energije za 35%, prekršili Zakon o zaštiti potrošača članak 10. stavak 3., smatramo da ste u obavezi vratiti svim potrošačima preplaćeni iznos za toplinsku energiju za 12.2014. u visini od 35% u odnosu na ispostavljene obračune korisnicima a koji su nam bili dostavljeni sredinom siječnja 2015. godine.
Ovaj naš zahtjev zasnovan je, između ostalog, na utvđenim činjenicama od strane Sektora tržišne inspekcije u Rijeci koji je izvršio inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu Energo d.o.o. dana 25.02.2015.god. (dokument vidi u prilogu). Očekujemo da ćete u što kraćem roku ispuniti naš gore navedeni zahtjev, u suprotnom biti ćemo prisiljeni tražiti rješenje sudskim putem uz pomoć i podršku Hrvatske udruge za zaštitu potrošača a koja je ujedno i članica Udruge za zaštitu potrošača pri EU.
Ako se moglo dogoditi da ste 2006. godine, prema podacima objavljenim u NL od 2.07.2015., nazakonito naplatili od potrošača 4,4 milijuna kuna i platili zbog toga još i kazne u visini od ukupno 560.000 kuna (dakako opet novcem krajnjih korisnika), bez da ste korisnicima vratili i lipe od preplaćenog, pravdajući se nepostojanjem upute od strane Državnog inspektorata za provedbu vraćanja više naplaćenog iznosa, nadamo se da se to u slučaju povrata preplaćenog za 12.2014. neće dogoditi. Valjda ovaj puta neće biti problem izračunati 35% od naplaćenog iznosa za toplinsku energiju svakog pojedinog korisnika!
Uostalom što se tiče slučaja iz 2006. godine u fazi smo provjere da li vaš tadašnji nezakoniti postupak podliježe zastari ili ne. I zaključno, tražimo ujedno da vašu odluku vezano za povrat preplaćenog u 12.2014. objavite u javnosti bilo putem medija i/ili na vašoj web-stranici, bez obzira da li ona bila pozitivna ili negativna’, zaključuje se u objavi za javnost koju potpisuju Neva Milunić dipl.ing.građ. i Slavenka Žuža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here