Home Vijesti Prvi pacijenti u Rijeci primili novi lijek protiv covida!

Prvi pacijenti u Rijeci primili novi lijek protiv covida!

184
0

Trojica imunokompromitiranih bolesnika u KBC-u Rijeka primila su novi lijek protiv covida koji je prošlog tjedna stigao u Hrvatsku, javlja HRT.

Lijek koji se primjenjuje u slučaju blažih kliničkih slika primila su dvojica 69-godišnjaka, jedan s transplantiranim srcem te drugi koji čeka transplantaciju bubrega. Treći pacijent je 20-godišnjak s presađenim bubregom.

– Trojica bolesnika primila su kombinaciju monoklonskih protutijela koja neutraliziraju SARS-CoV-2 virus, rekla je imunologinja doc. dr. sc. Irena Slavuljica iz KBC-a Rijeka.

– Radi se o bolesnicima koji su imunokompromitirani i stoga imaju visok rizik za razvoj teškog kliničkog oblika bolesti COVID-19, dodala je.

Doktor Ivan Bubić, koordinator COVID 2 jedinice KBC-a Rijeka otkrio je za Dnevnik.hr da pacijenti nakon primanja lijeka nisu imali nikakve nuspojave. ”Primjena lijeka je protekla u redu. Pacijenti su dobro”, kazao je za. Dodao je da su sva trojica pacijenata inače cijepljeni protiv koronavirusa.

”Ali cjepivo kod njih nije toliko učinkovito kao kod ostalih skupina ljudi jer su imunokompromitirani pa oni imaju prednost pred drugim pacijentima. Korist tog lijek bi kod tih pacijenata trebala biti ogromna”, ističe liječnik.

”Prema studijama je to vrlo učinkoviti lijek, ali naravno studije su jedno, a život drugo. Tako da pričekajmo malo kako će to djelovati, ali prema iskustvima drugih centara u svijetu dosta je dobro”, kaže. Pojasnio je i da lijek omogućuje stvaranje protutijela, ali samo kod osoba koje imaju blažu kliničku sliku.

Previous articleVedrana Rudan: Mora li Banovina biti logor?
Next articlePoslovni klub Partneri u 5. natječaju sufinancirao 6 projekata, do sada podržali 25 projekata sa 600.000 kuna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here