Home Vijesti Prvi paviljon vraća izgled iz 1881.

Prvi paviljon vraća izgled iz 1881.

1135
0

Na kompletnoj obnovi reprezentativne zgrade Prvog paviljona središnje gradske tržnice, koja je započela u studenom prošle godine, dosad je odrađeno oko 90 posto poslova. Konkretno, obnovljeni su oštećeni dijelovi istočnog i sjevernog pročelja te krova, provedeno je i sondiranje, koje je pokazalo da se pročelje nekoliko puta obnavljalo, a sada se nastoji vratiti prvobitni izgled iz 1881. godine. Svi kameni dijelovi oprani su od nečistoća, kompletno su sanirana sva oštećenja na žbuci, djelomično je izvršena zamjena bravarije na staklenoj stijeni i krovnom vijencu, u cijelosti je zamijenjen krovni oluk, te su se zamijenila sva oštećena stakla i doveo u funkciju mehanizam za otvaranje i zatvaranje prozora.

– Na Paviljon se nanijela boja u tonu koji se definirao nakon što je odrađeno sondiranje fasade i nakon što ju je Konzervatorski odjel odobrio. Nakon demontaže skele istočnog pročelja Paviljona 1, nastavlja se na građevinskim radovima na sanaciji zapadnog i južnog pročelja te je pokrenut postupak javne nabave za odabir restauratora koji će odraditi poslove restauracije na elementima ukrasne plastike pročelja, dodaju iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav i najavljuju kako će se sa svim građevinskim radovima okončati do kraja ožujka. Tada će se, pak, nastaviti s radovima na restauraciji, a nakon odabira izvođača i zaključenog Ugovora o izvođenju radova. Inače, cijena radova iznosi 1,6 milijuna kuna, rok završetka je 90 dana, a svo vrijeme izvođenja obnove pročelja Paviljon (koji je građanima poznat po asortimanu mliječnih proizvoda) radi neometano. Izvoditelj radova je Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, nadzor vrši riječko predstavništvo Karloline d.o.o. iz Liča, a projektnu dokumentaciju je izradio Arhitektonski ured PRAG d.o.o. iz Rijeke. Podsjećamo da se uređenje Paviljona 1 bilo naknadno »uvrstilo« u cjelokupni projekt ušminkavanja Kazališnog trga i to kao četvrtu fazu. Prva faza odnosila se na uređenje Kazališnog parka, treća faza na Verdijevu ulicu, a druga faza je preskočena, tako da se dio Matačićeve ulice, uključujući fontanu s Džamonjinom kuglom te preuređenje Trninine ulice s cvijećem tek još treba napraviti. Ukupna dosadašnja investicija u ovaj dio grada, a koja traje od početka 2005. godine, prelazi 13 milijuna kuna.

Inače, Paviljon 1 Glavne gradske tržnice u Ulici Ivana pl. Zajca izgrađen je još davne 1881. godine prema projektu inženjera Izidora Vauchnig, upravo sa namjenom koja se zadržala do današnjeg dana, te se nalazi unutar zaštićene spomeničke jezgre Grada Rijeke. (tekst i foto: novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here