Home Vijesti Puhovski: Dobar dio ljevice se ponaša po staljinističkom obrascu, nemaju hrabrost za...

Puhovski: Dobar dio ljevice se ponaša po staljinističkom obrascu, nemaju hrabrost za jednu kritičku riječ Milanoviću

173
0

“Sabor je pokazao spremnost da u krajnjoj konzekvenci podrži katastrofalno nesposobnog predsjednika države kako bi izbjegao Plenkovićevu svemoć, komentirao je za portal Index rezultate glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj politički analitičar Žarko Puhovski.

Nema dvojbe da je povod za sve probleme nedopustivo Milanovićevo ponašanje koje poništava logiku predsjedničke funkcije u našem Ustavu, a Plenkoviću je to dovoljno da pokuša nametnuti odluku koja bi zaobišla Milanovićeve ovlasti kako bi dao do znanja da kontrolira sve u Hrvatskoj”, rekao je.

Dodaje kako je s jedne strane opće poznato da je prevelika moć opasna, a s druge da je ojačan huliganski koncept na kojem inzistira Milanović, kazavši kako su to Scila i Haribda između kojih se Hrvatska nalazi.

“Pojavile su se i nesuvisle interpretacije Ustava prema kojima bi odluka bila protuustavna, što je pogrešno prema mom dubokom uvjerenju. Nitko od ozbiljnih ustavnih pravnika nije podržao to kao stav”, rekao je, dodajući da se Milanović nije savjetovao s ustavnim stručnjacima, zbog čega nije bilo drugog načina nego ići na odlučivanje u saboru.

“Nije čudno da je Plenković imao mogućnost preko svojih suradnika izvršiti pritisak na članice i članove sabora, on ima najveću moć u državi, to se događa svugdje u svijetu, nerijetko i vulgarnije. Milanovićev slučaj je zanimljiviji. On ima staljinističku vrstu autoriteta, a nema političku moć, ne raspolaže novcem i funkcijama, kod njega je autoritet svjetonazorski.

Značajan dio ljevice ne može skupiti hrabrost da jednu kritičku riječ kaže o Milanoviću. To da je većina vezana uz predsjednika najjače stranke i premijera, to je interes i na druge načine razumljivo: Ne treba to opravdavati, ali je razumljivo. A ovi drugi? Oni su neobični u tom staljinističkom obrascu ponašanja. To je ponašanje prema modelu crkvene hijerarhije”, kaže.

Zaključio je kako je Plenković unaprijed osigurao poziciju, podsjetivši na premijerovu izjavu kako mu je važno istjerati stvari na čistac.

“Tako je dao do znanja da se ne radi o Ukrajini, nego o unutrašnjim odnosima. Ponovio je ono što je rekao Milanović kad je govorio o prijemu Švedske i Finske u NATO, kada je rekao da će brojati tko će biti na kojoj strani.

Plenković će sad reći da je pokazao s kakvim ljudima se mora boriti za europske vrijednosti i uz to će pokušati zabašuriti činjenicu da je doživio manju neugodnost. Ne debakl, ali manju neugodnost.

Ono što je dodatni problem u pozadinskom sukobu Milanovića i Plenkovića koji se nadvio nad sve jest činjenica da među njima nema nikakve ozbiljne političke razlike. Oni su politički blizanci i imamo pred očima Kaina i Abela u postmodernoj varijanti”, govori.

Previous articleGuardian o odluci Hrvatskog sabora: ‘Milanović je otvoreni kritičar politike Zapada’
Next articleTorcida skandirala: Luka Modrić, govno maleno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here