Home Mozaik Pust va Kastve 2015.

Pust va Kastve 2015.

1139
0

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj je Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.
U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval…) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem se u Antonjski rog najavljuju pusne nemotarije (pokladne ludosti), a na središnjem se gradskomu trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz Jurčića, Spinčića, Trinajstića i Rubeša i predstavljaju svoj pokladni program, te Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama se svake godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast.
Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini.
Tijekom trajanja karnevala u Kastvu se priređuju maškarani tanci (plesovi pod maskama), Balinjera spust (natjecanje u kreiranju originalnoga prijevoznoga sredstva na kotačićima, balinjerama), dočekuju se zvončari… Na Pepelnicu, zadnjega dana karnevala, spaljuje se Pust, tradicionalni krivac za sve prošlogodišnje nevolje. Obrazloženje se njegove presude naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika).

Pusni program uključuje široki spektar karnevalsih događanja na području grada Kastva: Antonjski rog (Trg Matka Laginje), doček maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija, maškarani tanac Dječjeg vrtića Vladimir Nazor (sportska dvorana Kastav), doček Frlanskeh zvončari, balinjera spust (Spinčići), doček Grobničkeh dondolaši, ribarsku feštu (Trinajstići), doček Mučićeveh zvončari i maškar, doček Halubajskeh zvončari, pusni tanci, osudu mićega Pusta u izvedbi Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav te konačnu osudu i paljenje Pusta u Rubešima i Jurčićima.
Nakon nastupa Spinčićeve muziki u subotu, na Antonju, pusni će odbori predstaviti svoje Puste, slijedećih imena:
• Pusni odbor Spinčići – Šmrkavac
• Pusni odbor Rubeši – Bezimko i
• Pusni odbor Jurčići – Velikan.

Pusni odbor Trinajstići ime svojega Pusta držat će u tajnosti sve do Antonjskog roga gdje će ga prikladno predstaviti.

Pusni odbor Rubeši, odnosno njihov gradonačelnik Dalibor Rubeša preuzet će ključ grada i svu vlast.
Temeljem Pusnog statuta bit će uručene diplome Zlatna broskva najboljim maškama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u 2014. godini. U suradnji sa udrugom Belica, Dječjim vrtićem Vladimir Nazor Kastav i članicama gradske organizacije Crvenog križa Kastav za sve posjetitelje organizator je za goste pripremio kuhano vino i čaj.

Pusni tanci va Šporovoj jame započinju 17. siječnja i održavat će se svake subote sve do 14. veljače s početkom u 20,00 sati. Za dobru zabavu pobrinut će se grupe YAMAS i PUMPA BAND uz moderan pop-rock i pusni repertoar. Cijena ulaznice je 25 kuna koja uz bogat zabavni program uključuje i piće dobrodošlice i fritule. Organizatori najavljuju tombolu i razne nagradne igre svojstvene najluđem razdoblju u godini (natjecanje u potresujki, mašakarane karaoke, ples s balonom, nabadanje grožđa), a dodijelit će se i nagrada za najbolju masku.
Rezervacije za sjedeća mjesta dostupne su na broj telefona 098 879 682 – Ines Cech, KUD Zvuk Kastva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here