Home Vijesti ‘Putin je potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će...

‘Putin je potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti glavna pozornica sukoba s NATO-om’

498
0

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali ušli su u Jadran, u operativno područje američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane.

Kako prenosi portal specijaliziran za praćenje talijanske mornarice i zrakoplovstva, u Jadransko more ušla su tri ruska broda: razarač Admiral Tribuc, u središnjem Jadranu, obavještajni brod Vasilij Nikitič Tatiščev te krstarica Varjag koja je djelovala u južnom Jadranu. U isto vrijeme, fregata Admiral Grigorovič je djelovala u Jonskom moru.

Talijanska mornarica odgovorila je šaljući brodove koji su pratili ruske: fregatu Bergamini u središnjem Jadranu, podmornicu Longobardo, te frigatu Marceglia u južnom Jadranu i fregatu Libeccio.

Portal isiče kako su iz baze u Sigonelli dignuti i ATR P-72A talijanskog zrakoplovstva te Boeing P-8A američke mornarice kako bi motrili kretanje ruskih brodova u Jadranu iz zraka. Portal ističe kako su ruski brodovi trenutno napustili Jadran, no kako Cavo Dragone upozorava kako je malo vjerojatno da je ovo posljednji “izlet” Rusa u Jadran.

“Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta”, rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za La Repubblicu. Talijanski admiral kaže da je “Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti glavna pozornica sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu”. Dodao je da će “osobito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru.”

“Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira.”, zaključuje.

Previous articleŠokantna scena na moru kod Krima: Mladić se zabio u brod pun turista!
Next articleObjavljena snimka nesreće u Svetom Roku: ‘Ovo je upozorenje za sve vozače’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here