Home Vijesti Putin shvatio da je rat bio ‘kolosalna greška’, sad se sprema za...

Putin shvatio da je rat bio ‘kolosalna greška’, sad se sprema za posljednji udarac?

279
0

Zapadni čelnici strahuju da će ruski čelnik Vladimir Putin eskalirati rat u Ukrajini smrtonosnim nuklearnim udarom ili napadom na europske interese.

Britanski i američki špijuni vjeruju da postoje “vjerodostojni obavještajni podaci” koji sugeriraju da ruski predsjednik priprema napad koji će okrenuti ratne napore u svoju korist nakon što je shvatio da je njegova specijalna vojna operacija u Ukrajini bila “kolosalna pogreška”.

Strahuje se da Putin planira nuklearni udar zapadno od regija Donbas, Zaporožje i Kherson koje su na žanim ‘referendumima’ glasale za pripajanje Rusiji kako bi stvorile mrtvu zonu radijacije i zaustavile dosad uspješnu protuofenzivu Ukrajine.

Serija eksplozija na plinovodima Sjeverni tok, nakon kojih je došlo do skoka cijena energenata, izazvala je zabrinutost da bi europska komunikacijska mreža zapravo mogla biti nova meta Rusije.

Dužnosnici u Velikoj Britaniji vjeruju da Putin, ali i rusko stanovništvo, sada shvaća da je rat u Ukrajini bio “kolosalna greška”, pišu britanski tabloidi.

“Putinu je gotovo ponestalo opcija, čineći mogućim taktički nuklearni napad na zapad od četiri regije za koje tvrdi. Možda vjeruje da će to biti dovoljno da povuče Zapad unazad, stvori mrtvu zonu da zaustavi ukrajinsku protuofenzivu i osvojiti istok”, rekao je. sigurnosni je izvor za Mirror.

Isti izvor navodi da je druga mogućnost napad na komunikacijske kabele između Velike Britanije i Amerike, od kojih su mnogi europske poveznice sa Sjedinjenim Državama.

Oštećenje internetskih komunikacijskih kabela moglo bi biti ‘vrlo štetno’ za globalna financijska tržišta.

Putin je prošli tjedan najavio da će mobilizirati 300.000 vojno sposobnih muškaraca za borbu protiv Ukrajine, što je izazvalo opći egzodus iz zemlje, kaos na granicama, u zračnim lukama i regrutnim centrima te strah od izvanrednog stanja.

Dok ruski dužnosnici čine sve kako bi smirili strahove svojih građana, zapadni čelnici optužuju Moskvu da namjerno sabotira Sjeverni tok 1 i 2 u baltičkim vodama. Moskva je te teorije odbacila kao ‘gluposti’, podsjećajući da u more istječe ruski plin, ali analitičari upozoravaju da Rusija ima kapacitet izvesti takav napad.

Putin zapovijeda najvećom flotom špijunskih podmornica na svijetu, uključujući Belgorod, koja je posebno dizajnirana za napad na podmorske kablove i ima lak pristup Baltiku preko Kalinjingrada i Sankt Peterburga, gdje se nalazi i ruska novorazvijena flota podvodnih bespilotnih letjelica.

Kako je dr. Stepan Stepanenko, istraživač u Društvu Henryja Jacksona, rekao za Daily Mail, ‘na prvi pogled, ovaj čin je ravan odsijecanju nosa osobi u inat, ali da bismo razumjeli zašto bi Rusija to učinila, moramo vidjeti stvari u kontekstu lažnih referenduma koji su održani u Ukrajini’.

‘Putinu brzo ponestaje opcija, mora okončati sukob opipljivim teritorijalnim dobicima prije nego što Rusi pokažu ono što ostatak svijeta već zna: izgubili su rat. Održavanjem ovih lažnih referenduma i pomicanjem granice kako bi ove regije Ruski teritorij, on Zapadu daje ultimatum – oslobodite ove regije i izravno napadnite Rusiju’, rekao je.

‘U tom kontekstu, ako je Sjeverni tok doista meta Moskve, onda ne možemo izbjeći teoriju da se Putin priprema za globalni rat, u kojem bi opskrba Europe plinom izravno pomogla njegovom neprijatelju’, objasnio je stručnjak.

Previous articleVIDEO: Kolumbijski boksač (25) umro od ozljeda nakon poraza nokautom
Next articlePrva fotografija s mjesta egzekucije u Panama Cityju: U tijeku provjera je li žrtva Zvicer (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here