Home Vijesti Računi Čistoće su (ipak) nezakoniti!

Računi Čistoće su (ipak) nezakoniti!

1424
0
Piše: Giancarlo KRAVAR (foto: rijeka.hr)
Gradonačelnik tvrdio da je sve po zakonu

Počeli su stizati prvi odgovori tržišne inspekcije građanima koji su se žalili na račune KD Čistoća. Prema tom rješenju inspekcija se slaže da su računi nezakoniti, rečeno je na tribini Kriznog eko stožera Marišćina o gospodarenju otpadom, organiziranoj u Marčeljima.

Ekološki aktivist Milan Kesić prvo je uputio prigovor Čistoći, na koji mu je direktorica nakon 15 dana odgovorila da je sve po zakonu. Sljedeća stepenica je povjerenstvo Čistoće za reklamaciju potrošača, koje ima zakonski rok od 30 dana za odgovor. Kako nije dobio odgovor u roku, obratio se tržišnoj inspekciji iz cijele Primorsko-goranske županije primila samo desetak žalbi građana na nezakonitost računa za odvoz otpada.

Prema Kesićevim riječima iz rješenja proizlazi da računi nisu nezakoniti zato što su skuplji za 109 posto, nego zato što Čistoća obračunava račune suprotno od onoga što kaže Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Čistoća naime obračunava količinu otpada, na temelju kvadrature, a ne temeljem evidencije obračunatog otpada koju je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužna voditi. Prema Zakonu, cijena javne usluge mora se obračunati razmjerno količini predanog otpada, i to po kriteriju mase predanog otpada ili volumenu spremnika otpada i broju pražnjenja. Umjesto toga, u Čistoći su proizvoljno na račune stavili određeni volumen otpada čiji odvoz naplaćuju, koji nema nikakve veze s potrebnim evidencijama.

Podsjetimo, gradonačelnik Obersnel je nakon upozorenja ekoloških udruga da su računi nezakoniti tvrdio kako to nije točno te da ih svi moraju plaćati, inače će morati podmiriti kamate i sudske troškove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here