Home Vijesti Raskol u SDP-u, Jovanović prijeti ostavkom!

Raskol u SDP-u, Jovanović prijeti ostavkom!

1084
2

Raskol u SDP-u dogodio se zbog izmjena Zakona o znanosti i visokom obrazovanju te je Saša Zelenika, pomoćnik ministar Željka Jovanovića zadužen za znanost, ponudio ostavku, piše Večernji list. Jučer je ministar Jovanović stao u zaštitu Zelenike te je optužio stranačke kolege za taštinu i sitne osobne interese, priprijetivši svojom ostavkom.

Sukob je navodno izbio na sjednici Kluba zastupnika SDP-a kada su Jovanović i Zelenika predstavili zakon, jer se s njihovim prijedlozima nisu složili ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, i zastupnik Gvozden Flego, bivši ministra obrazovanja.

Grčiću se nije svidjelo što se smanjuje kvota za upise na ekonomske fakultete, zamjerajući da je takva politika radikalna i nalik na politiku prethodne Vlade te da bi trebalo smisliti konzistentnije rješenje. Takav je stav, navodno, naljutio Zeleniku koji je napisao svoju ostavku. Nama je odgovorio samo porukom.

– Nemam komentara. Moj radni odnos stvar je između mene i mog poslodavca – Vlade RH – napisao je Zelenika.

No, ministar Jovanović u svome je stilu žestoko odgovorio.

– Moj pomoćnik profesor Zelenika vrhunski je znanstvenik i beskrajno odgovorna i poštena osoba koju sam doveo u Ministarstvo i neću dopustiti da sitni stranački interesi u prozivkama osobno obojenih interesa taštih pojedinaca u bilo kojoj stranci, pa i SDP-u, budu uzrok njegova odlaska iz Ministarstva. U tom slučaju i ja mogu otići! – poručio je Jovanović. On je već upozoravao da se kvote na dijelu fakulteta moraju smanjivati kako bi se uvjeti studiranja prilagodili Bolonji i kako bi se osigurao omjer jednog profesora na trideset učenika.

Na Jovanovićeve izmjene odmah nakon predstavljanja zakonskih promjena obrušila se i zagrebačka akademska zajednica koja je detaljno analizirala zakon, a najviše ih je zaboljela zabrana zapošljavanja profesora starijih od 65 godina kako bi se moglo zaposliti mlade znanstvene novake.

Jovanović od početka mandata najavljuje da će obrazovni sustav prilagoditi potrebama tržištu rada, no za to je prvo potrebna vizija Vlade i Ministarstva gospodarstva gospodarstva, odnosno dugoročna strategija razvoja zemlje. Zasad je još nema pa su i ovu godinu brucoši odabrali studije prema vlastitim afinitetima i broju slobodnih mjesta, a ne procjeni gdje će se moći zaposliti za tri ili pet godina kada diplomiraju. Otprije je poznato da su najveći protivnici u visokoobrazovnom sustavu bili zastupnici iz redova sveučilišnih profesora.(vecernji.hr)

2 COMMENTS

  1. nisam jovotov ljubitelj, al ako su stvarno razlog kvote na ekonomskom faksu, u pravu je. kriminalu tih fakseva stvarno teba stat na kraj. upisuju par miliona studenata godišnje, spremaju školarine u džepove, a mladi ljudi nek se zapošljavaju u općinama i gradskim upravama, firme ionako više ne postoje. za onih 90% – tu je biro, pa zbog povećanog obima posla i zavod za zapošljavanje može zaposlit kojega

  2. Ne mora se biti naivan i nasjedati na PR iz SDP-a.Nema raskola u SDP-u, već naprotiv monilitni su, a samo treba nekima u javnosti malo popraviti rejting. Ako usporedimo nastojanje da se kampus na Trsatu izgradi pošto poto, i to u kohabitaciji s HDZ-om, onda je javno lajanje o manjem broju studenata čisti PR, odnosno podvala SDP-a javnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here