Home Vijesti 3. MAJ ‘Motori i dizalice’: Polovica radnika je višak?

3. MAJ ‘Motori i dizalice’: Polovica radnika je višak?

1407
2

Aktivnim podružnicama SIK-a koje djeluju u riječkom brodogradilištu 3. maj, podružnicama 3. MAJ i 3. MAJ TIBO, uskoro bi se mogla pridružiti i treća čije je osnivanje potakla grupa radnika Društva 3.MAJ ‘Motori i dizalice’, nezadovoljna krajnjom neizvjesnošću za budućnost, netransparentnošću i neinformiranošću radnika. SIK-u su se okrenuli jer su ocijenili da u Društvu nema strategije, da se s restrukturiranjem kasni, a da se, nažalost, ni za MID, ali niti za cijeli 3. MAJ, nitko ozbiljno nije zauzeo, ni Vlada RH, niti lokalna samouprava, ali ni Uprava.

Odmah po razgovoru s novim članovima u Sindikatu Istre i Kvarnera zaključeno je da je potrebno hitno poduzeti određene aktivnosti jer podaci koji „kolaju“ u određenim krugovima o tome da je 50% radnika, od preko 360 zaposlenih, u MID-u viška, opravdano zastrašuju radnike, posebno one koji su svjesni da u programu prekvalifikacije za njih nema mjesta u kompaniji, a da ne ostvaruju pravo na mirovinu pa čak ni prijevremenu. Radnici su opravdano zabrinuti i opravdano postavljaju pitanja na kakvom se to programu restrukturiranja temelje spomenuti podaci, gdje je taj program i tko ga je pripremio, tko usvojio i kako će se zbrinuti radnici, što će biti s onima kojima je zdravlje narušeno zbog kontinuiranog rada u otežanim uvjetima, koji su „život i zdravlje ostavili“ u MID-u.

Činjenica je da u Društvu problemi postoje. Nedostatak posla je evidentan, a nova Uprava, u ovom kratkom periodu od imenovanja, nije mogla učiniti čuda. Žalosno je, međutim, da posao nisu pronalazile ni bivše uprave pa su zbog toga bile i smijenjene, ali su istovremeno, oslobođene odgovornosti za učinjeno ili neučinjeno, zauzele dobre pozicije u tvrtci.

Slijedom navoda svojih novih članova iz SIK-a je od predsjednice Radničkog vijeća zatraženo sazivanje Skupa radnika u što kraćem roku, na kojem Uprava Društva mora dati radnicima potpune informacije o stanju Društva, te aktivnostima u narednom periodu i njihovom utjecaju na gospodarski i socijalni položaj radnika.

Radnici moraju na Skupu doznati: postoji li plan restrukturiranja, koje djelatnosti će se i dalje obavljati u Društvu, koliko će radnika ostati, koliko radnika će se zbrinuti i na koji način, na kakve otpremnine imaju pravo radnici koji postaju tehnološki višak. Od Uprave se istovremeno očekuje obrazloženje za protuzakoniti obračun plaće za kolovoz 2012. godine koja je zbog nelikvidnosti, obračunata s 50 % umanjenom satnicom, što je suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru koji je na snazi do srpnja 2014. godine. U dopisu koji je tim povodom upućen iz SIK-a zatraženo je da se svim radnicima Društva 3. MAJ MID, a kojima nisu isplaćene plaće za kolovoz u cijelosti, do konca mjeseca rujna dostavi ispravan obračun plaće za kolovoz, a da se prethodno dostavljeni obračun stavi van snage, izvijestili su iz SIK-a. (iPress)

2 COMMENTS

  1. Gospodin Obersnel je na zadnjoj sjednici GRADSKOG VJEĆA, koju sam pratio na Kanalu RI, iskazao svoje veliko zadovoljstvo načinom privatizacije 3 maja po Vadi RH. Interesentno kako je nezapaženo prošao komentar vijećnika Liste za Rijeku koji je između ostalo rekao, pokušati ću prepričati kako slijedi: Iznenađujuće i začuđujuće je zadovoljstvo gradonačelnika na potpuno nakaradan način privatizacije 3 maja. Grad Rijeka, Županija PGŽ i građani propustili su priliku da podrže inicijativu tvrtki metaloprerađivača iz naše regije da konzorcij tvrtki uz pomoć Grada, Županije jedne i druge komore te uz suradnju sa visokoobrazovnim ustanovama tu misli na Tehnički fakultet iz Rijeke, uz jasnu potporu Vlade RH, da preuzmu upravljanje 3 majem a time iskažu i svoju društvenu odgovornost za budućnost našega škvera. Podrška je izostala a postojeći model privatizacije ide u smjeru daljnje okupacije djelova brodogradilišta od strane Grada, nakon Sportskog parka 3 maja i samačkog Hotela (toblerone) možemo očekivati i okupaciju Krupove dizalice po kojoj bi se bez većih iznenađenja mogao pojaviti i gradonačelnik sa članovima GSS na nekoj od idućih viježbi. Radnicima 3 maja ne trebaju deklarativne podrške već stvarne i one životne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here