Home Kolumne Raspašoj nacionalnog Stožera bez obaveznih maski mogao bi do kraja listopada odnijeti...

Raspašoj nacionalnog Stožera bez obaveznih maski mogao bi do kraja listopada odnijeti 1400 života?

2611
0
Piše: Boris Bradarić

Kalkuliranjem oko izbora i turističke sezone ova Stožer-Vlada nas je dovela u jednu vrlo opasanu situaciju. Da se ne bi zamjerili biračima i na brzinu naplatili uspjehe totalne karantene,  sa strategije čekića i plesa prešli su na totalni raspašoj. Umjesto uvođenja obaveznih mjera i kazni za njihovo kršenje, odlučili su se na preporuke kako bi na brzinu pokupili simpatije birača. Povrh toga negirali su sve protokole ekonomskog otvaranja na koje su upozoravali prominentni stručnjaci u svijetu. Da bi se ekonomski otvorio moraš krenuti u široko testiranje ljudi koji se vraćaju na posao. Što se tiče turizma, tu su stvari još složenije jer otvaraš granice i dopuštaš ulazak ljudima iz još uvijek zaraženih država. Ako ni te ljude nisi testirao, a nema jasnih protokola u turističkim objektima koji su obavezni,  samo je pitanje vremana kad će izbiti novo zarište zaraze u turističkim mjestima.  O tome sam pisao u prošloj kolumni. Na žalost s današnjim danom naša situacija je gora ako je usporedimo sa situacijom prije karantene. Jedino što nas može spasiti je  da je virus mutirao i da više nije toliko jak.
Postoje na stotine mutacija tog virusa gdje je on najvjerovatnije negdje oslabio a negdje ojačao. Kako su granice otvorene, i to bez ikakve kontrole, nadati se da nas neće zahvatiti jača mutacija je tako dječje naivno. Drugi val španjolske gripe bio je daleko jači i ubojitiji nego prvi. U drugom valu pretežno su nastradale mlade generacije i to djeca do 14 godina. Po većini znastvenika i stručnjaka simptomi ovise o izloženosti virusu. Što ste duže u kontaktu to se simptomi pojačavaju. Uzmite za primjer mladog kineskog doktora koji je liječio COVID-19 pacijete. Virusom je bio izložen na dnevnoj bazi i to tijelo nije izdržalo. Virus koji danas cirkulira Hrvatskoj je najvjerovatnije importiran a lokalna transmisija je nastala zbog neodgovornosti velike većine građana  koji su preporuke nacionalnog stožera primili na znanje  s određenom rezervom. Kada je krenuo politički raspašoj s izborom i kada su neki članovi Stožera kršili vlastite preporuke nastala je totalna anarhija.   
Nove mjere koje je donio nacionalni stožer su apsolutno smiješne s pozicije primjenjivosti. Tražiti od šofera da izgirava policajca je čisti idiotizam. Ponovo ovdje prebacijemo odgovornost na nekog drugoga. Gospodo iz Stožera uhvatite se pravog posla i odgovornosti. Uvedite obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i odredite kazne za prekršioce. Bojim se da smo s ova 4 tjedna raspašoja raširili virus toliko  među stanovništvom,  jer je više od 50% zaraženih  asiptomatično , a  strategija testiranja ne odgovara procesu ekonomskog otvaranja.  U sljedeća 2 tjedna možemo očekivati proboj virusa u bolnice, staračke domove i među ranjive skupine. Tek onda možemo vidjeti koju štetu će ovaj virus nanijeti građanima ali i privredi.
Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), na Sveučilištu Washington objavio je na svojoj internetskoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj  (https://covid19.healthdata.org/croatia ) koji bi uskoro mogao premašiti 1000. Ako se broj zaraženih počne ovako drastično širiti i široko zahvati ranjive skupine, po njihovim modelima, do kraja kolovoza možemo imati više od 600 umrlih. Do početka listopada više od 1400. Procjene se drastično smanjuju u slučaju da svi nosimo zaštitne maske- krajem rujna mogli bi imati samo oko 270 mrtvih.Ako mjere zaštite ostanu samo na  preporukama Hrvatska će postati novi korona hot-spot u EU. Ako se mi nećemo zatvoriti, zatvorit će nas drugi da bi zaštitili sebe. S ovim virusom moramo naučiti plesati kako se to kaže u stručnim krugovima. Već ako smo primili 250.000 turista onda moramo biti toliko odgovorni da ih vratimo zdrave doma. Prema tome ako sada, i to pod hitno,  ne donesemo obavezne mjere nošenja maske  u zatvorenim prostorima i obaveznog socijalnog distanciranja od 2m bojim se da ćemo doživjeti ljudsku i ekonomsku katastrofu  na kraju ljeta. Ulazeći u jesen stvari se mogu samo dodatno pogoršavati. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here