Home Kolumne RASPLET AFERE HYPO BANKE: Upleteni Sanader, Linić, Jakovčić, Ježić…

RASPLET AFERE HYPO BANKE: Upleteni Sanader, Linić, Jakovčić, Ježić…

2536
12

Wolfgang Kulterer, 56-godišnji bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke, prema podacima austrijskog Kuriera uhićen je u petak rano ujutro, a uz njega uhićena je još jedna osoba čiji identitet nije otkriven. Kulterer je bio osoba koja je proširila poslovanje banke na Balkan, a austrijsko tužiteljstvo ga tereti za odobravanje milijunskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u Hrvatskoj te Srbiji i BiH. U Hrvatskoj je pod istragom pet velikih kredita. Austrijski mediji javljaju kako austrijski istražitelji sumnjiče čak 40 osoba zbog mutnih poslova u Hypo banci.

Jakovčić i Linić ‘do grla’ u kriminalu Hypo banke?

O upletenosti riječke sive eminencije Slavka Linića u aferu pisao je još početkom godine tjednik Nacional. Prema tim navodima koji su se oslanjali na 80 stranica detaljne analize poslovanja Hypa u Hrvatskoj, Hypo banka je od 2000. do 2003. godine koliko je na vlasti bila koalicija na čelu s Ivicom Račanom stekla niz vrijednih nekretnina i to zahvaljujući tadašnjem šefu Hrvatskog fonda za privatizaciju Slavku Liniću, ali i istarskom županu Ivanu Jakovčiću.


Slavko Linić lobirao za Hypo?

Prema izvješću s kraja 2007. godine čiji su autori najvjerojatnije osobe iz obavještajnog miljea kao ključne osobe se uz Linića i Jakovčića spominju i poduzetnici Walter Wolf, Milan Naperotić i tadašnji potpredsjednik HFP-a Krešimir Starčević, koji su u više poslova protuzakonitim djelovanjem Hypo banci omogućili zaradu od više stotina milijuna eura. Hypo banka je ponajviše zaradila na kupnji jeftinih poljoprivrednih zemljišta koja su naknadno prenamijenjena u građevinska ili kupovinom posrnulih tvrtki s vrijednim nekretninama od HFP-a. Linić je posredniku Wolfu osiguravao niske cijene i povoljne uvjete u ugovorima koji nisu predviđali sankcije u slučaju da se ne zadrži proizvodnja ili se ne uloži obećani novac. Wolf je bio vlasnik remontnog brodogradilišta Lamjana na Ugljanu, Karlovačke industrije obuće (KIO je preuzeo za 4 milijuna eura zbog nekretnina), zadarske Maraske, hotelskog poduzeća Borik, pazinskog Purisa, a omogućena mu je i kupnja 60% Karlovačke banke, sve plaćeno novcem Hypa. Zanimljivo je da je i današnja direktorica riječke podružnice Karlovačke banke povezana s politikom. Radi se o predsjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotei Pešić Bukovac.

Hypo financirao privatizaciju Ježićevog Diokija

Naperotić je, pak, za Hypo banku kupovao zemljišta, poput milijun četvornih metara u Barbarigi i Dragoneri preko tvrtki AB Maris i Darija, registriranih u Lihtenštajnu, po cijeni od pet eura po kvadratu! Izmjenama urbanističkih planova zbog projekta Brijuni rivijera vrijednost tog zemljišta skočila je na 95 milijuna eura. Naperotića se vezuje i uz privatizaciju Diokija, transakciju koju je financirala Hypo banka, a gdje je on lobirao za sadašnjeg vlasnika Roberta Ježića.

Krešimir Starčević se proslavio time što je nakon pozicije vršitelja dužnosti predsjednika HFP-a otišao raditi u Hypo banku i to ga je čekalo mjesto člana Uprave. Uz Naperotića i Linića je prema pisanju Nacionala suodgovoran za nepovoljne ugovore prilikom privatizacije Hotelsko-turističkog poduzeća Primošten i starigradskog hotela Alan.

Tjednik je tada podsjetio i kako su Linić i SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac lobirali za Bayerische Landesbank čime su vršili pritisak na guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji nije dozvoljavao da BLB privatizira hrvatski Hypo. Umiješanost Linića u aferu Hypo lako bi mogao biti razlog zbog čega se šef SDP-a Zoran Milanović početkom godine okrenuo protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Ivi Sanaderu isplaćivali provizije?

U aferu Hypo banka izravno je upleten i bivši premijer Ivo Sanader. U tekstu ”Šokantni detalji o poslovanju koruškog Hypa na Balkanu” novinske austrijske agencije APA-e, svojedobno se bivši premijer Ivo Sanader spominjao kao ključna osoba koja je Hypo banci otvorila vrata za poslovanje u Hrvatskoj.


Ivo Sanader

Kao protuuslugu za taj čin, Hypo banka je Sanaderu plaćala masne provizije, pisala je tada APA. (rd)

Previous articleMarina Perazić seli u Novi Sad i postaje trenerica zumbe
Next articleU iščekivanju Godota, pardon, Cammea

12 COMMENTS

 1. Gdje je Jovanović, da nam sada drži predavanja o korupciji u vlastitim redovima? 😛 😛 😛

 2. Svi su oni na zajedničkom stolu sjedili i iz istog pijata jeli…iz istog onog pijata gdje nama običnim ljudima svaki dan nešto fali…

  Šteta Golog otoka, ali dobro bi nam nešto slično došlo…

 3. Linic i njemu slicni su zasluzni za sustavno unistavanje naseg grada…nadam se da ce sve njihove prljave rabote doc na naplatu

 4. To se tamo neko korumpirano austrijsko tuziteljstvo urotilo protiv linica, atime i samog jovanovica kao perjanice borbe protiv korupcije! Druze, jovanovicu daj nam objasni o cemu se radi.

 5. sad bi se Linić trebao obrušiti na austrijske tužitelje da su najobičniji špijunčine! 🙂

 6. Linić je bandit i glavno da vodi riječki SDP na svim presicama. Ma koji su to kreteni koji glasaju za takve u našem gradu. FUJ ,gade mi se!

 7. Linić,Sanader, Jakovčić, Ježić upleteni u aferu !!
  Ma ne mogu vjerovati, sve fini ,pošteni i čestiti ljudi koji su svojim mukotrpnim radom došli do ovo”zere” para na svojim računima.
  Nadam se barem jednom: kada je HR pravosuđe u tolikoj banani ( tko je uopće vidio ovog novog ministra-lignju), onda će im valjda glave doći Republika Austrija, pa nek ih seprivodi i hapsi na temelju međunarodnih tjeralica.
  Danke Osterich !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here