Home Sport ‘Rata u Jugoslaviji ne bi bilo da je on bio predsjednik’ –...

‘Rata u Jugoslaviji ne bi bilo da je on bio predsjednik’ – Toni Kukoč šokirao izjavom o Vladi Divcu!

934
0

Posljednje Svjetsko prvenstvo SFRJ je igrala 1990. godine u Argentini, kada je osvojila zlato. Izbornik je bio Duda Ivković, a momčad su činili Žarko Paspalj, Zoran Savić, Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoć, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Zoran Jovanović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac i Arijan Komazec.

Sve se dogodilo prije točno 32 godine. U polufinalu su poraženi Amerikanci (99:91), a u finalu SSSR 92:75. Za MVP-a je proglašen Toni Kukoč, koji je također bio u prvih pet, a nagrada za najboljeg strijelca pripala je nezaboravnom brazilskom reprezentativcu Oscaru Schmidtu.

To prvenstvo ostat će zapamćeno i po incidentu koji se dogodio nakon finalne utakmice kada je navijač utrčao na teren s hrvatskom zastavom, a Vlade Divac mu ju je uzeo i bacio na parket misleći da ima mjesta samo za jugoslavensku zastavu. zastava. Navodno je zbog svega puklo prijateljstvo s Draženom Petrovićem.

“Godinu dana kasnije, kada su počela događanja na ovim prostorima, ta reakcija je shvaćena kao loša stvar za mene. Više je politike igralo ulogu u manipulaciji jer se govorilo da sam ja to palio i gazio. Jednostavno sam zabranio unošenje zastave koja nije smjela biti na tom mjestu uz jugoslavensku”, rekao je tada Divac.

Jedan od rijetkih koji je imao opravdanje za Vlade Divca bio je Dino Rađa. “Da mi je tada netko došao sa srpskom zastavom, isto bih napravio. Mnogi bi htjeli izbrisati povijest, ali ne može se gumicom. Neke stvari pišu u knjigama i ne treba izbrisan. Ja sam jedan od najvećih postignutih uspjeha u toj zemlji”, rekao je Rađa.

Pravu istinu o cijelom događaju otkriva drugi sudionik incidenta, čovjek koji je unio zastavu, argentinski Hrvat Tomas Šakić.

“Ja sam čovjek koji je s hrvatskom zastavom ušao u dvoranu Luna park, to je obiteljska stvar. No, da budem iskren, Divac mi je uzeo zastavu, ali ju je vratio. Nikada je nije pljunuo, niti je zgazio Hvatanje zastave bilo je uvredljivo, pokazao je manjak poštovanja, ali nije je pljunuo”, priznao je Šakić argentinskim medijima.

Manje je poznato da je Toni Kukoč svojedobno na neki način stao uz Divca, usred Zagreba, na HRT-u, u jednoj od najgledanijih emisija u Hrvatskoj – Nedeljom u 2. Na pitanje što misli o Divcu, Kukoč je 2008. : “Divac je dobra i pozitivna osoba.”

Govoreći o incidentu koji se dogodio na Svjetskom prvenstvu u Argentini, Kukoč kaže da su tada bili gotovo djeca.

“Rat je počeo godinu i nešto nakon toga. Na to prvenstvo smo otišli s možda 21 godinom. Bili smo klinci koji nisu razmišljali što se može dogoditi, naš život je bila košarka. Spremali smo se pet mjeseci u Argentini ,zadnjih mjesec dana smo bili u SAD-u. I tamo su nas već upozorili da struje može biti i s hrvatske i sa srpske strane i da nastojimo ne reagirati ni na jednu ni na drugu. Tada je Divčeva reakcija bila takva. Ali u suštini vjerujem da je on dobra osoba. Kad sam bio kod njega na ispraćaju, pozvan sam tamo kao Hrvat i otišao sam kao Hrvat. Nisam vidio problem. Pričalo se ovdje o tome kao da je htio biti predsjednik Srbije. Što naravno nema nikakve veze. Ali mogu reći da je Divac možda bio predsjednik Srbije do rata ne bi došlo. Našao bi se neki način da Hrvatska bude Hrvatska, a Srbija neka bude Srbija, ali bez rata”, rekao je tada Toni Kukoč.

Previous articlePogledajte trenutak kada je projektil fijuknuo iznad glave ruske plesačice: ‘Vrijeme je da odj*** s Krima‘
Next articleBabić prokomentirao Hrgovićevu pobjedu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here