Home Vijesti Ravnateljica škole odlučila otkazati proslavu Dana očeva; “Djecu bez oca stavlja u...

Ravnateljica škole odlučila otkazati proslavu Dana očeva; “Djecu bez oca stavlja u neugodnu poziciju”

87
0

Ravnateljica Barbara Caterini iz talijanskog grada Viareggia odlučila je otkazati radionicu vezanu uz Dan očeva jer je “diskriminirajuća prema onima koji nemaju oca”

“Nemaju svi učenici oca, zbog toga smo odlučili ukinuti Dan očeva u školi”. Ovako je Barbara Caterini, ravnateljica dječjeg vrtića “Florinda” u Migliarini, objasnila prije nekoliko dana novinaru lista La Nazione razlog zašto je odlučeno da se ukine radionica Dana očeva i s njim povezane proslave u njezinoj školi.

Ravnateljica je svoju odluku potanko obrazložila: “Pet-šest roditelja – potanko je objasnila ravnateljica Caterini – došli su mi se žaliti jer im nije bilo u redu da tog dana njihova djeca, koja nemaju oca, bili isključeni iz te aktivnosti i stoga su bili usmjereni drugamo. Njihove pritužbe su mi prihvatljive, jer ovako organizirana radionica diskriminira one koji nemaju oca. Stoga će se morati organizirati još jedna aktivnost na različite načine u kojoj mogu sudjelovati sva djeca u pratnji oca, majke, djeda ili ujaka. Moramo shvatiti – nastavlja Barbara Caterini – da živimo u drugačijem društvu od onog prije 50 godina. Nema više uzornih obitelji. Danas postoje otvorene i posebne situacije koje treba poštivati ​​i štititi. Pogotovo u školi”.

Unatoč njezinom objašnjenju, polemika nije nedostajalo. I još uvijek traju. Neki roditelji djece negodovali su, ističući: “Došli smo nakon tri godine Covida u kojima se ništa nije moglo učiniti. Ima djece koja su posljednja godina i koja su dočekala ovaj dan u slavi da druže malo vremena sa svojim tatom. Između ostalog – objašnjavaju još neki roditelji – ima i obitelji u kojima otac zbog posla ima malo vremena da se posveti djeci i to je bio važan trenutak za njega i njegovog sina”. I prije svega: “djeca su – žale se još roditelji – znala za feštu i sad im nije lako dati do znanja da je neće biti”.

Gradski vijećnik Riccardo Zucconi također se umiješao: “Čovjek se pita – kaže on – što će biti s djecom i očevima sada kada je nakon godina Covida i neimaštine njihova zabava otkazana u roku od nekoliko dana. Ovo otkazivanje smatramo neutemeljenim: škola mora biti inkluzivna, ali bez da to rezultira ukidanjem proslave. Djeci kojoj nedostaje tata ova proslava ništa ne oduzima niti dodaje, jer su oduvijek bili puno racionalniji i iskreniji od odraslih. Recimo da nitko ne razmišlja na sve one očeve koji su se organizirali na vrijeme s poslom ili koji bi bili prisutni, ali koji unatoč poteškoćama održavaju kontakt. Umjesto toga, čini se kao ishitrena odluka koja bi u budućnosti mogla dovesti do ukidanja drugih obiteljskih događaja: Majčinog dana, Uskrsa, Božića, polako potkopavajući cjelokupno nasljeđe vrijednosnih tradicija, suočeno s neistinitom uključenošću”.

Previous articleVIDEO: Pogledajte snimku detonacije mine sa 690 kg eksploziva
Next articlePetković se ozlijedio protiv Rijeke. Otpada za utakmice reprezentacije?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here